Diete

Curele primaverii

Important anotimp de tranzitie, primavara scoate in evidenta starea de demineralizare si oboseala brusca (astenie), “caderi” ce pot fi depasite in mod placut prin practicarea unei cure sau monodiete pentru dezintoxicarea organismului.

 

Practicarea imediata a unei monodiete sau a unei cure permite restabilirea functiilor de eliminare prin stimularea organelor de digestie, ceea ce garanteaza o buna asimilare a unei nutritii celulare corecte. Ceea ce ne conduce la al doilea rol esential al primaverii: regenerarea prin reconstituirea rezervelor minerale si vitaminice pentru invingerea demineralizarii, care afecteaza in mod dezastruos echilibrul nostru de fiecare zi. Adevarate balsamuri vindecatoare, curele de primavera pregatesc organismul pentru a infrunta, in a treia faza a lor, atacul caldurii estivale, jucand un rol preventiv mai ales in ceea ce priveste sistemul circulator. In acest scop, profitati de venirea primaverii pentru a elimina in scurt timp toxinele acumulate pe timpul iernii, apeland la o cura de dezintoxicare – epurare – regenerare.

 

Durata: 6 zile.
Perioada ideala se situeaza in preajma echinoctiului de primavara, intre 15-30 martie sau in preajma sarbatorilor pascale. Alegeti de preferinta o perioada de odihna sau de vacanta, ori un weekend prelungit, cel putin pentru primele trei zile de cura.

 

Faza I: DEZINTOXICAREA
In primele trei zile de cura mancati doar fructe acide sau semiacide de primavara si legume verzi si salate de primavara, crude, fierte si sub forma de suc, repartizate dupa cum urmeaza:
a) Pe stomacul gol: un pahar mare de suc de portocale (ori lamai, grepfrut sau capsune). Insa este obligatoriu sa alegeti un singur fruct, nu sa faceti cocteil de fructe, iar a doua si a treia dimineata alegeti alte doua fructe diferite. Adaugati 1/3 pahar cu apa minerala. Beti cu inghitituri mici, fara sa adaugati zahar.
b) Micul dejun: Ideal ar fi sa consumati acelasi fruct pe care l-ati ales dimineta: doua portocale, un grepfrut, doua mere, 250 g capsune…
c) Gustarea de dimineata (ora 10): un pahar mare de suc dintr-un suc de primavara, altul decat cel ales pe stomacul gol.
d) Pranzul: 1/3 legume de primavara crude; 2/3 legume de primavara fierte in aburi, la temperatura scazuta, cu mirodenii proaspete.
e) Gustarea de dupa-masa (ora 17): un pahar mare de suc dintr-un fruct semi-acid de primavara. Evitati sucurile de citrice la aceasta ora (17), mai ales la cura de eliminare, deoarece ar putea avea un efect excitant la unele persoane, provocand agitatie si insomnie.
f) Cina: 1/3 legume de primavara crude; 2/3 legume de primavara fierte in aburi, la temperatura scazuta, cu mirodenii proaspete.

 

In timpul cat consumati sucul de fructe si legume, beti un litru de ceai diuretic si depurativ (de exemplu, cel de pir).

 

Faza a II-a: EPURAREA
Organismul tocmai a inregistrat mesajul de dezintoxicare. Continuati in urmatoarele trei zile cu o cura de epurare, mai restrictiva decat primele trei zile, pentru a permite o buna eliminare. In aceasta etapa importanta se recomanda odihna. Subfaze:
a) La trezire: un bol mare de infuzie calduta de cretusca, viorele si nalba, (sau alta combinatie de ceaiuri), pentru virtutile lor diuretice, purgative si digestive.
b) Micul dejun: un pahar mare de suc, dintr-un fruct acid de primavara, la care adaugati 1/3 apa minerala, fara zahar sau alt indulcitor.
c) Gustarea de dimineata (ora 10): un pahar mare de suc dintr-un fruct semi-acid de primavara, la care se adauga 1/3 apa minerala, fara zahar.
d) Pranzul: un pahar mare de suc proaspat de legume verzi de primavara: morcovi, sparanghel, ridiche neagra, telina. Atentie: nu amestecati mai mult de 2-3 sucuri de legume odata si schimbati-le in fiecare zi. Sucurile vor fi diluate cu 1/3 apa minerala.
e) Gustarea de dupa-amiaza (ora 17): un pahar mare de suc dintr-un fruct semi-acid de primavara, la care se adauga 1/3 apa minerala, fara zahar. Evitati complet sucurile de citrice la aceasta ora.
f) Cina: la fel ca si la pranz, inversand insa legumele.

 

Este esential sa se respecte luarea sucurilor de fructe si legume la orele indicate si sa nu se amestece, deoarece s-ar produce tulburari digestive neplacute. In aceasta perioada, beti zilnic acelasi ceai ca in primele zile; cantiatea de lichide ingerate pe parcursul zilei este de cel mult 2-2,5 l.

 

Faza a III-a: REGENERAREA
Este o cura obisnuita de 30 de zile fara intrerupere cu plante alimentare de primavara (legume, fructe si verdeturi) la care se adauga suplimente nutriente alimentare. Toate alimentele primaverii au proprietati depurative, diuretice, laxative , tonice si remineralizante. In magazile naturiste sau de produse dietetice se pot gasi sucuri de plante sub forma de fiole concentrate care se dilueaza cu apa si pot ajuta la curele de la domiciliu. Nu uitati de necesarul de lichide de 2-2,5 l si de activitatile fizice.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *