Diete

Cura cu suc de legume proaspete

Foloseste suc de legume proaspete, cultivate in conditii ecologice, nu conservate, nici macar tinute la frigider, deoarece actiunea lor curativa si depurativa s-ar reduce la zero, iar sucurile ar putea deveni usor nocive.

Sucurile sunt mai mult sau mai putin vascoase, in functie de leguma aleasa, si pot fi amestecate cate trei o data. Amestecurile de sucuri pe care le sugeram in continuare nu sunt obligatorii – fiecare isi poate face cocteilul preferat, dupa gustul sau. Totusi, pentru obtinerea unei actiuni eficiente, se recomanda asocierea sucurilor de legume ce au calitati terapeutice identice.
Sucurile de legume pot fi consumate de oricine, chiar de persoanele cu o oarecare fragilitate intestinala, deoarece nu sunt nicidecum iritante.

Pentru efectuarea acestei cure, poti folosi sucuri de legume din productia proprie, obtinute cu ajutorul unei centrifugi sau, si mai bine, cu un storcator manual: leguma este mai intai data pe razatoare, dupa care se pune intr-un recipient al carui capac permite, prin insurubare, obtinerea unui excelent suc “manual”, neinfluentat de interferenta vibratorie manifestata in cazul utilizarii unui aparat electric. Singura obligatie este sa bei sucul imediat dupa obtinerea lui.

Daca, din motive practice, nu poti prepara tu insuti sucurile de legume, gasesti la magazinele de produse dietetice sucuri de tot felul, chiar si dintre cele obtinute in conditii ecologice. Tot ce trebuie sa faci este sa verifici daca sucurile alese nu contin aditivi, zahar sau suc de fructe (de exemplu, morcov/lamaie). Evita in general cocteilurile gata preparate, insa tine cont de calitatile fiecarui element luat in parte. Prepara-ti tu singur cocteilul, dupa gust.

Exista si sucuri de legume curate, in fiole, sub forma de concentrat, evitand astfel problema oxidarii, si care nu contin nici un fel de conservanr chimic. Extragerea sucului se face la rece, patrandu-se astfel principiile esentiale ale legumelor. Este o solutie practica, pentru diversificarea gusturilor si a efectelor.

Durata. Aceasta cura se desfasoara timp de o luna sau doua – in ultimul caz se face o pauza de o saptamana dupa prima luna. Perioada ideala este din luna iunie pana la jumatatea lunii septembrie.

Efectuarea curei. Pentru o mai mare eficienta, doza medie de suc de legume ce trebuie consumat zilnic este de doua pahare. Se consuma in orice moment al zilei, insa cel mai bine este sa bei primul pahar dimineata, pe stomacul gol. Al doilea poate fi consumat fie cu o jumatate de ora inainte de masa de pranz, fie cu o jumatate de ora inainte de cina.

 

Cocteluri hranitoare din sucuri de legume:
–    1/3 sparanghel – 1/3 morcov – 1/ marar;
–    2/3 castravete – 1/3 ceapa;
–    ½ morcov – ½ creson;
–    1/3 morcov – 1/3 fasole verde – 1/3 patlagica vanata;
–    1/3 marar – 1/3 patrunjel – 1/3 ardei;
–    1/3 laptuca – 1/3 castravete – 1/3 morcov;
–    1/3 dovlecel – 1/3 patlagica vanata – 1/3 morcov;
–    1/3 dovlecel – 1/3 patrunjel – 1/3 ceapa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *