Diete

Cura de toamna cu suc de mere

Chiar daca in Geneza nu gasim nici o mentiune a cuvantului mar, el simbolizeaza transgresiunea eterna ca fruct oprit, fruct al revoltei, care constituie primul cartilaj al faringelui uman, denumit, cum se stie toata lumea, “marul lui Adam”.

Marul isi are originile pe tarmurile Marii Negre, in Turcia (regiunea Trabson). “Malus communis”, marul obisnuit, ajunge pe malurile Nilului in vremea faraonilor, apoi in Palestina, iar romanii ii atribuie zeita Pomona, divinitate protectoare a fructelor si gradinilor, iubita lui Vertumnus, zeul Primaverii, protectorul fertilitatii si al cresterii plantelor. Exista mai bine de 150 de varietati, cu denumiri care mai de care mai expresive, dupa regiune sau tara.

Aliment. Considerat cel mai important fruct, marul este alcalinizant al sangelui si contine zaharuri sub forma de fructoza, zahar simplu, perfect armonizat cu fiziologia umana, glucoza, zaharoza, minerale – calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sulf, clor, sodium – si vitaminele A, B1, B2, B5, B6, C si E.

Virtuti terapeutice. Fruct cu deosebite calitati si mare furnizor de energie, marul este un aliment protector, cu o valoare biologica deosebita, supliment alimentar ce ofera zaharuri pure. Viteza mare de ardere a fructozei care intra in componenta sa – zahar simplu direct asimilabil – face din mar un aliment cu o mare valoare energetica. Este, de asemenea, un aliment de hidratare superior strugurilor, datorita cantitatii importante de apa: 83 g la 100 g. Datorita prezentei celulozei, marul este un foarte bun regulator al intestinului. Tonifica nuanta pielii, pentru care provitamina A (caroten) constituie un factor protector. Proprietatile sale depurative sunt mai pregnante daca este consumat pe stomacul gol, iar daca se mananca seara inainte de culcare, este mai degraba laxativ.
Dintre merele pe care le gasiti la piata, alegeti pe cele cultivate in conditii bio-ecologice, pentru a le putea manca stergandu-le pur si simplu, beneficiind astfel de coaja lor pretioasa, care contine toate vitaminele.

Sucul proaspat de mere prezinta cateva diferente fata de fructul proaspat intreg: este ceva mai bogat in glucide, dar nu contine lipide si are mai putine proteine; contine fosfor, calciu, fier si vitaminele B1, B2 si C.

Cura cu suc de mere este foarte potrivita pentru perioada septembrie – octombrie, pentru a beneficia de efectele lui depurative asupra sangelui si a intregului organism, precum si de actiunea sa de detoxifiere generala. Este o cura usor de retinut, astfel incat nici macar cei mai refractarari nu vor avea vreo scuza pentru intarzierea punerii ei in practica – doar daca nu au cumva vrei aversiune puternica fata de sucul de mere!

Efectuarea curei. Durata: o luna.

Dimineata, pe stomacul gol, bea un pahar mare de suc de mere proaspat extras si mesteca-l ca si cum ai consuma un aliment solid, pentru a-l insaliva bine inainte de a-l inghiti. Este mai eficienta consumarea lui pe stomacul gol, insa cei care nu pot bea suc de fructe dimineata vor putea tine aceasta cura seara, inainte de culcare, in acelasi interval.

Daca nu poti prepara tu insuti sucul de mere, gaseti in magazinele de produse dietetice suc natural de mere, de foarte buna calitate. Ai grija torusi sa alegi un suc natural de mere, fara adios de zahar.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *