Cum a trecut blocul lui Tise de votul consilierilor: urbanistii din primarie au considerat ca imobilul ce urmeaza sa fie demolat nu e monument istoric

Proiectul imobiliar al familiei senatorului Alin Tise, mai exact blocul de 12 etaje ce urmeaza sa fie construit in Piata Mihai Viteazu, a fost votat de majoritatea consilierilor locali. 19 consilieri au avizat PUD-ul, in timp ce sapte alesi locali s-au abtinut de la vot. Motivul pentru care mamutul de 12 etaje a fost aprobat este acela ca Directia de Urbanism din primarie a considerat ca nu mai este nevoie de un aviz din partea Comisiei Monumentelor Istorice pentru casa familiei Tise, care urmeaza sa fie demolata.

Consilierii locali au votat Planului Urbanistic de Detaliu pentru imobilul cu functiuni mixte, de pe strada Ploiesti nr. 9-11. Aici, Alin Tise urmeaza sa ridice o cladire de 12 etaje. Proiectul imobiliar este derulat prin societatea Central Business Plaza SRL, ce apartine fratelui senatorului, alaturi de Camelia Tise, sotia politicianului. Beneficiar mai este si Alin si Vasile Vaida, prin firma SC Italia Tiles SRL.

Acest fapt a fost posibil deoarece Directia de Urbanism a considerat ca nu mai e nevoie de avizul Comisiei Monumentelor Istorice.

Totusi, urbanistii din primarie au considerat, initial, ca este nevoie de acest aviz, pe care l-au si solicitat Directiei Judetene pentru Cultura Cluj.  Raspunsul directiei, prin arhitectul Virgil Pop, a fost negativ:

“Lucrarea nu se avizeaza. Inlocuirea unui imobil de 1 etaj cu unul de 12 etaje nu poate fi facuta in numele conservarii unei zone istorice protejate din punct de vedere legal”, a aratat arhitectul Virgil Pop, alaturi de directorul Victor Cublesan.

Dupa acest raspuns negativ, in aceasta saptamana, Directia Judeteana pentru Cultura Cluj a transmis Consiliului Local o informare, in care se arata ca “aprobarea acestui proiect fara avizul de speciaitate constituie o incalcare a legii”.

Subtirica si Ciuban au dat-o la-ntors

Astazi, consilierii locali au primit o informare in care se arata ca, de fapt, demolarea casei lui Tise nu avea nevoie de avizul Comisiei Monumentelor Istorice. Directia de Urbanism a primariei, prin arhitectul-sef Ligia Subtirica si prin sefa directiei, Corina Ciuban, au considerat ca nu este nevoie de acest aviz pentru aprobarea PUD-ului, explicand in aceeasi nota informativa ca imobilul unde inca mai functioneaza biroul notarial al Cameliei Tise nu este trecut in lista Monumentelor Istorice.

“Referitor la incadrarea in zona protejata Ansamblul urban <<Centru istoric al orasului Cluj>>, mentionam ca acesta este definit prin descrierea enumeativa a unor ansambluri de imobile, fronturi de strazi, limite geografice sau topografice, spre deosebire de “Ansamblu Urban Pata Mihai Viteazu” sau de Cetatuia Cluj-Napoca, a caror descriere incepe explicit cu “zona delimitate de…”. Se constata astfel faptul ca, intre textul Listei Monumentelor Istorice publicat in Monitorul Oficial si plansa ilustrativa semnata si stampilata de catre reprezentantii Comisiei Zonale a Monumentelor, inaintata Directiei Urbanism, in anul 2012, la solicitarea noastra, tocmai in scopul explicitarii situatiei create, nu s-a facut o corelare, lasand loc la interpretari. Acest fapt a dus la aparitia dificultatilor de ordin tehnic in identificarea zonelor descrise. In aceasta ordine de idei, mentionam faptul ca imobilele inscrise la adresele postale Ploiesti nr. 9 si nr. 11 nu sunt precizate in cadrul textului Listei Monumentelor publicate in M.O. nr. 670 bis/1.X.2010 in mod distinct, nici ca adrese administrative, nici ca nomenclature stradale”.

In consecinta, consilierii au votat aprobarea PUD-ului, cu 19 voturi “pentru” si 7 abtineri. La sedinta de astazi nu a fost prezent nici un vecin al viitoarei constructii, cu toate ca acestia au contestat mamutul de 12 etaje in repetate randuri.

Familia Tise detine pe strada Ploiesti nr. 9 o suprafata de 886 de metri patrati , iar vecinul de la nr. 11, o suprafata de 712 metri patrati. Pe intreaga suprafata de teren ar urma sa fie ridicata o cladire de 12 etaje, cu 38 de apartamente, 600 de metri patrati de spatii comerciale, 4.127 de metri patrati de birouri si 92 de locuri de parcare, dintre care 63 subterane, potrivit proiectului initial. Practic, un bloc de 12 etaje, jumatate cu birouri si jumatate cu apartamente.

 

 

 

Comentarii

Mircea

16.10.2014 16:55
Urata imi e maimuta asta de Tise !

cetateanul

16.10.2014 17:06

Va rugam sa publicati in ziarul dvs lista nominala cu consilierii locali care au votat in favoarea acestui proiect sa vada clujenii pe cine au votat.Deasemeni va rugam sa publicati si lista celor care s-au abtinut sa vada clujenii ca unii sunt corupti iar ceilalti sunt lasi si cacaciosi.

DL

16.10.2014 20:06

CRED CA vrea sa stie un CLUJ intreg cum de la unii care fac o cladire de 12 etaje sa da aviz favorabil si la unu care vrea sa isi faca o casa cu etaj Primaria ii da aviz pentru o cusca de caine. Cred ca ar fi interesant, Liviu, sa ne pui lista consilierilor care au votat pentru, ca sa stim si noi, cand le vine vremea, pentru cine sa votam pentru. Ar fi un subiect de ziar interesant.

Sorin

16.10.2014 21:33

Zona istorică e definitiv poluată de mizeria „domnului” Alin Tișe. După ce toți se pun de acord cu această afirmație, ce-i de făcut? Că de demolat precis n-o să se demoleze să se construiască un monument istoric în loc. Dintr-un oraș ce putea să se înscrie în lista frumuseților europene, Clujul a ajuns un papagal.

Vlad

16.10.2014 21:51

In loc sa ne lamentam si ne dam cu capul de usa, ar fi de luat masuri active, cum ar fi creearea unui ONG puternic, care sa aiba mii de cetateni ca membrii si care sa intenteze actiuni in justitie pentru stoparea ilegalitatilor. Cum au facut cei de pe str. Macesului. Inclusiv plangeri penale. Se poate daca se vrea.   

Pop Dan

16.10.2014 22:04
Alin Tise in scoala a fost un elev mediocru si nu cred ca sa schimbat prea mult . Cand stai de vorba cu el iti dai seama imediat ca nu are prea multe de spus si nu-l duce capu prea mult. Asa ca Clujenii sa nu astepte prea mult de la el . In jurul lui sant doar pupincuristi . Clujul a fost distrus de cacaciosi ca el care au dat avize de urbanism doar pentru ca este " TISE " fara sa se gandeasca ca cladirea de 12 etaje nu-si are locul in zona aia si nu se potriveste in peisaj asa cum nici el nu este pentru politica ....

liana

16.10.2014 22:38

Ce fel de consilieri avem si ce aproba acestia? Totul e o MARE MINCIUNA si O MARE CORUPTIE! Ne-am saturat!!! Ce ocsta consilierii sa faca treaba serioasa???? Ca cetateni,  ne consideram desconsiderati.

COSMIN

17.10.2014 01:16

ALOOOOO!!!! UNDE E DNA ul??????  INCA NU E ARESTAT??? Tise si acei consilieri care au incalcat LEGEA???

Bogdan

17.10.2014 07:11

Orașul, in general, nu e caracterizat de case parter, ci de densitate. Nu-mi spuneți că strada Ploiești e foarte reprezentativă pentru zona istorică a Clujului. Nu e nici un monument istoric casa lor pe care vor să o demoleze. Dacă va construi acel imobil la o calitate cel puțin egală cu cealaltă construcție de pe colț, va fi o zonă urbană elegantă, spre deosebire de aproape tot ce e in jur.

un cetatean

17.10.2014 09:03

Va invit sa studiati si lipsa de atitudine a Directiei de Cultura. Clujul a pierdut o serie de cladiri cu potential de monument datorita proastei incadrari(sau lipsa acesteia) in lista nationala. Cand aceasta incadrare va fi facuta temeinic, nu se vor mai permite "interpretari". Cel putin teoretic.

onno

17.10.2014 12:28

P-ta M-Viteazul e oribila... Cladirea de pe Baritiu colt cu Ferdinand nu avea ce cauta acolo, cladirea din statia din statia 35 cum mergi la gara tot ilegal a fost construita. Acum vine si Tise bijnitzarul de parca nu sunt destule tarabe in piata.

Adauga comentariu