Diete

Cum va cumparati carnea

Cei mai multi dintre noi sunt fascinati sa faca cumparaturi. Aceasta activitate este chiar un hobby. Multi fac piata de placere si nu doar din nevoia de a-si procura alimentele de care au nevoie. Galantarele magazinelor sunt pline de tot felul de produse care ne iau ochii, dar calitatea lor nu este intotdeauna pe masura prezentarii sau reclamei. De aceea se intampla adesea sa ne imbolnavim din cauza unui produs fabricat necorespunzator sau al carui termen de garantie a expirat. De asemenea si modul in care pastram aceste alimente la noi acasa poate fi foarte important. Carnea este de obicei produsul care ne poate face cele mai multe probleme.

 

Carnea proaspata

Are un miros specific si nu trebuie sa se lipeasca de degete cand este pipaita. Carnea molesita, jilava si lipicioasa in care intra degetele, este de proasta calitate – provine de la un animal bolnav sau este prea veche. O astfel de carne nu trebuie cumparata.

 

Daca va pacaliti si o cumparati, faceti o taietura in bucata de carne si mirositi; in cazul in care in profunzime nu prezinta miros modificat (de mucegai, de inchis, statut sau alterat), puteti sa o consumati, dar bine fiarta sau prajita. Daca mirosul este modificat atat la suprafata, cat si in profunzime, nu riscati consumarea ei, oricat de bine fiarta ar fi. In carnea tocata viteza de patrundere a microorganismelor este mult crescuta. Deci, dupa ce ati tocat carnea, nu amanati pregatirea acesteia. Este mult mai sanatos. In general, cumparati carne din locuri special amenajate (macelarie, magazine alimentare, tarabe speciale din piete etc.) aflate sub control sanitar-veterinar.

 

Carnea congelata

Se pastreaza in spatii frigorifice (congelator) care asigura temperatura de -18º C. Termenul de valabilitate este stabilit de producator si inscriptionat de acesta pe eticheta produsului. Verificati daca produsele se incadreaza in termenul de valabilitate. Respectati cu strictete temperatura indicata. Nu intrerupeti lantul frigorific (la trecerea dintr-un congelator din altul, temperatura carnii nu trebuie sa fie peste -8º C.

 

Produsele congelate se vor transporta cat mai rapid posibil dupa cumparare in alt loc frigorific, cel de acasa. Daca temperatura spatiului in care se pastreaza carnea este mai mare cu 2-3º C decat temperatura carnii congelate, incepe procesul de decongelare. Cu cat decongelarea se face mai lent, cu atat modificarile si pierderile de suc sunt mai mici.

 

Carnea, dupa decongelare, trebuie sa aiba caracteristicile unei carni proaspete. Carnea decongelata trebuie folosita imediat intrucat datorita exudarii de suc exista pericolul invadarii cu o flora microbiana si al alterarii rapide.

 

Carnea de vita

Trebuie sa fie tare, de culoare rosu-rubiniu, cu grasime alba, tare la pipait, usor sfaramicioasa. Cu cat animalul este mai batran, cu atat culoarea carnii devine mai inchisa, fibra musculara este mai grosiera, lipsita de suculenta, mai putin grasa, iar culoarea grasimii are o nuanta din ce in ce mai accentuata spre galbui. Atentie! Carnea inchisa la culoare, tare si uscata fierbe greu.

 

Carnea de oaie

Trebuie sa fie roscata si nu prea grasa, rezistenta la pipait dar nu prea tare. Grasimea este tare, alba, uscata, mai consistenta decat cea de vita, sfaramicioasa. Mirosul carnii de oaie este specific, usor amoniacal.

 

Carnea de porc

Trebuie sa fie tare, trandafirie, cu fibrele dense, impanata cu grasime alba sau roz alb, moale. La frecare lasa o senzatie de unsuros. Carnea provenita de la purceii tineri are culoare roz-albicioasa si consistenta moale. La porcii adulti culoarea este roz-palid si consistenta moderata, iar la porcii batrani culoarea devine rosu inchis si consistenta tare.

 

Carnea de porc moale, palida si care lasa cu usurinta suc, celelalte caracteristici fiind ale unei carni proaspete, nu este recomandata pentru tocaturi si fripturi, intrucat acestea ies tari si putin suculente. Aceasta carne este bine sa fie pregatita sub forma de snitel.

 

Atentie! Carnea provenita de la vieri are un miros specific, soriciul tare si gros, se desprinde greu de slanina. Evitati astfel de carne!

 

Carnea de pasare

Are un continut mai ridicat in vitamine. Verificati daca produsul este etichetat si marcat cu datele de fabricatie si valabilitate. Verificati atent carcasele de pasare: sa aiba culoare uniforma, sa nu prezinte portiuni vinete in zona aripilor si copanelor (care atesta existenta fracturilor cu acumulari de sange, ce fac improprie consumului carnea respective si care, in conditii necorespunzatoare de pastrare, pot constitui focare de infectie). Carnea proaspata are un miros specific si o culoare alb-roz pal deschis. Nu trebuie sa se lipeasca de degete la pipait.

 

Atentie! Nu cumparati carne de pasare cu resturi de fulgi, intestine, trahee sau gusa. Incarcatura microbiana va fi mult mai mare.

 

Preparatele de carne in membrane

Salamurile, carnatii, lebarul, tobele etc., daca la pipait prezinta membrane lipicioasa, nu sunt proaspete! Daca salamurile si carnatii prezinta inel verzui imediat sub membrane, acesta este un semnal ca producatorul nu a respectat procesul tehnologic de fabricatie, oferind spre comercializare produse compromise calitativ.

 

Produsele de carne alterate se simt de la distanta, emanand acel miros specific dezagreabil, datorita modificarilor profunde, ajungand pana la putrefactie. Aceste degradari fac ca produsele sa fie necomestibile si daunatoare pentru sanatate. Aceste produse sunt usor alterabile si trebuie pastrate in spatii frigorifice, la o temperatura care sa nu depaseasca +5º C, pe o durata limitata, fara a se congeal.

 

Salamurile uscate pot prezenta pe invelis mucegai alb. Termenele de valabilitate pentru preparatele din carne sunt stabilite de producator si trebuie sa fie inscrise de acesta pe etichetele care insotesc fiecare produs in ambalaj colectiv sau individual.

 

Pestele proaspat

Are corpul rigid, incat luat in mana nu se indoaie. Nu uitati vorba romaneasca si, inainte de a cumpara peste, uitati-va la ochii si urechile acestuia. Renuntati sa-l cumparati daca are ochii infundati in orbite sau urechile dezlipite de branhii. Daca pestele nu are cap, atunci sa aveti in vedere ca la un peste proaspat, carnea este bine prinsa de oase, iar solzii opun rezistenta la desprinderi.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *