Editorial

DĂ-TE-N LATITUDINEA MEA!

Știrea e că, de azi dimineață de la ora opt, orașul Simeria a intrat în carantină. Doar că nu putea intra așa, ca orice oraș irelevant, ci și-a făcut intrarea ca o metropolă pe covorul roșu urban.

Adică, în hotărârea privind propunerea de carantinare a orașului Simeria, comitetul județean pentru situații de urgență Hunedoara a fost atât de strict, încât a menționat coordonatele geografice între care se pot mișca oamenii.

Și nu au dat două-trei, ca amatorii, ci au mers până în pânzele maro ale ridicolului și au aruncat cu coordonate fără număr în populație. Să nu cumva să rămână oamenii neinformați. Sau necoordonați. Dacă verifici coordonatele, observi că ele practic delimitează localitatea. Dar nu poți să nu te amuzi de hilarul situației.

Astfel, simerienii nu mai pot spune că nu s-a făcut ceva în lupta cu pandemia. Și s-a făcut mai mult decât în alte localități. „Dragi cetățeni, n-avem noi grijă de voi? Nu v-am dat noi de toate, la nevoie? Nu v-am dat coordonate? Păi să umblați de nebuni prin oraș, ca aiuriții din alte localități?” Putem spune că simerienii sunt în acest moment cei mai răsfățați cetățeni din România: n-au voie să iasă din oraș, dar măcar au coordonate geografice, să aibă ce pune pe masa familiei.

Cu această ocazie, am aflat că există tulpina simeriană. Una mai puțin periculoasă, pentru că știe geografie. Dacă îi dai niște coordonate, apoi se conformează și stă între ele, nu umblă lela ca alte tulpini. Ce mai, o tulpină cu școală, mai de domni. Sigur știe și istorie și îi respectă pe localnici. „Nu voi infecta acest oraș prin care a trecut prima cale ferată din Transilvania, construită între anii 1862-1869.”

La fel ca domnii de pe vremuri, care umblau cu ceas cu lanț la costum, simerienii își pot atârna busola de gât. Dacă am avut generația cu cheia la gât, de ce n-am avea-o și pe cea cu busola? Nu există nimic mai hipsteresc decât să umbli cu o busolă la gât. Ar crăpa de ciudă hipsterii din alte orașe și ar adopta și ei moda. GPS-ul e mult prea mainstream.

Fiind vorba de autorități române, nu putem fi siguri că aceste coordonate geografice rămân bătute în cuie. Ar putea exista un funcționar public plătit cu un salariu baban, care să modifice coordonatele în funcție de cum trage curentul în instituție. Să-i spunem acestui băiat coordonator geografic. Astfel, ar putea apărea niște probleme.

Dacă un bărbat pornește dimineață de acasă și bagă niște coordonate în GPS, acestea se pot schimba pe parcursul zilei. Astfel, când nefericitul vrea să se întoarcă acasă, GPS-ul îl poate duce la un wc public. Sau în biroul primarului. Sau la o crâșmă. Explică-i tu nevestei că ai ajuns târziu, pentru că GPS-ul te-a purtat prin tot orașul!

O altă discuție ar fi despre cum dau simerienii share location. Cum chemi o domnișoară la tine acasă? Îi zici: „Pisi, hai la 45 de grade, 51 de minute, 42,5 secunde Nord și 23 de grade, un minut și patru secunde Est.” Așa? Nasol pentru tinerii simerieni.

Plus că se schimbă și folclorul. Nu mai contează cine-a pus cârciuma-n drum, ci la ce coordonate geografice se află cârciuma. O fi frumoasă vecina noastră și scoate capul pe fereastră, dar ce coordonate geografice are ea, mai exact?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *