Dan Nica (PSD): Putem fi mândri de rezultatele României în fruntea Președinției Consiliului UE

Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD, subliniază că de la începutul mandatului la Președinția Consiliului Uniunii Europene, România a închis 43 de dosare legislative și a obținut acorduri politice provizorii pentru alte 45 de dosare importante, grație eforturilor întreprinse de guvernul condus de premierul Viorica Dăncilă.

”S-a vorbit foarte mult, din păcate, despre faptul că România nu ar fi pregătită pentru preluarea Președinției rotative a Consiliului UE. Iată că toate acele critici au rămas la nivel de vorbe politicianiste, întrucât realitatea le infirmă flagrant. Un rol important în acest sens îl are inclusiv experiența de europarlamentar a premierului Viorica Dăncilă, care cunoaște foarte bine pârghiile birocratice de la Bruxelles. Dincolo de cele 43 de dosare legislative închise și alte 45 pentru care am obținut acorduri politice provizorii cu Parlamentul European, un succes remarcabil pentru Piața Unică Europeană este acordul provizoriu privind așa-numita directivă privind gazele.

A fost finalizat, de asemenea, dosarul privind noile norme care vor garanta că produsele introduse pe Piața Unică sunt sigure și conforme cu legislația prin care UE asigură protecția intereselor publice precum sănătatea și siguranța în general, sănătatea și siguranța la locul de muncă, consumatorii, mediul și siguranța publică. În plus, a fost atins un acord cu privire la o serie de norme revizuite care urmăresc reducerea riscurilor în sectorul bancar din UE.

În domeniul drepturilor sociale și ocupării forței de muncă, au fost finalizate negocierile interinstituționale privind Directiva care urmărește sporirea transparenței și previzibilității condițiilor de muncă în întreaga UE, Directiva privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată pentru părinți și îngrijitori, reducerea expunerii la cancerigeni la locul de muncă și regulamentul de instituire a unei Autorități europene a muncii (ELA).

Totodată, au fost atinse acorduri provizorii pe dosare precum drepturile de autor, relația dintre platformele online și comercianți, programul Europa Digitală sau reutilizarea pe scară mai largă a datelor finanțate din fonduri publice”, arată Dan Nica.

În ceea ce privește pilonul Europa siguranței, România a atins un acord privind accesul autorităților de aplicare a legii la informații financiare pentru prevenirea, descoperirea și investigarea anumitor tipuri de infracțiuni și în domeniul interoperabilității între sistemele de informații din UE în domeniul justiției și afacerilor interne, mai arată Nica.

Adauga comentariu