In vizor

Cum va arăta viitorul Centru Integrat de Transplant din Cluj, un proiect unic la nivel național

Consiliul Județean Cluj a dezvăluit azi proiectul câștigător din cadrul Concursului Internațional de Soluții „Centrul Integrat de Transplant Cluj-Napoca”. Nu mai puțin de 44 de proiecte au fost depuse, misiunea juriului fiind una extrem de dificilă.

Centrul Integrat de Transplant va face parte din structura Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj. Proiectul are un puternic caracter inovator, urmărind realizarea primului centru de transplant din țară care acomodează toate facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: transplant de cord, transplant de plămân, transplant hepatic și transplant renal.

”Mă bucur că fac parte din nucleul care a pornit și a promovat ideea unui centru de transplant multi organ în Cluj-Napoca, unde vrem să să stimulăm medicina e top, unde vrem să facem ca lucrurile să meargă înainte. Totul a pornit de la necesitatea de a muta Centrul de Transplant Renal care nu mai avea capacitate și nu are în continuare capacitatea de a face transplantele pe care poate să le facă, vorbind apoi și de restul specialităților. A urmat apoi dorința de a face un Centru multiorgan care nu există la ora aceasta în România și aproape nicăieri în Europa. Ne dorim să facem un centru de excelență în transplantul de organ pornind de la îngrijirea pacientului care are nevoie într-un final de transplant până la monitorizarea lui pe întreaga sa viață. Sper ca în 5 ani, poate chiar și mai repede să ne bucurăm de deschiderea unui astfel de centru și să putem să salvăm cât mai multe vieți”, a declarat medicul Andrei Leșan, unuk dintre inițiatorii acestei idei.

Președintele juriului, Oana Gavriliu, a fost cea care a anunțat proiectul câștigător. Este vorba de propunerea făcută de PINEARQ S.L.P. în asociere cu DICO și Țigănaș birou de proiectare S.R.L.  Autor principal Alvaro de Pineta Alvarez:  Cooautori arhitecții: Jenică Craiu, Alexandra Dimitriu, Șerban Țigănaș, Alexandrina Chiș. 

”Proiectul oferă un răspuns foarte profesionist și aparent fără efort, tuturor cerințelor temelor de concurs, oferind o rezolvare adecvată amplasamentului dificil. Juriul apreciază demersul câștigător prin care pacientul este poziționat din punct de vedere conceptual în centrul întregului proiect. Soluția prezentată are capacitatea de a genera o atmosferă pozitivă care să reducă stresul la care pacientul este supus de-a lungul procesului de transplant. Creează un nou punct de acces spre ansamblul clinicilor dinspre latura sudică, deschizând un perimetru de altfel închis. Proiectul oferă cea mai bună integrare a parcului în relație cu Centrul de Transplant. Parcul devine o extensie a spațiului interior ci rol recreațional și terapeutic. Utilizarea generală a suprafeței este foarte eficientă, ajungând la unul dintre cele mai bune rapoarte dintre aria desfășurată și numărul de paturi fără a sacrifica confortul pacienților. Blocul operator este poziționat în imediata apropiere a departamentului de imagistică, ceea ce face posibilă sinergia dintre aceste departamente. La parter se află ambulatoriu și spațiu pentru studenți și cercetare. Terapia Intensivă a fost poziționată pe un singur nivel, la etajul 1, cu o priveliște deschisă și lumina naturală de jur împrejur. Proiectul se deschide către viața urbană printr-o serie de spații publice acoperite. Holurile ample se deschid către peisaj și către lumină, iar numeroasele zone de întâlnire permit prezența membrilor familiei și colaborarea tuturor utilizatorilor acestei clădiri”, a motivat decizia, președintele juriului Oana Gavriliu –

Valoarea proiectului este de 3,250.000 de euro. 

Potrivit unei declarații a președintelui Alin Tișe, se va încerca atragerea de fonduri europene pentru finanțarea acestui proiect. 

”Construcţia o vom face din finanţarea CJ şi finanţarea europeană şi peste câţiva ani va fi un element de referinţă şi foarte utilă Clujului, regiunii şi întregii ţări, pentru că este unic în România şi înţeleg că printre puţinele astfel de centre, dacă nu singurul”, a spus Alin Tişe.

Concursul a fost organizat de către Ordinul Arhitecților din România (OAR) în parteneriat cu Filiala Transilvania a Ordinului Arhitecților din România (OAR-T).

Juriul concursului a fost format din:

– Arh. Claudiu Salanță

– Dr. Andrei Leșan

– Dr. Peter Jaksch

– Arh. Ștefan Bâlici

– Arh. Oana Gavriliu

– Arh. Andrei Șerbescu

– Arh. Silviu Aldea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *