Din oras

Cutia cu minuni de la Aeroportul din Cluj-Napoca, de care e responsabil SRI

Cine a călătorit măcar odată cu avionul sigur că a întâmpinat aceste situații în care ajungi să-ți lași la aeroport, unele lucruri minore, „puțin interzise”, care sunt confiscate la controlul vamal. Cu toate că nu transportăm arme de foc, artificii, muniție, explozibil sau jucării sub forma unor arme de foc, grenade etc., oamenii continuă să transporte „accidental” tot felul de lucruri interzise în călătoriile aeriene. Printre acestea se numără bătătoare de șnițele, cuțite cu dimensiuni foarte mari, briceaguri, unghiere, periuțe de dinți metalice, fixative de păr, spray paralizant, și foarte multe brichete marca Zippo.

Chiar dacă mulți dintre călători știu care sunt obiectele ce nu pot fi transportate cu avionul, ei continuă să strecoare printre bagaje câte o brichetă, sau o câte un flacon de șampon care depășește gramajul legal.

Am vorbit cu o călătoare care a pățit o situație asemănătoare la controlul vamal de la Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca.

„Obișnuiesc să îmi fac cu atenție bagajul de mână, însă săptămâna trecută mi-am pus, din greșeală, spray-ul fixativ, în loc să îl pun în bagajul de cală. L-am lăsat cu regret agenților care l-au depistat. Și-au dat seama că nu a fost rea-voință, ci doar un accident”, spune Delia.

Un alt călător se amuză că a plecat în călătorie din greșeală cu trusa de scule în rucsac, și nu a fost depistat, în schimb a zărit în cutia cu lucruri abandonate una la fel, care cel mai probabil era a altcuiva.

„Am plecat într-o scurtă călătorie cu rucsacul cu care merg de obicei cu bicicleta. Și a rămas într-un buzunar ascuns o trusă micuță cu scule. Eu am observat-o abia când m-am întors acasă, deci și după al doilea drum cu avionul, și chiar râdeam cu prietenul meu în aeroport, cand am văzut cutia cu obiecte confiscate, că era acolo o trusă fix ca a mea”, ne povestește Mihai.

Am luat legătura cu directorul Aeroportului din Cluj-Napoca, David Ciceo pentru a afla ce se întâmplă cu lucrurile abandonate în cutia de la controlul vamal. Se pare că Serviciul Român de Informații este responsabil de aceste controale.

“Legat de controlul antitero se ocupă Serviciul Român de Informații (SRI). Sunt reguli internaționale în această privință, sunt regulile europene. În ce privește Aeroportul Internațional „Avram Iancu” se respectă standardul din întreaga Uniune Europeană. Deci sunt abandonate de către călători și exact ca la Munchen, sau Viena, nu cunosc exact, dar probabil se distrug și se arunc”, a declarat David Ciceo.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *