Dan Barna, privind scandalurile legate de listele USR pentru parlamentare: Este de fapt zarva democrației interne. La Cluj este decizia filialei. Nu există nicio pârghie prin care să influențez acest proces

In USR, scandalurile sunt în toi: oameni importanți și chiar fondatori ai Uniunii Salvați Bucureștiul protestează public sau chiar își dau demisia remarcând ingerințele de tip pesedist ale lui Dan Barna în selecția ce ar fi trebuit să fie democratică a viitorilor parlamentari ai USR.

Și la Cluj se așteaptă să fie mari surprize: în ciuda campaniei electorale interne (cu iz extern) facută de Mihai Goțiu, endorsat până și de rectorul UBB, Daniel David, și după un mandat foarte bun ca senator, Goțiu pare că nu va prinde înca un loc eligibil la Senat, spun sursele noastre, care ne-au declarat că, datorită apropierii de Dan Barna, doar Emanuel Ungureanu pare să rămână în cărți.

Însa multe se mai pot întâmpla în această zi de duminică, atât de importantă pentru USR Cluj!

Ziar de Cluj i-a sunat pe parlamentarii Mihai Goțiu și Emanuel Ungureanu, pe Cătălin Sălăgean, președintele USR Cluj, și pe Dan Barna, liderul USR, pentru a îi întreba cum comentează scandalurile apărute în legatura cu listele pentru alegerile parlamentare, dacă consideră ca e un semnal negativ pentru electorat demisia unuia dintre fondatorii USR și faptul că liderii partidului se lupta  în instanță.

Ziar de Cluj i-a întrebat pe liderii USR și cum comentează informațiile pe surse potrivit cărora senatorul clujean Mihai Goțiu  nu va primi un loc eligibil la Senat, doar Emanuel Ungureanu urmând a prinde încă un loc eligibil de parlamentar, datorită apropierii de Dan Barna, precum și dacă va fi validat Mihai Goțiu, în cazul în care va avea un loc fruntaș pe listă.

Senatorul Mihai Goțiu este precaut în declarații:

„Mai târziu sau poate mâine putem discuta, acum e în desfășurare pe Zoom conferința județeană la Cluj. (Informațiile pe surse - n.r.) se vor confirma sau nu în câteva ore. De asta sunt convins (că voi fi validat, dacă voi avea un loc fruntaș pe listă - n.r.)”, a precizat Mihai Goțiu.

Cătălin Sălăgean, președintele USR Cluj, a declarat pentru Ziar de Cluj că se așteaptă ca, în urma procesului de vot, să apară și surprize:

„Având în vedere că sunt două partide care au organizat o conferință comună și că venim cu proceduri, reguli și cutume interne diferite, poate e mai greu să le armonizăm. Și e normal pentru spiritul USR și PLUS să avem nemulțumiți sau ca această armonizare să lase impresia că încalcă anumite principii la care noi ținem foarte mult. 

Mecanismele noastre interne ne oferă astfel de pârghii, să contestăm anumite rezultate sau proceduri. Membrii care le folosesc sunt îndreptățiți să le folosească, iar dacă intern nu găsesc o soluție, bineînțeles, se pot adresa instanței.

Noi aici la Cluj vom avea un vot, 120 de delegați vor vota listele la Senat și la Camera Deputaților și fiecare delegat trebuie să ofere fix 5 voturi, trebuie să voteze fix 5 candidați la deputați și fix 2 la Senat. Și se oferă un scor candidaților, pe sistemul Eurovision. Da, se fac calcule și e natural de altfel ca cei care sunt votați să își facă calcule cam câte voturi ar obține, dar totuși, având în vedere că e un sistem relativ complex, rezultatul e greu de prevăzut. Eu, de exemplu, nu aș putea să zic acum, eu știu cine are susținere, eu știu că Goțiu, fiind cel mai activ senator al nostru, chiar unul dintre cei mai activi din Parlament, pornește cu șansa întâi. Dar, iarăși, acest sistem de vot nu garantează locul I, cei 120 de delegați acordă puncte și e greu de făcut calculul. Nu e sistemul un om - un vot, astfel încât să mergi la fiecare delegat, să îl întrebi: ok, tu mă votezi, mă susții pe mine sau pe celălalt? E mai complex puțin sistemul acesta de vot și eu mă aștept să apară și surprize.

Cred că știți povestea cu Bucureștiul, a fost o scrisoare, de acum ceva timp, o scrisoare deschisă, publică, semnată de mai mulți membri USR, și, în baza faptului că colegul nostru a semnat acea scrisoare, i-a fost invalidată candidatura. În concluzie, mă aștept, nu exclud varianta asta. Asta ține de mecanismele noastre interne. Și Mihai Goțiu a semnat acea scrisoare. Alt motiv pentru invalidare nu este. Practic, s-a creat acest precedent, din punctul meu de vedere nu tocmai în regulă, dar cei care au dat acel aviz și care au votat își asumă și votul. Dacă, dintr-un motiv sau altul i se invalidează candidatura lui Mihai Goțiu, și el e pe listă la Senat sau pe orice loc ar fi, el va fi scos din listă și intră următorul.”

Liderul USR, Dan Barna, consideră că scandalurile privind listele pentru alegerile parlamentare sunt de fapt „zarva democrației interne”. Dan Barna a mai declarat, pentru Ziar de Cluj, că nu există nicio pârghie prin care să influențeze procesul de vot din județul Cluj, decizia pe cine să trimită în Parlament aparținându-le delegaților:

„Autonomia filialelor și a instituțiilor din USR implică exact acest gen de situații unde în perioada de campanie fiecare coleg aflat în cursă își folosește resursele comunicaționale.

Atunci când se pierde o cursă pentru nominalizare internă, fiecare reacționează în felul său. Unii strâng din dinți și continuă în echipă, alții se pregătesc pentru cursa următoare, alții abandonează și își dau demisia. Toate țin de ceea ce înseamnă maturizare în mediu politic.

Ceea ce dvs. numiți scandal este de fapt zarva democrației interne firească și inevitabilă în astfel de perioade electorale.

La nivel personal, deși mi-ar fi fost infinit mai confortabil, nu am posibilitate și luxul să prezint ca liderii altor partide, în liniște, o listă scrisă de mine de mână. Pentru că la USR PLUS este la propriu altfel.

Astăzi colegii din USR PLUS decid  prin votul propriilor delegați pe cine vor să trimită în Parlament din județul Cluj și nu există nicio pârghie prin care să influențez acest proces, cum nu pot influența sau anticipa nici deciziile Comisiei de Arbitraj, organism independent, ai caror membrii au fost aleși individual și direct de Congres. Este decizia filialei Cluj.

Le doresc succes și inspirație atât delegaților electori, cât și fiecărui candidat”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, liderul USR.

Deputatul Emanuel Ungureanu nu a putut fi contactat până la ora publicării acestui material. 

Adauga comentariu