Damian: “Cifra de afaceri a Terapia Ranbaxy va fi afectata de conflictele din Ucraina”

Directorul general al producatorului farmaceutic Terapia Ranbaxy, Dragos Damian, este ingrijorat de urmarile economice care se vor rasfrange asupra companiei clujene, cauzate de violentele din Ucraina. Anul trecut, Terapia a vandut in Ucraina medicamente in valoare de 20 de milioane de lei, tara fiind a doua piata externa ca importanta pentru exporturile companiei, dupa Rusia.

Terapia exporta in Ucraina medicamente in valoare de 20 de milioane de lei pe an, in mare parte faringosept. Astfel, 20% din medicamentele destinate exportului, produse de companie, ajung in aceasta tara. In contextul violentelor de la Kiev, directorul Terapia, Dragos Damian declara ca cifra de afaceri a companiei va fi mai mica in 2014.

“Nu am fost afectati pana acum de recuperarile de creante, pentru ca ele sunt securizate, insa banuim ca, daca lucrurile nu reintra in normal, s-ar putea sa avem probleme cu cifra de afaceri. Important de stiut este ca acolo este o piata libera, in care oamenii isi cumpara medicamente cu banii jos. Dar exista pentru noi o preocupare ca cifra de afaceri s-ar putea sa scada. 20-25% din exportul companiei Terapia Ranbaxy merge catre Ucraina”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Dragos Damian.

“In Ucraina avem o reprezentanta care se ocupa de crearea de cerere, administreaza activitatea comerciala de acolo. Noi doar fabricam. Nu avem inca semnale ca a scazut cererea, insa ne asteptam ca cifra de afaceri sa fie redusa din cauza evenimentelor, si mai ales pentru ca Ucraina are grave probleme economice, vor da in clocot in a doua jumatate a anului. Tara are nevoie de infuzie de capital de 25 de miliarde de euro, din ce inteleg din sursele de presa”, a adaugat Damian, care a mai spus ca bugetarea pentru 2014 este similara cu cea de anul trecut.

Terapia Ranbaxy este printre prmii cinci exportatori romani in Ucraina. Producatorul farmaceutic a inregistrat anul trecut o crestere a cifrei de afaceri cu 7,5% pe piata interna comparativ cu 2012, iar exporturile au stagnat. In 2012, cifra de afaceri a companiei a fost de circa 420 de milioane de lei pe piata interna si de aproximativ 80 de milioane de lei la export.

Adauga comentariu