Cum vor fi afectate festivalurile Untold și TIFF de noua Lege a Zgomotului. Ce prevăd noile reglementări?

Noile reglementări aduse Legii privind ordinea și liniștea publică a trecut de Senat. Conform amendamentelor propuse, zgomotul este excesiv dacă depășește valoarea de 35 dB în locuințe sau în alte imobile cu funcțiuni echivalente locuirii în intervalul 7-23, cu excepția orelor 14-16, respectiv valoarea de 30 dB între orele 14-16 și 23-7. Activitățile desfășurate în diferite instituții sunt reglementate însă diferit.

Plenul Senatului a adoptat inițiativa deputatului USR Matei Dobrovie, prin care Legea Zgomotului va fi reglementată mult mai clar față de prevederile anterioare, cu soluții la problema tulburării liniștii publice. În proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr. 61/1991 au fost incluse mai multe amendamente care să satisfacă cerințele inaintate de Ministerul de Interne. 

Aceste noi măsuri, care completează Legea ordinii și liniștii publice, sunt de natură să afecteze sau să rezolve, în sfârșit, problemele datorate evenimentelor zgomotoase care au loc an de an în Cluj-Napoca, precum festivalul Untold sau TIFF. De aceste noi dispoziții poate fi afectată și transmisiunea slujbelor bisericești prin intermediul difuzoarelor. 

Astfel, pentru instituții, nivelul maxim admis al zgomotului nu trebuie să depășească valoarea de 45 dB între orele 7-23, respectiv pe cea de 35 dB între orele 23-7. 

″Mă bucur că senatorii au dat un vot pozitiv îmbunătățirii constatării acestui tip de contravenții, ca prim pas pentru soluționarea unei probleme a tulburării liniștii publice prin zgomot, cu care se confruntă majoritatea românilor și care afectează calitatea vieții acestora″, a declarat deputatul USR Matei Dobrovie.

Contactat pentru un punct de vedere în acest sens, directorul general al Poliției Locale Cluj-Napoca, Marcel Bonțidean, a susținut că știe de noile reglementări ale Legii 61/1991, dar este prematur să se pronunțe: 

″Până Legea nu va trece de Camera Deputaților, nu pot să spun nimic. Să vedem dacă Poliția Locală va fi abilitată să pună în aplicare noile prevederi. În general, evenimentele sunt aprobate să se desfășoare până la ora 23. N-aș putea să vă spun care e situația în cazul festivalului Untold. După ce va apărea forma finală a acestei legi - vom vedea dacă suntem și noi abilitați în acest sens – putem discuta pe acest subiect. Până atunci ar fi prematur să mă pronunț″.

Bogdan Ivanov, purtător de cuvânt al Mitropoliei Clujului, consideră că proiectul de lege în discuție nu va prejudicia în nici un fel desfășurarea slujbelor bisericești și folosirea ocazională a amplificatoarelor, notând: ″Aceste amplificatoare sunt folosite doar ocazional, cu prilejul marilor sărbători. Biserica a fost întotdeauna adepta decenței, iar transmisiunea prin difuzoare are loc atunci când sunt adunați un număr mare de credincioși, fiind nevoiți astfel să asculte slujba de afară. Nu credem că noile prevederi vor aduce atingere bunei defășurări a slujbelor″.

Conform noii legi zgomotul măsurat la nivel de locuință nu trebuie să depășească valoarea de 30 dB între orele 14-16 și 23-7, respectiv 35 dB în celelalte intervale. Măsurătorile se efectuează în locuința persoanei reclamante. Activitățile desfășurate în diferite instituții sunt reglementate diferit, se consideră un nivel de zgomot deranjant depășirea valorii de 45 dB între orele 7-23, respectiv pe cea de 35 dB între orele 23-7. 

Să mai cărăm şi aparatul de măsurat decibeli pe lângă multe altele care le avem, că poliţistul este ca o moaşă comunală, face de toate, adică un poştaş, să ne mai dea şi astea să le mai avem cu noi”, a comentat Constantin Mandache, preşedintele Sindicatului Agenţilor de Poliţie. 

Rămâne de văzut, după ce legea va fi adoptată în Camera Deputaților, dacă aceasta va fi în măsură să rezolve problemele legate de disconfortul fonic datorat festivalurilor zgomotoase care au loc în municipiul Cluj-Napoca. Această temă nu a fost soluționată, din păcate, la nivelul administrației locale. Vom urmări derogările care vor fi prevăzute în acest sens. 

 

 

sursa foto: stiri.acasa.ro

Comentarii

razvan

12.03.2018 12:09

Nu se va intampla nimic...E romania, un teren cu forme fara fond :)))

Tudor

12.03.2018 13:12

Aberant. 35db este un nivel mult prea scăzut al zgomotului pt a fi considerat prag superior de amenda/reclamație. Astfel, daca se întâmplă sa fie "sensibili" vecinii pot chema politia pentru când bate soția șnițele... Hai ca daca ar fi seara, ar fi de înțeles.. Dar in timpul zilei... Ii dai amenda oricărui șofer care claxonează? Prost puse in practica ideile, degeaba sunt bune...

Adela.

12.03.2018 15:19

Se știe foarte bine atit de Primărie cit și de subordonatii ei ( politia locală ) că s a incălcat flagrant legea 61/ '91 cu ocazia UNTOLD decibelii fiind cu mult peste limita admisă nu seara ci noptii la rindul sesizările ,reclamatiile pe " alo dl.Primar " și Politis locală fiind nenumărate cu eficientă ZERO.,ar fi interesant de știut cite procese verbale de contaventie pe legea 61/91 s au dat in acea perioadă și mai ales cui avind in vedere cine a dat autorizarea atit ptr.functionare cit și ptr.orar ( artificii de noapte, zumzăit helicopter ) ,dl.pensionar angajat șef P.L. ar fi de dorit să nu emită păreri ( de nici un fel ) atita vreme cit miilor de cetăteni clujeni li s au incălcat drepturile consfintite de Constitutia României .Aceste incălcări avind girul acelora care ar trebui să vegheze la respectatea lor .

bazil

12.03.2018 18:31

Deci eu daca vreau sa-mi renovez apartamentul si ma reclama vecinul ca nu-i plac sunt bun de amenda, ca flexul depaseste 30 decibeli! Dar daca tiganii trag un chef intre blocuri sambata seara pana la 3 dimineata, ei nu patesc nimic, fiindca ori gaborii sunt niste fricosi, ori au luat o sfanta spaga! Curat murdar! 

Adauga comentariu