Curat neconstituțional coane Tișe, dar notați-l! Curtea Constituțională a tranșat o parte a conflictului dintre președintele CJ Cluj și directorul DGASPC Cluj

Anul trecut în martie, consilierii judeţeni au votat, nu că aveau habar ce zice legea, ci la dictare politică, un proiect de hotărâre privind eliberarea din funcția de director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj a lui Daniel Tămaş. Acesta ar fi urmat să fie eliberat din funcţia de conducere de director general al DGASPC Cluj “pentru incompetenţa profesională”, ca urmare a obţinerii calificativului "nesatisfăcător" la evaluarea performanţelor profesionale individuale pe anul 2016. Directorul DGASPC Cluj, Daniel Tămaş tocmai ce fusese analizat “profesional” pe criteriile de performanță dispuse de Tișe și notat cu 1,5.

Numai că acum, Curtea Constituțională spune că președintele Consiliului Județean Cluj Alin Tișe nu avea nicio competență să îi evalueze performanțele profesionale ale lui Tămaș. În urma deciziei Curții Constituționale, forul județean va abroga regulamentului privind evaluarea performanțelor profesionale individuale ale conducătorilor instituțiilor publice aflate în subordine, dar și mai multe hotărâri care îl priveau pe directorul  DGASPC Cluj.

Reamintim faptul că, în decembrie 2017, Curtea Constituțională a României a admis o excepţie de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 69 alin. (5) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici.

Curtea Constituțională reține faptul că “evaluarea activităţii şi conduitei unui funcţionar public se referă la modul de executare a raportului de serviciu şi, prin efectele produse, poate avea drept consecinţă chiar încetarea acestuia. Curtea reţine că, potrivit art. 69 alin. (2) şi (3) lit. c) din Legea nr. 188/1999, calificativele obţinute la evaluarea profesională sunt avute în vedere la eliberarea din funcţia public (…) În aceste condiţii, Curtea reţine că evaluarea activităţii şi a conduitei unui funcţionar public ţine de statutul acestuia şi, prin urmare, trebuie reglementată prin lege organic (…) prevederile art. 69 alin. (5) din Legea nr. 188/1999, transmit Executivului competenţa de a reglementa în domenii ce ţin de statutul funcţionarului public, respectiv metodologia de evaluare a performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici (…) delegarea atribuţiei de a stabili aceste norme către Guvern, prin emiterea unor acte administrative cu caracter normativ, de rang infralegal, nu respectă exigenţele principiului constituţional al securităţii juridice. Curtea mai reţine că sunt încălcate şi dispoziţiile art. 1 alin. (4) din Constituţie referitor la principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat (prin delegarea unei atribuţii ce aparţine în exclusivitate legiuitorului, către Guvern), precum şi art. 1 alin. (5) din Constituţie, în componenta sa referitoare la previzibilitatea şi accesibilitatea legii”.

Deci, până la modificarea legii privind statutul funcționarilor publici în sensul aprobării prin acest act normativ a procedurii de evaluare, nu mai pot fi făcute evaluări funcționarilor publici, întrucât orice astfel de raport poate fi contestat și anulat de către instanța de judecată.

În urma acestei decizii, președintele CJ Cluj va trebui să renunțe inclusiv la ambiția de “numire, evaluare a performanţelor profesionale, sancţionare disciplinară şi eliberarea din funcţie a directorului general al Direcţiei Generale”. Toate acestea nu se mai fac “la propunerea preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, prin hotărâre a consiliului judeţean”.

De când s-a instalat în funcţie, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, i-a cerut în nenumărate rânduri demisia directorului DGASPC Cluj, Daniel Claudiu Tămaş, pentru mai multe nereguli pe care acesta prin controalele făcute de funcționarii din CJ Cluj le-ar fi descoperit în instituţie. Consecința acestu “ambiț” personal: nici o investiție la DGSAPC de imediat doi ani.

“Eu lucrez de 18 ani în această instituţie, sunt funcţionar public, iar postul l-am luat prin concurs şi nu plec când vrea domnul Tişe. Domnia sa crede că s-au întors vremurile din perioada 2008-2012, când oamenii erau daţi afară pe considerente politice”, spunea în urmă cu puţin timp, la emisiunea ÎN VIZOR de la televiziunea NCN Cluj directorul DGASPC, Daniel Claudiu Tămaş.

Reamintim și un episod halucinant care a avut loc în luna februrie a acestui an când, într-o ședință de Consiliu Județean, Alin Tișe și Daniel Tămaș au început să se certe în plenul ședinței ca la ușa cortului. Tișe a solicitat intervenția jandarmilor, iar Tămaș a părăsit sala de ședințe. Ulterior Tișe l-a băgat în Comisia de disciplină.

DGASPC fiind instituţie publică aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, Ziar de Cluj îi solicită lui Alin Tișe să lase circul și să se apuce de treaba pentru care a fost numit în funcție: să administreze județul, nu să fie investitor imobiliar!

Comentarii

Coc

24.04.2018 22:02

bun bun mesajul Lasă imobiliarele și fa ceva PS. Cică Conașul tise s-ar muta la Floresti cu imobiliarele 

Păunel mo

24.04.2018 22:48

teaves bahtaloPe haladitul ăla de la degeseape îl calcă nașu cu mașina.Eu am ceva de îngropat .

lulu

25.04.2018 13:15

lulu, ti-ai luat medicamentele? noi credem ca nu.

lulu

26.04.2018 11:31

ipocrizie, ipocrizie , oportunism si multa lasitate.+ dezgust.

Adauga comentariu