In vizor

Cum sunt cheltuiti cei 2 milioane de lei, "bani de urgenta" pentru proiecte culturale

Daca in primavara acestui an primaria a alocat peste un milion de euro din bugetul local pentru finantarile nerambursabile organizatiilor non-guvernamentale, la ultima sedinta de Consiliu Local, aceasta suma a fost rotunjita cu inca aproape o jumatate de milion de euro, printr-o alocare facua saptamana trecuta de consilierii locali, la capitolul „diverse”. Mai exact 2 milioane de lei, din care 1,8 milioane au ajuns la Federatia SHARE, pentru “rezervarea artistilor principali pentru Cluj-Napoca 2015-Capitala Europeana a Tineretului”. Pe langa Federatia SHARE, alte cinci ONG-uri au primit finantari de la primatie pentru diferite proiecte.

Aceste alocari s-au facut pentru “organizarea unei proceduri de urgenta de selectie a proiectelor culturale de importanta majora”. Cu alte cuvinte, finantarea pentru SHARE de 1,8 milioane de lei este considerata “de o importanta majora”.

De “urgenta” si de “importanta majora” sunt si alte cinci proiecte finantate din bani publici. Conditia alocarii acestor fonduri este aceea ca sumele sa fie cheltuite pana la sfarsitul acestui an.

Astfel, Grupul Pont a primit 50.000 de lei pentru programul (Y)OUR CLUJ, Asociatia Studentilor Arhitecti din Cluj  a obtinut 88.000 de lei pentru Totem Cluj 2015, Asociatiei Igen tessek! – Da poftiti i s-a alocat suma de 10.000 de lei pentru “Colinde multiculturale”. De asemenea, 35.000 de lei au fost prevazuti pentru Asociatia Kolozsvar 2015, pentru un program de promovare a Capitalei Culturale de Tineret in unitati turistice si in randul clujenilor, iar Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Clujean va beneficia de 17.000 de lei de la bugetul local, pentru  promovarea orasului prin materiale publicitare.

Cine sunt beneficiarii “banilor de urgenta”

La o simpla analiza, se poate observa ca cei care sunt in spatele acestor organizatii sunt persoane abonate la banii publici.

Spre exemplu, Grupul Pont este controlat de Andras Farkas, cel care a realizat proiectul pentru “Youth 2015”. De data aceasta, cei 50.000 de lei  alocati luna aceasta vor fi cheltuiti de ONG-ul lui Farkas pentru programul  (Y)OUR Cluj.

Asa cum este descris de Pont, (Y)OUR Cluj este o “comunitate de persoane si organizatii care cred in participarea activa”, o comunitate care ia masuri pentru a imbunatati societatea, o platforma deschisa pentru colaborare bazata pe valori comune. Cei care se inscriu in platforma, arata Grupul Pont, vor avea acces la informatii, perspective, stiri inainte de a fi publice, dar si la evenimente interne ale miscarii.

Grupul Pont este un ONG abonat la finantarile nerambursabile ale primariei. Asociatia este infiintata si controlata de Andras Farkas, fost director executiv al Federatiei SHARE. Dealtfel, Ziar de Cluj a aratat, cu alte ocazii, cum in lista de deconturi pentru SHARE, banii acordati de primarie au ajuns exact in conturile acestui ONG.

Intr-un raspuns oficial al Primariei Cluj-Napoca, se arata ca in 5 iunie, Asociatia Grupul Pont a incasat 38.500 de lei, pentru “servicii”.
De altfel, Andras Farkas a realizat proiectul pentru “Youth 2015”, tot prin Grupul Pont, care este o asociere civila si antreprenoriala care activeaza in managementul proiectelor.
Cu alte cuvinte, Andras Farkas si-a dat bani singur. In 12 august, Grupul Pont a mai decontat o factura din banii publici, in valoare de 15.000 de lei, tot pentru “servicii”, iar in noiembrie a decontat o a treia factura, in valoare de 11.500 de lei, pentru aceleasi “servicii”.

O alta parte din banii alocati saptamana trecuta de consilierii locali au ajuns, indirect, la angajati ai primariei Cluj-Napoca. Este vorba de Ovidiu Cimpean, cel care este vicepresedinte al Asociatiei pentru Pomovarea si Dezvoltarea Turismului Clujean, constituita in urma cu doi ani la nivelul mai multor institutii publice din Cluj-Napoca. Cimpean este vicepresedintele asociatiei si detine si functia de sef al Serviciului de Turism din primarie. ONG-ul a primit de la primarie 17.000 de lei pentru “promovarea orasului prin materiale publicitare”.

10.000 de lei a primit si Asociatia “Igen tessek! – Da poftiti”, pentru proiectul “Colinde Multiculturale”. Si acest proiect a fost considerat “urgent” si de “o importanta majora”.

 Daca anul trecut, pentru acelasi proiect, membrii asociatiei au colindat clujenii in tramvai, la 6 dimineata, anul acesta colindul se va organiza intr-o “locatie-surpriza”.

“Este un eveniment care constituie o continuare a celui de anul trecut, cand am colindat in tramvai la 6 dimineata si am facut o mare surpriza calatorilor. Anul acesta vom colinda, insa nu in tramvai. Speram sa fie o surpriza. Vor fi colinde interpretate in limba romana, maghiara si probabil si engleza. Vom colabora si cu muzicieni profesionisti”, a descris proiectul Bethlendi Andras, din partea Asociatiei “Igen tessek! – Da poftiti”.

Pentru colindul multicultural, asociatia a primit de la primaria clujeana 10.000 de lei.

Asociatia Studentilor Arhitecti din Cluj  a obtinut 88.000 de lei pentru Totem Cluj 2015. Cu aceasta suma, studentii arhitecti vor crea un obiect-simbol ar orasului si regiunii Cluj. In descrierea proiectului, studentii arhitecti arata ca, in conceptul obiecului vor introduce printre literele si cifrele instalatiei   – CLUJ2015 –  casete de diferite marimi ce ar avea pe una din fete diferite mesaje ce fac conexiuni legate de Cluj si valorile lui: „studenti” „inovatie” „creativitate” „Palatul Banffy” etc.

„Desi titlul este acordat orasului, conceptul Capitalei Europene a Tineretului este de a da valoare adaugata si regiunii si de a implica toata aria metropolitana a orasului. Dorim ca si regiunea Clujului sa simta ca se intamplă o Capitala Europeana si sa fie implicati. Consideram acesta un gest de normalitate și arată o deschidere generoasă de a implica pe toata lumea in proces”, spun reprezentantii Asociatiei Studentilor Arhitecti din Cluj in cererea de finantare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *