Din oras

Cum vad directorii de spitale din Cluj deschiderea Polaris, cea mai mare unitate medicala privata din judet

Polaris Medical, cel mai mare spital privat din judetul Cluj s-a deschis in localitatea Suceagu, dupa o investitie de 10 milioane de euro. Este primul proiect medical privat de o asemenea amploare si ofera servicii de recuperare, adica acelasi segment pe care il acopera Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca, de 36 de ani incoace. Inainte de deschidere, spitalul privat a dus o ampla campanie de recrutare in randul medicilor angajati la spitalele de stat din Cluj. In acest fel, sectia ATI a Spitalului Clinic Judetean Cluj a ramas fara infirmiere, iar doi medici apreciati de aici au ales sa treaca la privat.

Polaris Medical este primul spital privat din judetul nostru de o asemenea capacitate: 180 de paturi pentru spitalizare continua, 14 paturi pentru spitalizare de zi si ambulator. Investitia este derulata de familia Socea, care se leaga de EnergoBit, Ioan Socea fiind cofondator al furnizorului de echipamente si servicii pentru domeniul energetic, al carui capital majoritar a fost preluat de fondul de investitii Innova Capital si de catre BERD. De fapt, fondurile necesare investitiei in spital au fost sustinute partial din banii obtinuti in urma acestei tranzactii, potrivit ZF.

Polaris ofera servicii de recuperare cardiologica, neurologica, medicala, psihiatrie si ingrijiri paliative (care se acorda de obicei in faza terminala a unei boli).

Directorii spitalelor de stat din Cluj vad aceasta investitie ca fiind una binevenita. Totusi, managerul Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca, Sanda Patrichi, spune ca acest spital privat va oferi aceleasi servicii pe care orice pacient le gaseste la stat, mai putin serviciile paliative.

“Cu o sustinere din partea diverselor surse de finantare, cred ca se pot dezvolta si vor putea rezista. Pe de alta parte, serviciile de recuperare au un specific aparte. Dupa ce ai trecut printr-o patologie in urma careia ramai cu o oarecare deficienta, este extrem de important sa poti sa revii la o viata de oricare fel: economica, profesionala, sociala. In alte state, serviciile de recuperare functioneaza foarte bine. La noi in Romania, nu stiu in ce masura este populatia pregatita sa doreasca sa-si plateasca aceste servicii, in conditiile in care in aceeasi zona exista un spital public, care a fost modernizat, dotat, reamenajat in ultimii ani. Noi am trecut prin evaluarea CONAS in decembrie si am avut cel mai mare punctaj la nivel national. Este o competitie destul de stransa”, arata aceasta.

Monica Costin, director de ingrijiri medicale la Spitalul Clinic Judetean Cluj, spune ca spitalul privat ar putea oferi serviciile paliative pentru cazurile oncologice.

“Pe noi, ca spital de urgenta, ne-ar ajuta in ideea ca are Sectia de ingrijiri paliative, si atunci cazurile oncologice, care necesita ingrijiri de acest tip ar putea fi trimise acolo, dar cu amendamentul ca oamenii trebuie sa aiba banii necesari pentru a-si putea plati specializarea. Ma gandesc ca este foarte bine ca au sectie de neurologie, accidentele vasculare cerebrale se pot recupera acolo”, spune Monica Costin, director de ingrijiri a Spitalului Clinic Judetean Cluj.

Ce sanse va avea un asemenea spital privat sa reziste?

“Piata medicala privata evolueaza foarte repede, cu diverse servicii. Ca va rezista sau nu este greu de spus. Depinde ce preturi va practica, care va fi nisa care o va putea acoperi, adica ce oameni, cu ce bani vor merge acolo. Daca nu vei avea omul cu bani, atunci nu vei avea clientela. Ar fi de dorit ca ei sa vina cu servicii de alta calitate fata de ale noastre Pe partea de ingrjire poate ca ei vor avea mult personal si noi nu avem acest personal. Foarte bine ca a aparut, foarte bine sa existe concurenta”, este de parere Monica Costin.

La randul ei, Sanda Patrichi este de parere ca este greu sa patrunzi pe aceasta piata cu o clinica mare, cu multe paturi.

Inainte de inaugurare, reprezentantii unitatii medicale private au dus o ampla campanie de recrutare in randul angajatilor de la Stat. Astfel, de la Spitalul Clinic Judetean Cluj, doi medici au fost recrutati de catre reprezentantii Polaris. Este vorba de dr. Mihai Casu, director medical la Polaris, si dr. Damian Popescu, medic neurolog. Pe langa acestia, si cateva asistente si infirmiere au fost convinse de oferta celor de la Polaris.

“Au plecat trei sau patru asistente mai bune si cu vechime. Au plecat si cateva infirmiere si chiar ne-a destabilizat putin, pentru ca au plecat cinci din sectia ATI. Dar nu ai cum sa-i tii, daca au alta optiune si negociaza, iar avantajele ii sunt mai bune acolo, nu ai ce face”, spune Monica Costin.

Si de la Spitalul de Recuperare au incercat cei de la Polaris sa aduca angajati.

“Din cate stiu eu, o asistenta si-a dat demisia de la noi. Dintre medici, nu a plecat nici unul, doi dintre ei cocheteaza cu ideea de a colabora”, puncteaza Sanda Patrichi.

Polaris Medical este un proiect dezvoltat prin firma Polaris Medical Clinica de Tratament si Recuperare SA, detinuta de Tudor Alexandru Socea, Stanca Delia Mera si Radovan LTD, asociat ca persoana juridica. Potrivit Cristinei Petrut, director comercial al Polaris Medical, serviciile cele mai accesate vor fi cele din domeniul ingrijirilor paliative si al psihiatriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *