Diete

Cura speciala pentru cei care sufera de colita

Multi dintre noi dorim sa punem capat problemelor legate de starile de malnutritie si asimilare a alimentelor, care ne  provoaca carente pe termen lung. Este cazul celor care sufera de colita. La aceste persoane, colonul este atat de inflamat si iritat, incat nu pot manca alimente crude sau care contin fibre, lipsindu-se astfel de niste surse naturale de vitamine si minerale pretioase. O reeducare treptata a colonului, cu alimente alese corect, le va ajuta sa depaseasca aceasta problema.

Este o cura de dezintoxicare si, in acelasi timp, de revitalizare: mai intai, trebuie sa elimine reziduurile accumulate in colon si sa se reactiveze flora intestinala, pentru a favoriza regenerarea ei – este faza de revitalizare.

Cura dureaza cinci zile:

Primele doua zile. Consuma numai sucuri de fructe sau legume, fierturi de legume, dupa cum urmeaza:

Micul dejun si gustarea de dimineata – Sucuri de fructe. Nu se vor amesteca mai multe sucuri. Este preferabil sa bei suc dintr-un singur tip de fruct, oricat de mult. Exeemple: suc de mere, pere, cirese, capsuni, afine, caise, piersici, struguri. Alege fructe de sezon, bine coapte, si, in general, fructe care va plac.

De evitat: Sucurile de citrice: portocale, grepfrut, lamai, mandarine, deoarece fibrele lor irita mucoasa intestinala. Nu se adauga zahar in sucurile de fructe. La sucul obtinut din fructe proaspat stoarse sau la sucul din fructe ecologice achizitionat din magazinele de specialitate se adauga apa minerala (50 % din volumul sucului).
Sucurile obtinute din fructe proaspete: nu depozita aceste sucuri. Stoarce si bea sucul imediat, pentru a evita oxidarea si pierderile de minerale si vitamine.
Mesteca sucul ca si cum ar fi un aliment solid, pentru a-l insaliva bine inainte de a-l inghiti.

Pranzul si cina: sucuri de legume. Bea un pahar mare de suc (poti combina cel mult doua legume diferite) la care ai adaugat apa minerala (50 % din volumul sucului).
Exemplu: suc de morcovi si suc de ridiche neagra; suc de morcov si suc de sfecla; suc de morcov si suc de varza; suc de morov si suc de telina; suc de sfecla si suc de anghinare; suc de sfecla si suc de papadie; suc de sfecla si suc de ridiche neagra.
Mesteca sucul ca si cum ar fi un aliment solid, pentr a-l insaliva bine inainte de a-l inghiti.

Gustarea de dupa-masa: suc de fructe. Nu consuma suc de citrice, din aceleasi motive expuse mai sus. Alege fructe care contin mult zahar natural; mere dulci, struguri, caise si piersici bine coapte, in functie de anotimp.

In timpul curei cu sucuri de fructe si legume bea si urmatoarea infuzie (“special pentru intestine”), indicata in afectiunile intestinale: lumanarica 10 g; nalba-mare 10 g; tataneasa 20 g; frag 25 g; raculet 25 g; sclipeti 25 g; tei 30 g; pansea-salbatica 30 g. O lingura de amestec la o cana de ceai. Fierbe, lasa sa se infuzeze timp de zece minute la foc mic. Bea 2-3 cani pe zi, preferabil intre mese.

Urmatoarele trei zile. Pentru reinnoirea florei intestinale, dar si pentru o mai buna asimilare, consuma numai fructe, in urmatoarea ordine:

Ziua 1. Fructe fierte sau coapte: mere la cuptor, compoturi, pere la cuptor, banane fierte.
Nu adauga zahar la fructele astfel preparate. Consuma cat vrei la orele stabilite pentru masa, cu conditia sa nu depasesti 2 kg de fructe fierte pe zi. In acest timp, bea o infuzie speciala pentru afectiunile intestinale (detaliata mai sus!).

Ziua 2. Fructe fierte: 2/3 din ratia zilnica. Fructe oleaginoase: 1/3 din ratia zilnica – doar migdale si nuci. Nu adauga zahar la fructele fierte. Nu depasi, zilnic, 1,5 kg de fructe fierte si 250 g fructe oleaginoase. Respecta, pe cat posibil, la fiecare masa, raportul 2/3 – 1/3. In acelasi timp, bea o infuzie “special pentru intestine”.

Ziua 3. Fructe fierte: 2/3 din ratia zilnica. Fructe crude: 1/3 din ratia zilnica. Nu adauga zahar la fructele fierte sau crude. Nu depasi, zilnic, 2 kg de fructe. Fructe fierte: mere, pere, banane, capsuni, piersici. Fructe crude: banane bine coapte, mere dulci (fara coaja), pere nefainoase bine coapte, piersici, caise, cirese, cu conditia sa fie suficient de coapte.

Important:
–    Mesteca bine si insaliveaza sucurile de fructe sau de legume, fructele fierte, cele oleaginoase si crude.
–    Alege fructele de sezon, bine coapte.
–    Evita sa bei apa in timpul acestei cure; daca ti-e sete, prefera infuzia “special pentru intestine”, fara zahar.
–    Nu depasi, pe zi, 2 kg de fructe si 1 l de infuzie.
–    Nu opri cura daca, in acest scurt timp, te confrunti cu o usoara diaree. Este o diaree de eliminare, care va inceta de la sine.

Observatie: La reluarea alimentatiei normale se recomanda o cura cu suc de varza – in amestec cu suc de morcovi, pentru cei care nu agreeaza gustul pronuntat de suc de varza – timp de 30 de zile consecutiv: suc de varza la inceputul meselor de pranz si de seara.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *