Cum va arăta Piața Lucian Blaga, după modernizare. Dezbaterea publică, anostă și cu lume puțină. Activistul Călin Mărincuș, nelipsit de la eveniment

Piața Lucian Blaga va fi modernizată, pe baza unui proiect propus de firma Planwerk. Proiectul a fost prezentat marți seara, la o dezbatere publică, la care au participat în jur de 30 de persoane. Ca de obicei, discuțiile au fost terne, părerile cetățenilor au fost puține, unele dintre ele pe lângă subiect. Dezbaterea a fost bifată, teoretic proiectul este pe placul clujenilor, așa că se va trece la realizarea acestuia. Părerile nemulțumiților vor fi tardive, dacă cineva se va trezi când reconfigurarea pieței va fi gata.

Se propun două benzi de circulație rutieră pe strada Napoca și două benzi spre strada Republicii, plus o bandă suplimentară spre strada Petru Maior/acces parking Primărie și amenajarea a două standuri de taximetre, separate fizic de fluxul de mașini. Cu alte cuvinte, nu dispar standurile de taxi actuale din Piața Lucian Blaga. Nu dispare nici zona verde de lângă Casa de Cultură a Studenților.

Pe strada Napoca traficul rutier se reduce la două benzi, se vor extinde pistele pentru biciclete, prin introducerea unei piste pentru biciclete cu dublu sens, pe partea nordică, în continuarea Pieței Lucian Blaga, se vor amenaja locuri pentru șezut pe trotuare, acolo unde lățimea permite acest lucru, cablurile vor fi introduse în subteran și se va moderniza sistemul de iluminat public.

“Problema pe strada Napoca nu este pe traseu, este constituită de noduri. Degeaba punem foarte multe benzi pe strada Napoca, nu o să le folosească nimeni din cauza nodurilor din Piața Păcii și așa mai departe. Reducerea unei faze de intersecție la Continental de fapt crește foarte mult fluența și stocajul pe strada Napoca. Problema va rămâne aceeași a decongestionării orașului pe termen lung”, a declarat arhitectul Adrian Borda.

Pe strada Republicii se lărgește pista pentru biciclete cu dublu sens, pe partea estică, în continuarea Pieței Lucian Blaga și în legătură cu cea de pe Avram Iancu. Vor fi lărgite trotuarele, se va înlocui betonul de pe trotuare cu plăci din piatră naturală, vor fi plantați arbori. În ceea ce privește traficul rutier, carosabilul se va restrânge la două benzi corelat cu un posibil sens unic înspre sudul străzii Republicii, până la strada Ion Creangă.

Și pe strada Petru Maior se vor face piste pentru bicicliști, vor fi introduse piste cu sens unic pe ambele laturi, vor fi lărgite trotuarele, se va înlocui betonul de pe trotuare cu plăci din piatră naturală, cablurile aeriene vor fi introduse în subteran, vor fi plantați arbori. Carosabilul se va restrânge la trei benzi.

Pe strada Emil Isac vor fi eliminate toate parcările de pe latura estică și de pe latura vestică, vor fi plantați arbori și se va crea o pistă pentru biciclete cu dublu sens pe latura estică, în continuarea celei de pe George Barițiu.

Unul dintre participanții care s-a împotrivit proiectului și a înțeles că totul se rezumă de fapt la pistele pentru biciclete a fost activistul naționalist Călin Mărincuș, cunoscut pentru opiniile sale…aparte și prezent la multe evenimente organizate în oraș. El a propus treceri de pietoni subterane și a apreciat că pistele pentru biciclete nu aduc nimic bun.

“Din câte am văzut eu este un proiect care se adresează bicicliștilor. Aș vrea să întreb câți dintre dumneavoastră v-ați dat astăzi pe bicicletă în Cluj-Napoca? Nu contează câți. 1,2,3,4,5 în condițiile în care mii și mii de mașini circulă zilnic. Consider că pistele pentru biciclete nu vor aduce nimic benefic proiectului, Clujul nu este un oraș al bicicliștilor, consider și știu clar că Cluj-Napoca este un oraș cu o infrastructură finită și o presiune infinită, crescândă. Niciodată, o îngustare a spațiului de circulație nu va aduce nimic benefic. S-ar preta foarte bine în zona aceasta o trecere de pietoni subterană, care să aibă toate dotările, inclusiv pentru persoanele cu handicap”, a spus Călin Mărincuș.

Arhitectul Șerban Țigănaș a apreciat că opinia activistului nu este de secolul XXI și nu își are rostul.

Așadar, clujenii care au ratat dezbaterea sau nu au fost interesați să participe vor fi nemulțumiți degeaba după ce va demara proiectul. 

Comentarii

Alin

23.01.2018 21:35

Foarte bun articol, foarte bine documentat!

Adela.

23.01.2018 22:31

In noul plan de " modernizare" PLANWERK ul nu a propus cumva și amplasarea de cotete de sticlă ? dacă da ii rugăm frumos să nu incarce factura și să le folosească pe cele două amplasate pe Pietonala P ta UNIRII care zac acolo ca " mortul in păpușoi " .

fara biciclisti

23.01.2018 22:39

Felicitari activistului respectiv. Si articolul pare sa aiba o tenta.. aparte. Cum sa faci piste cu 2 sensuri(?!) pentru 30 de biciclisti cand ai tot traficul blocat din cauza masinilor?  Arhitecul asta ar trebui dat afara urgent! Ce opinii de secolul 21 ii trebuie cand orasul e construit cu secole in urma? Pe strazi inguste faci piste de biciclisti?

Remus

23.01.2018 23:08

N-arata rau, dar cred ca cine a desenat benzile alea nu e sofer si nu circula in zona.Banda doi de pe Clinicilor (cea din mijloc), devine banda 4 chiar in p-ta blaga (cea mai din stanga) si devine banda doi pe Napoca (tot cea mai din stanga).Multi care se vor incadra pe banda din mijloc de pe Clinicilor vor vrea de fapt sa ajunga pe Avram Iancu. Banda doi de pe Clinicilor ar trebui sa duca in banda 1 de pe Napoca + banda 2 Republici -> continuare banda 2 Avram Iancu, Banda 1 de pe clinicilor in banda 1 Republici si banda 1 pe Avram Iancu, banda 3 de pe Clinicilor sa duca in parcare, pe Petru Maior si banda doi de pe Napoca.Sau mai pe scurt daca e complicat ce am zis: cele trei benzi de pe Clinicilor ar trebui sa duca doua pe Republici in sus (cea din dreapta si cea din mijloc - adica banda 1 si 2), iar doua sa se continue pe Napoca (cea din mijloc si cea din stanga - adica banda 2 si 3).

Tzoagla

23.01.2018 23:29

Fara suparare, dar cei din poza nu par biciclisti. Aia au dezbatut proiectul? Aia?! Si da, Marincus are dreptate, asta nu e oras de biciclisti.

bazil

24.01.2018 08:06

Vad ca pistele de biciclete sunt nelipsite, sunt noua moda in materie de amenajare ambientala. Ca nu sunt in Cluj decat vreo 10-20 de tacaniti care te incurca in trafic, care nu respecta nici o regula de circulatie si traverseaza calare pe trecerile de pietoni nu mai conteaza. Nu face nimeni niste studii sa vada ca noile piste de biciclete sunt total neavenite si vor complica si mai mult traficul pietonal si rutier. Vor disparea si astea in cativa ani, cand trece moda, pe alti bani si alte lucrari costisitoare.

razvan

24.01.2018 09:27

Astia se bazeaza pe centura ca o sa mai preia din trafic...daca nu e gata la timp sau pana e gata centura: sedere placuta in trafic.

ionut

24.01.2018 09:59

Afirmatiile Tiganasului nu ma mira... Cu totii vedem ''realizarile'' arhitectului sef al Clujului... Ale cui interese le reprezinta, va las pe d-voastra sa hotarati. Imbecilitatea asta cu bicicletele se pare ca va continua pe nervii si banii nostri. Chiar nu se gaseste NIMENI care sa aiba coloana vertebrala si sa spuna lucrurilor pr nume? Tot timpul trebuie sa fim cu limba in kurul cuiva, doar ca sa ne ''aliniem''?

Cosmin

24.01.2018 12:09

Nu sunt biciclist, dar argumentelor celor impotriva biciclistilor sunt puerile. Poate ca nu sunt foarte populari biciclistii acum dar cu siguranta vor fi. Iar daca nu vor fi atunci vor fi populari pietonii, dar in nici un caz autoturismele. Toate marile orase sunt fortate sa treaca la alternative pentru ca autoturismele sunt dovedite foarte clar ca nesustenabile pe termen lung - iar orasele cu centru ingustat cum e Clujul sunt primele afectate. E dezastru cum arata cartierele, fiecare trebuie sa aiba masina la scara, uneori si cate doua, trei. Nu suntem si nici nu vom fi vreodata un oras cu bulevarde precum Budapesta, Bucuresti sau Viena. Dar putem fi un oras ca Stuttgart, Ljubliana, Amsterdam, etc.Ca si concluzie ganditi mai realist si cautati deja alternative pentru ca in inca 10 ani nu va mai trece nici o masina prin centru, ceea ce e perfect normal (Sibiul ne-a luat-o demult inainte). Ca nu e gata inelul ocolitor sau ca nu sunt parcari la marginea orasului sa poti trece de acolo la bicicleta/autobuz e partea a 2-a.

marin

24.01.2018 14:47

solutie stupida marca boc si a limbocilor de pe langa el pe care-i plateste cu bani grei. asta e solutia gasita de dobiboc & acolitii pentru traficul sufocat din cluj, ingustarea si sufocarea si mai mult a traficului prin desfiintarea de benzi de circulatie si crearea altor piste pt biciclisti?! oare pe asta nu-l executa nimeni pt tampeniile astea si pt sufocarea an de an a traficului prin pietonalizari, piste biciclete, desfiintare locuri parcare si neinfiintarea altora in loc, etc? m-am saturat de povestea asta cu biciclistii. clujul nu este un oras al biciclistilor. cati oameni circula pe bicicleta in perioada octombrie-aprilie? infinit mai putini decat cu masina. daca ar fi sa vina o iarna grea cu zapada, viscol si ger, cum e in alte zone din tara, cati se vor mai da cu bicicleta? probabil nici unul si atunci ce tot o tin astia cu pistele alea?

Nicu

24.01.2018 16:56

Nu mai am cuvinte normale, cum sa nu rabufnesti , sa nu injuri, sa nu vorbesti porcos? Ne chinuim sa traversam orasul asta pacatos, ca ne-a batut Dumnezeu cu asa edili, nu avem variante, a-si ocoli si 10 km daca s-ar putea dar nu ai cum, ca o iei prin Zorilor, prin Grgorescu, e acelasi lucru, hiper aglomeratie. Iar acum vad ca tara arde si Boc se piaptana. Mai primare care esti, tu nu vezi ca sunt alte lucruri mai importante? Fa parkinguri si eliberaza arterele de masini parcate, fa linii dedicate CTP acolo, strazile sunt blocate, masini parcate si in pomi- copaci, fa ceva cu podul Portelanu, e blocaj, fa altul daca e privat dar cu 2 benzi, rezolva tzigania Taietura turcului, fa un pasaj de Doamne ajuta, vesnic blocaj si e intrare importanta, lasa magariile astea pe care ti le ordona Firmele de casa si tot felul de Arhitecti si proiectanti care mulg bugetul orasului, daca nu poti sau esti prea prins in cleste, da-ti demisia domnule, lasa pe altii mai curati, nu-i posibila o asemenea porcarie.Eu a-si fi cel mai fericit sa avem tot centrul pietonalizat, dar nu in conditiile de astazi. daca mai ai putina ratiune, domnule Primar, retrage-te cat mai e vreme, lasa pe cineva care chiar vrea sa faca ceva pentru clujeni. Ne-am saturat de porcariile dvs!!!!!

Octavian

25.01.2018 11:05

Pare bun proiectul, sa vedem cum va functiona pe bune. Pentru antibiciclisti, momentan in cluj problema nu se pune daca sa fie sau nu piste de biciclete. Problema cea mai mare este ca orasul este sufocat de masini si trebuie gasite mijloace alternative reale de deplasare, care or fi alea, dupa specificul national. Un metrou bine gandit, Mai multe facilitati pentru scutere, cum este in zona sudica a europei sau biciclete, cum este in zona nordica. Pe scurt, situatia actuala nu mai poate continua. Este pacat de orasul asta frumos.

Adauga comentariu