Diete

Cura de nuci

Nucul (Juglans regia) este un pom fructifer de peste zece metri, originar din Persia cultivat pentru fructele (nuci) si frunzele sale.

Virtuti terapeutice. Virtutile nucilor sunt cunoscute  din Antichitate. Nucul este fructul cel mai nutritiv, foarte potrivit pentru diverse carente, pentru convalescenti, copii si persoanele in varsta, datorita proprietatilor sale fortifiante. De altfel, nuca face minuni in toate cazurile de astenie, anemie, tulburari de crestere si rahitism. Este un excelent vermifug, ce trateaza parazitozele intestinale si in special tenia. Tonifica sangele si intareste sistemul osos.

Nuca este laxativa si antidiaretica, combate scrofuloza si dermatozele. Este un excelent drenor cutanat si limfatic. Este recomandat diabeticilor, pentru virtutile ei hipoglicemiante. Este o excelenta proteina vegetala, un valoros supliment in alimentatia vegetariana.

Cura cu nuci mai previne degeraturile si descongestioneaza hemoreizii inflamati. Uleiul de nuca este printre cele mai importante uleiuri vegetale, prin continutul sau de acizi grasi esentiali (vitamina F), ce actioneaza impotriva colesterolului, dar si prin acizii linoleic, linolenic si oleic. Se recomanda in special persoanelor care trebuie sa urmeze un regim anticolesterol, ca adjuvant in stabilirea unei alimentatii corespunzatoare.

Atentie: uleiul trebuie sa fie nerafinat si produs in conditii ecologice pentru a beneficia de proprietatile lui; in plus, nu poate fi depozitat o perioada mai mare, deoarece se rancezeste usor.

In nuca se gasesc lipide, proteine, glucide, vitaminele A, B1, B2, B3 (PP), B5, B6, C si minerale – fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sulf, fier -, unii specialisti considerand-o cel mai bogat in cupru si zinc.

Efectuarea curei. Durata: 15 zile, de preferinta intre 15-30 noiembrie, pentru a beneficia de actiunea sa de prevenire a degeraturilor.

Modalitati de efectuare:
–    Pe stomacul gol: bea un pahar mare de “cocteile de nuci” (vezi mai jos reteta!) cu o jumatate de ora inainte de micul dejun.
–    Dimineata: rontaie vreo zece nuci proaspete, decorticate.
–    La pranz: : rontaie vreo zece nuci proaspete, decorticate.

Mesteca bine miezul de nuca, pentru o mai buna digestie.

Se recomanda practicarea frecventa a acestei cure, sau ori de cate ori te simti oboist; un pahar bun de cocteil de nuci va fi absolute revigorant.

Reteta pentru gurmanzi: Cocteil de nuci. Ia 5-6 nuci relativ proaspete sau uscate, cojeste-le si pune-le intr-un mixer, impreuna cu un mar necuratat si taiat in patru, si un ciorchine mic de strugure muscat. Mixeaza timp de doua minute si savureaza acest nectar foarte energizant. Vei fi deosebit de dinamic intreaga dimineata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *