Sanatate

Cura de altitudine

Si astazi, desi multa lume nu cunoaste, cura de altitudine constituie un aliat natural anonim al medicinii in lupta pentru invingerea unor afectiuni sau corectarea unor tulburari functionale si organice.

 

 

Cura de altitudine contribuie la mentinerea si fortificarea sanatatii, la prevenirea unor imbolnaviri sau disfunctii, precum si la reconfortarea dupa munca intensa si refacerea capacitatii de efort. Cand vorbim de cura de altitudine avem in vedere in primul rand caracteristicile climatului montan din tara noastra, diferite la 500-600 m, fata de 2000-2400 m.

 

 

Radiatiile solare, in special cele ultraviolete, se gasesc in procent cu atat mai mare cu cat urcam la altitudine, avand in vedere puritatea aerului care nu mai constituie un obstacol in calea raspandirii lui. De asemenea, coeficientul de ozon din aerul atmosferic, ca si aeroionizarea negativa (numarul de particule incarcate negativ din aerul atmosferic) cresc odata cu altitudinea, fenomene care exercita realmente efecte de mare utilitate asupra organismului.

 

 

Unii autori au impartit altitudinea benefica organismului astfel:

–    altidutine joasa: 500-600 m  –  1000-1200 m;
–    altitudine mica: 1200-1800 m;
–    altitudine medie: 1800-2500 m;
–    altitudine mare: 2800-4200 m;
–    altitudine inalta: peste 4500 m.

 

 

Pentru actiunea terapeutica, altitudinea favorabila pentru tara noastra este cuprinsa intre 500 si 2400 m.

 

 

Cura de altitudine joasa

Caracteristicile bioclimatice ale altitudinii joase fac din aceasta o clima de crutare care isi gaseste recomandari in numeroase situatii. In primul rand mentionam tendinta de crestere a globulelor rosii (eritrocite) si deci si a pigmentului activ, hemoglobina. Acest lucru se datoreaza excitarii maduvei osoase, organ hematoformator, ca urmare a scaderii presiunii partiale a oxigenului din aerul atmosferic.

 

La acest raspuns hematoformator contribuie si radiatiile ultraviolete care se gasesc din ce in ce mai numeroase cu cat ne miscam pe verticala. Creste tonusul neuropsihic, tradus printr-o senzatie de confort, odihna fizica si psihica, echilibru, pofta de mancare si de efort de orice natura, senzatia de calm si optimism.

 

 

La trecerea de la ses la altitudine se recomanda, ca in prima saptamana, sa se reduca efortul psihofizic, dandu-se astfel posibilitatea organismului sa-si canalizeze toate eforturile in directia aclimatizarii. Atunci cand revenim la ses dupa o cura de altitudine, urmeaza imediat o scurta perioada de inrautatire a starii de functionare a organismului, perioada in care capacitatea de munca este mai scazuta, motiv pentru care este recomandabil ca aceste zile de reaclimatizare sa faca parte tot din concediul de odihna si sa nu se reia activitatea profesionala imediat.

 

 

Cura de altitudine joasa (500-1200 m) se poate face in statiunile Sinaia, Brasov, Poiana Brasov, Busteni, Campulung Muscel. Fiind un climat de crutare, se recomanda tuturor varstelor, celor sanatosi, pentru reconfortare, odihna activa.

 

 

Ea se recomanda de catre medic in urmatoarele afectiuni: TBC pulmonar in stadiu de remisiune; pleuriziile serofibrinoase sau uscate in stadiu de remisiune; hepatita cronica stabilizata; disfunctii tiroidiene usoare (hiper sau hipotirodii); perioada de convalescenta dupa unele afectiuni acute (boli infecto-contagioase, infectii intercurente acute); boala ulceroasa in faza de acalmie; hipotensiunea arteriala, stadiul I (neurogena) stabilizata; asteniile (cele cu manifestari depresive, hiporeactive); sindroame de suprasolicitare sau oboseala cronica; astm bronsic; catarurile bronhopulmonare cronice; afectiuni cardiace compensate (maladia mitrala, aortica); anemii usoare prin carente de aport; nefritele cronice stabilizate, compensate; refacerea fizica la sportivi de performanta.

 

 

Cura de altitudine mica

Cuprinsa intre 1200-1800 m, se poate face in statiunile Predeal (Cioplea), Paltinis si in alte locuri. Aceasta cura este indicata pentru: cresterea potentialului persoanelor sanatoase sau foarte putin afectate (debili fizici, astenici, subponderali); persoane care au suferit diferite leziuni TBC stabilizate etc.; anemii secundare sau primare de cauze cunoscute; convalescenti dupa pneumopatii acute; obezitate; cresterea capacitatii de efort la sportivii sanatosi, in faza de antrenament nespecific; nevrozele.

 

 

Desigur ca si al aceste indicatii, pe care le va aprecia numai medicul curant, trebuie sa avem in vedere gradul altitudinii, de la 1000-1800 m, cu efecte biologice diferite, uneori semnificative. De asemenea se va tine seama de sezonul in care se practica cura, deoarece la aceasta altitudine frigul schimba sensibil caracateristicile climatului, facandu-l mai excitant.

 

 

Cura de altitudine medie

Este cuprinsa intre 1800-2500 m si se intalneste in Muntii Bucegi (Cabana Piatra Arsa – 1960 m, Cabana Babele – 2006 m) sau in Fagaras (cabanele Balea Lac, Balea Cascada etc.). Se recomanda pentru: reconfortare si cresterea capacitatii de efort la copii si adolescenti (6-18 ani), adultii sanatosi (pana la 60-65 de ani); cresterea capacitatii de efort la sportivii de performanta; starile de astenie fizica, debilitate, denutritie; scaderile mari in greutate dupa diferite imbolnaviri, cu scaderea consecutiva a tonusului psihic; scaderile reactivitatii organismului dupa diverse boli; obezitate fara componenta endocrina; hipotiroidismul. Acest climat este accesibil numai persoanelor fara nici un focar de infectie, cu un echilibru neuropsihic stabil, cu o stare functionala buna.

 

 

Cura de altitudine inseamna si putina miscare. Trebuie sa efectuam zilnic activitati fizice adecvate varstei si sexului, gradului de antrenament fizic: mersul pe jos sub forma plimbarilor zilnice de 1-2 ore sau a excursiilor mai lungi de 4-6 ore; activitati sportive (volei, fotbal, handbal), gimnastica si atletism (alergari, sarituri, aruncari etc.). Toate acestea duc, in final, la calirea complexa a organismului.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *