Diete

Cura si monodieta de mere

Cura de mere este prin excelenta una de primavara, chiar la iesirea din iarna. Chiar daca in Geneza nu gasim nici o mentiune a cuvantului “mar”, el simbolizeaza transgresiunea eterna ca fruct oprit, fruct al revoltei, care constituie primul cartilaj al faringelui uman, denumit, cum stie toata lumea, “marul lui Adam”.

 

Marul isi are originile pe tarmurile Marii Negre, in Turcia (regiunea Trabson). “Mallus communis”, marul obisnuit, ajunge pe malurile Nilului in vremea faraonilor, apoi in Palestina, iar romanii ii atribuie zeita Pomona, divinitatea protectoare a fructelor si gradinilor, iubita lui Vertumnus, zeul primaverii, protectorul fertilitatii si al cresterii plantelor. Exista mai bine de 150 de varietati, cu nume care mai de care mai expresive.

 

Aliment. Considerat cel mai important fruct, marul este alcalinizant al sangelui si contine zaharuri sub forma de fructoza, zahar simplu, perfect armonizat cu fiziologia umana, glucoza, zaharoza, minerale – calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sulf, clor, sodium – si vitaminele A, B1, B2, B5, B6, C si E.

 

Medicament. Fruct cu deosebite calitati si mare furnizor de energie, marul este un aliment protector, cu o valoare biologica deosebita, supliment alimentar ce ofera zaharuri pure. Viteza mare de ardere a fructozei care intra in componenta sa – zahar simplu direct asimilabil – face din mar un aliment cu o mare valoare energetica. Este, de asemenea, un aliment de hidratare superior strugurilor, datorita cantitatii importante de apa: 83 g la 100 g. Datorita prezentei celulozei, marul este un foarte bun regulator al intestinului. Tonifica nuanta pielii, pentru care provitamina A (caroten) constituie un factor protector. Proprietatile sale depurative sunt mai pregnante daca este consumat pe stomacul gol, iar daca se mananca seara inainte de culcare, este mai degraba laxativ.

 

Dintre merele pe care le gasiti la piata, alegeti pe cele cultivate in conditii bio-ecologice, pentru a le putea manca stergandu-le pur si simplu, beneficiind astfel de coaja lor pretioasa, care contine toate vitaminele.

 

Efectuarea curei. Durata: 15 zile:
In prima sapatamana, rontaie dimineata, de preferinta pe stomacul gol, 1-2 mere coapte si aromate – evita merele verzi sau prea acide. Mananca incet si mesteca bine, pentru a insaliva fructul inainte de a-l inghiti.
Gustarea: mananca marul linistit, ca o oaza in vartejul zilei.
A doua saptamana, la micul dejun mananca numai mere, iar la cina 2 mere sau un pahar mare de suc de mere inainte de culcare.

 

Monodieta cu mere. Durata: 3 zile consecutiv. In saptamana care precede cele trei zile de monodieta propriu-zisa, bea un pahar mare de suc de mere proaspat pe stomacul gol. In cele 3 zile de monodieta mananca numai mere, repartizate in timpul zilei dupa cum urmeaza:
Pe stomacul gol – un pahar mare de suc de mere.
Micul dejun: rontaie 2 mere. Mesteca incet.
Gustarea de dimineata: mananca 1 mar.
Pranzul: mananca 2 mere si bea un pahar de suc de mere.
Gustarea de dupa-masa: mananca 1 mar.
Cina: manaca 2 mere.
Inainte de culcare: bea un pahar mare de suc de mere.

 

Recomandari. Puteti mari cantitatea de mere in functie de foamea pe care o resimtiti. Totusi, nu este bine sa exagerati – limitati-va la 2 kg mere pe zi.

 

Insotiti cura de mere cu o infuzie de salvie, fara zahar (se bea intre orele la care consume merele). Salvia este o planta vindecatoare cu virtuti tonice generale (mai ales in functiile digestive), regleaza tulburarile nervoase, este antiseptic intestinal si hipoglicemiant.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *