Diete

Cura de castane

Cultura castanului este raspandita in toata Europa meridionala si e practicata de aproape 1000 de ani! Ceea ce ne poate convinge sa beneficiem de bogatia nutritiva a castanei, comparabila practic cu aceea a graului.

 

 

Nerecunostinta omului, prea putin atent la valorile esentiale, a dat uitarii consumul de castane, preferand gustul maroanelor (castane zaharisite). Este timpul sa repunem in drepturi acest fruct delicious, cu miez gustos si fin parfumat  – iar aceasta cura va invita sa-l descoperiti.

 

 

Virtuti terapeutice. Castana este recomandata persoanelor astenice si anemice, prin actiunea sa puternica de remineralizare. Ajunge la maturitate in preajma iernii, iar proprietatile sale energetice si de tonic muscular, nervos si venos sunt deosebit de appreciate in aceasta perioada a anului.

 

 

Este indicata in special dispepticilor, convalescentilor si persoanelor in varsta. In zaharurile lente ale castanei, sportivii vor descoperi apreciabile reserve de energie. Alina hemoroizii inflamati si tonifica splina, ale carei functii sunt strans legate de cele ale stomacului, prin sprijinul acordat digestiei si asimilarii cerealelor. Cu toate acestea, nu sunt recomandate diabeticilor.

 

 

Contine protide, glucide si lipide, vitaminele B1, B2, B3 (PP), B8, C si E si minerale – potasiu, fosfor, calciu, sodium, fier, magneziu, mangan, zinc, cupru, sulf.

 

 

Efectuarea curei. Durata: patru saptamani, o zi pe saptamana, de preferinta aceeasi. Dupa cura de struguri, la inceputul lunii noiembrie.

 

 

O zi pe saptamana, mananci dupa cum urmeaza:

 

 

Micul dejun: 250 g crema de castane.
Pranzul : 400-500 g castane cu marar.
Cina: legume verzi de toamna: 1/3 crude, 2/3 fierte in aburi, la trmperatura scazuta.

 

 

In timpul zilei, bea 1,5 litri de apa minerala, intre mese.

 

 

Reteta pentru gurmanzi: Crema de castane. Fierbe 500 g castane sau maroane, cu tot cu coaja, in 2 l de apa, timp de trei sferturi de ora. Lasa la racit, apoi indeparteaza coaja cu ajutorul unui cutit ascutit. Da miezul printr-o masina de tocat, pentru a face un piure fin. Adauga trei linguri de extras curat de vanilie lichida si amesteca bine: dulceata miezului de castane este o adevarata placere in combinatie cu parfumul subtil al vaniliei.

 

 

Vanilia are proprietati antiseptice, tonice si digestive, si stimuleaza apetitul celor suferinzi de anorexie. Legenda ii atribuie virtuti afrodiziace, dar pentru asta ar trebui sa rontai 10-20 de pastai de vanilie.

 

 

Castane cu marar. Fierbe 500 g castane, cu tot cu coaja, in doi litri de apa. Adauga o lingura de seminte si cateva ramurele de marar proaspat sau uscat. Dupa ce apa da in clocot, las-o sa fiarba la foc mic timp de o ora. Castanele sunt gata pentru a fi consumate, impregnate cu aroma mararului. Curata castanele si indeparteaza pielita maronie ce protejeaza miezul lor dulceag – cred ca multi dintre dvs. vor descoperi cu incantare gustul placut al castanei.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *