Sanatate

Cum tratam colonul spastic

Sindromul colonului iritabil (SCI), cunscut  si sub numele de “intestin spastic” sau “colon spastic”, este o problema medicala curenta, care nu este inca complet inteleasa. SCI este enervant, dureros si uneori penibil, dar nu pune niciodata viata in pericol. Unii medici clasifica aceasta dereglare, impreuna cu raceala obisnuita, drept cauza majora pentru absenteism.

 

 

Adolescentii, copiii si femeile prezinta aceasta problema mai frecvent decat barbatii. Aproape unul din cinci adulti are simptome de SCI, dar mai putin de jumatate dintre ei solicita asistenta.

 

 

Cauze si simptome. Desi specialistii nu pot preciza cauza exacta, SCI poate fi legat de spasme musculare anormale ale stomacului si intestinelor. Stresul si depresia nervoasa sunt frecvent acuzate ca determina SCI. De fapt, aceste stari emotionale agraveaza afectiunea.

 

 

Simptomele pot include: durere abdominala, diaree, constipatie, balonare, indigestie si flatuenta. Desi temporar, defecatia poate ameliora durerea, senzatia este ca nu puteti evacua complet intestinele. Aspectul scaunelor este asemanator unor panglici, amestec cu mucus sau reprezentat de cocoloase tari si uscate. Frecvent, diareea alterneaza cu constipatia.

 

 

Autoingrijire si tratament medical. Desi un tratament singular nu poate elimina SCI, o simpla dieta si unele masuri ce tin de stilul de viata pot ameliora simptomatologia:

 

 

–    Fiti atenti la ceea ce mancati. Evitati sau mancati portii mai mici de alimente care va agreaveaza constant simptomele. Iritantii obisnuiti includ: tutunul, alcoolul, alimentele cafeinizate, bauturile si medicamentele, alimentele condimentate, sucurile concentrate de fructe, fructele si zarzavaturile crude, alimentele grase si indulcitorii fara zahar.

–    Alegeti alimente bogate in fibre vegetale, precum fructele proaspete, zarzavaturile si alimentele granulate. Suplimentati fibrele progresiv, pentru a minimaliza problemele de flatuenta si balonare.

–    Beti cantitati mari de lichide – cel putin 8-10 pahare zilnic.
–    Incepeti sa folositi suplimente de fibre continand Plantago, precum Metamucil sau Kensyl pentru a ameliora constipatia si diareea.
–    Reduceti stresul prin exercitii regulate, sporturi sau noi preocupari care sa va ajute sa va relaxati.
–    Incercati medicamente (fara prescriptie) precum Imodium sau Kaopectate pentru ameliorarea durerii.

 

 

Daca tratamentul propriu nu va ajuta, medicul poate recomanda retete mai complexe, destinate sa amelioreze spasmele musculare. Daca depresia nervoasa joaca un rol in simptomatologie, tratamentul acestei probleme poate fi de ajutor.

 

 

Pentru ca simtomele SCI mimeaza pe cele ale unor afectiuni mai grave, de pilda cancer, afectiuni de vezicula biliara si ulcere, ar trebui sa va consultati medicul curant pentru evaluare, daca simplele masuri de autoingrijire au ramas ineficiente dupa cateva saptamani.

 

 

Greturile si varsaturile sunt simptome obisnuite si penibile ale unei mari varietati de afectiuni, a caror mare majoritate nu nsunt grave. Astfel de senzatii sunt, de obicei, semnele unei infectii virale numite grastroenterita. Diareea , crampele abdominale, balonarea si febra pot, de asemenea, insoti aceasta afectiune. Alte cauze pot fi: toxiinfectiile alimentare, sarcina, unele medicamente si gastrita.

 

 

Daca gastroenterita este principala vinovata, greturiule si varsaturile pot dura de la cateva ore, pana la 2-3 zile. de asemenea, este obisnuita si asocierea diareei si a crampelor abdominale usoare. Pentru confortul dvs. si pentru prevenirea deshidratarii in timpul etapei de recuperare, incercati urmatoarele:

 

 

–    nu mai mancati sau beti timp de cateva ore, pana se linisteste stomacul;
–    incercati bucatele de gheata sau cantitati mici de ceai slab, bauturi limpezi (Seven-up sau Sprite) si supe sau bauturi limpezi necafeinizate, folosite de sportivii de performanta pentru prevenirea deshidratarii;
–    consumati 500 ml – 1 l de lichide (8-16 pahare) zilnic, dar beti cate putin, frecvent;
–    adaugati progresiv alimente semisolide si sarace in fibre vegetale, dar daca varsaturile revin incetati imediat sa mai mancati. Incercati biscuiti sarati, gelatina, paine prajita, oua, orez sau pui;
–    evitati produsele lactate, cafeina, alcoolul, nicotina sau alimentele grase si foarte condimentate, pentru cateva zile.

 

 

Asistenta medicala. Varsaturile pot duce la complicatii precum deshidratarea (daca afectiunea persista), aspirarea (alimente in trahee) sau, mai rar, fisurarea esofagului. Copiii, varstnicii si persoanele cu un sistem imun supresat sunt in special vulnerabili la aceste complicatii.

 

 

Consultati-va medicul curant daca nu puteti ingera nici un fel de lichid timp de 24 de ore, daca varsaturile persista peste 2-3 zile, daca va deshidratati sau vomitati sange. Semnele deshidratarii includ sete excesiva, mucoasa bucala uscata, urina in cantitate mica sau absenta, slabiciune severa, ameteala sau stare confuzionala. Varsaturile pot fi si semnul unor afectiuni ascunse  mult mai grave, precum boli ale vezicii biliare, ulcer sau ocluzie intestinala.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *