Uncategorized

Daca vrei dragoste ca alta data, gasesti doar la muzeu

Trebuia inventata o zi in care dragostea pentru persoana iubita se cere neaparat marturisita? Raspunsurile variaza, unii ar spune „da”, altii „nu”; cei mai multi profita de sarbatoare pentru a iesi din cotidian si a retrai magia unor momente de care isi aduc aminte cu drag.

Acum e vremea sms-urilor romantioase si a altor mofturi de ultima tehnologie, dar clujenii de moda veche au la dispozitie si metode clasice de a omagia iubirea. Muzeul Etnografic al Transilvaniei verniseaza – pana la inceputul lunii martie – expozitia intitulata „Ce-o iubit inima mea, Pana mor nu pot uita”, dedicata mesajelor de dragoste de ieri si de azi.

Cei care doresc au prilejul sa realizeze epistole de dragoste speciale, aşa cum se faceau odinioara, un adevarat spectacol despre iubire, facut cu drag si din dragoste. Iubaretii au la dispozitie hartie personalizata, tocuri, penite si chiar surse de inspiratie. Cateva foi listate contin mesaje de dragoste mai vechi sau mai noi, dintre care, in lipsa de inspiratie, „manufacturierii” pot alege.

„E greu de spus de ce mesajul de dragoste, pentru ca si un cadou e, pana la urma, un mesaj de iubire, se trimitea doar la inceputul primaverii. Mesajele de dragoste circula si au circulat indiferent de anotimp”, spune Tudor Salagean, directorul muzeului. „Am incercat sa facem o antiteza intre ceea ce exista atunci si ce e acum. Se vede foarte clar ce a insemnat odata mesajul de dragoste, facut de mana celui care il trimitea, si unul cumparat acum de la supermarket”, continua el.

Pe vremuri, oamenii, cu putina scoala pe atunci, se concentrau sa scrie scrisori de dragoste in care puneau tot sufletul. Existau si atunci mesaje consacrate si caiete de amintiri, dar era cu totul altceva. Astazi, acele sentimente pot fi din nou traite doar la muzeu.

„E ceva deosebit, sa poti face o scrisoare de mana, scrisa cu penita. Stiu ca nu e cadoul la care se asteapta cei mai multi in vremurile astea, dar e ceva mult mai personal”, spune unul dintre tinerii vizitatori.

„Acum se da copy-paste la niste mesaje antefacute si gata. Diferenta consta in rafinament, simplitate, gust si modernul dezamagitor”, mai spune Salagean.

Cupidonul autohton, spre deosebire de Valentinul americanesc, e un tanar voinic, chipes si foarte iubaret. In fiecare an, pe 24 februarie, se sarbatoreşte Dragobetele, despre care se spune ca „saruta fetele” si care este un fel de Eros sau Sfantul Valentin de pe meleagurile noastre.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *