Diete

Cura de catina-alba

Catina-alba este un arbust spinos care creste in Europa pe terenurile nisipoase. Are mare nevoie de soare, incat ar putea pieri daca nu are suficienta lumina. Se gaseste in special pe malurile Manecii si pe tarmurile Marii Nordului, pamanturi sarate in care radaciniele ei lungi si ramificate fixeaza solul. In Romania creste salbatic pe vai abrupte sau pe malurile raurilor.

Actiunea astringenta a micutelor boabe portocalii e cunoscuta inca din Evul Mediu, insa abia in secolul XX s-a descoperit continutul ei bogat in vitamina C.

Magazinele de produse dietetice ofera preparate pe baza de bace salbatice, printre care si catina-alba, care joaca un rol important in alimentatia moderna. Aceste sucuri provin direct din fluidul vital al vegetatiei, iar unele studii recente au demonstrate valoarea lor alimentara incontestabila.
Sucul de catina-alba provine din plante salbatice, ale caror calitati nu sunt cu nimic afectate de substante improprii consumului ceea ce permite o eficienta mult mai mare a acestui fruct.

Virtuti terapeutice. Prezenta vitaminei C si a provitaminei A fortifica si armonizeaza vitalitatea organismului. Sucul de catina-alba este recomandata convalescentilor si persoanelor astenice. Sporeste tonusul si capacitatile intelectuale, ajutand, in cazul starilor de epuizare, atat de frecvente in agitatia vietii moderne. Stimuleaza apetitul, dovedindu-se foarte eficient in cazul inapetentei. O cura de suc de catina-alba este indicate in special in luna noiembrie, pentru virtutile lui tonice si antiseptice. Combate procesul de imbatranire, previne gripa si oboseala.

Sucul obtinut din fructe, prin presare (stoarcere), se separa intr-o fractiune apoasa, ce contine flavonozide (vitamina P) si vitamina C, si intr-o faza uleioasa, bogata in carotinoide si vitamine liposolubile. Congelarea protejeaza continutul de vitamina C, cu conditia prelucrarii immediate a fructelor dupa decongelare. Fractiunea uleioasa contine circa 0,25 % provitamina A si 100 mg vitamina E la 100 g.

Decoctul din fructe de catina alba 5 %, indulcit cu miere, da rezultate bune in tratarea constipatiei, a aterosclerozei, artritei si trombangeitei obliterante, precum si a anemiei.
Infuzia di fructe de catina se foloseste in cazuri de anemie, diaree, hepatita cronica, ciroza hepatica si urticarie.

O bautura racoritoare din catina, cu gust placut, se obtine din 750 g fructe, care se fierb in 6 l de apa si 1 kg zahar. Dupa racire, se toarna in sticle si se pastreaza la rece.

Efectuarea curei. Durata o luna:

–    Pe stomacul gol; doua linguri de suc de catina-alba diluat in jumatate de pahar cu apa minerala, cu 20 de minute inainte de micul dejun;
–    Cu o jumatate de ora inainte de de pranz: doua linguri de catina-alba diluat intr-o jumatate de pahar cu apa minerala.

Aceasta cura previne neplacerile iernii. Nu ezita sa o reiei in caz de oboseala brusca sau in timpul unei epidemii de gripa pentru refacerea si intarirea imunitatii naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *