In vizor

Cum sunt afectați copiii de vacanța de Paște prelungită. Consilier școlar clujean: „Ceea ce poate afecta, crea dificultăţi, este nesiguranţa, teama, stresul”

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat ieri că vacanța de Paște a elevilor va fi prelungită, iar elevii vor sta acasă o lună. Decizia a fost puternic contestată atât de reprezentanții elevilor cât și de cei ai părinților care au acuzat că nu au fost consultați. 

Ziar de Cluj a stat de vorbă cu Ruxandra Vasilescu, profesor consilier școlar, care a analizat ce efecte va avea această vacanță prelungită asupra elevilor, dar și cum trebuie să gestioneze părinții această situație pentru a-i ajuta pe copii. 

„Vacanţa în sine nu afectează psihic copiii, chiar în formula aceasta prelungită. Ceea ce poate însă afecta, crea dificultăţi, este nesiguranţa, teama, stresul.  Sentimentul de neajutorare, de lipsă de control asupra situaţiei, poate determina oamenii (copii şi adulţi deopotrivă) să treacă cu vederea oportunităţile de uşurare sau schimbare a situaţiei, să rămână „blocaţi” într-o astfel de etapă. Aici este locul unde putem interveni ca adulţi, fie părinţi, fie consilieri şcolari. Astfel, este important ca un copil să primească explicaţii cât mai complete, să ştie de exemplu care sunt motivele pentru care se petrece o astfel de schimbare în structura anului şcolar, să înţeleagă atât beneficiile cât şi punctele slabe, raportate la propria persoană şi la ceilalţi. Este de asemenea importantă urmărirea unei rutine, stabilire unei ordini, a unor planuri (zilnice, săptămânale) care să reducă din sentimentul de nesiguranţă. Atitudinea arătată de părinţi faţă de situaţie şi evenimente va fi cel mai probabil adoptată şi interiorizată şi de către copil. Astfel, teama, agitaţia, îngrijorarea, uneori furia, resimţite şi arătate de către părinţi vor fi resimţite în acelaşi mod şi de către copil, chiar dacă putem avea impresia că acesta „nu înţelege” sau „nu îl deranjează”, a declarat Ruxandra Vasilescu, profesor consilier şcolar.

Fostul inspector școlar general, Valentin Cuibus, a declarat pentru Ziar de Cluj că măsura de a prelungi vacanța se poate dovedi una bună, dacă va dtermina scăderea cazurilor de coronavirus și va permite organizarea examenelor față în față.

„E un pic prea devreme să vedem, dar în ideea că aprilie va fi un vârf de pandemie e o soluție, pentru că învățământul online s-a dovedit că nu e cea mai bună soluție pentru copii. Eu cred că e o idee bună, acum să vedem și dacă scopul pentru care a fost făcută se atinge, adică micșorarea numărului de cazuri și desfășurarea examenelor față în față”, a declarat Cuibus.

Consiliul Național al Elevilor a transmis că nu este de acord cu prelungirea vacanței de Paște, considerând că astfel se va crea o ruptură în procesul educațional.

”Considerăm că decalarea Evaluării Naționale și creșterea duratei vacanței de Paște la aproape o lună, va conduce la apariția unei rupturi în procesul educațional și în ritmul de învățare al fiecărui elev, fapt ce va avea consecințe dezastruoase asupra rezultatelor de la examenele naționale. Este absurd să considerăm că factorii care conduc la necesitatea suspendării cursurilor (creșterea numărului de cazuri, nerespectarea măsurilor de protecție de către elevi și profesori, netestarea elevilor etc.) vor dispărea în decursul unei singure luni. Astfel, „tactica amânării” nu face altceva decât să tergiverseze în mod inutil inevitabilul”, a transmis Consiliul Elevilor.

De asemenea, și Federația Părinților a transmis că prin prelungirea vacanței cu două săptămâni se vor adânci lacunele din cunoștințele elevilor.

”O vacanță de primăvară, prelungită în mod forțat cu încă două săptămâni, va determina o ruptură în procesul educațional, planificările profesorilor privind activitatea remedială vor fi date peste cap, aspecte ce vor determina creșterea dimensiunii lacunelor competențelor nedobândite”, a transmis Federația Părinților.

Ulterior, Cîmpeanu a anunțat că este deschis la propuneri și va avea discuții cu reprezentanții părinților, elevilor și profesorilor. Însă Ministrul a anunțat că va susține în continuare propunerea de a prelungi vacanța de Paște cu două săptămâni.

„Propunerea de a avea vacanță de pe 2 aprilie până pe 4 mai rămâne pentru că în relația cu Ministerul Sănătății noi ne bazăm foarte mult pe cuvânt. Este o promisiune pe care am făcut-o Ministerului Sănătății, pe care trebuie s-o respectăm și pe care o susțin. O susțin foarte mult pentru că este, practic, vorba despre o punte între data de 12 aprilie și data de 29 aprilie, între vacanța pentru sărbătorile pascale catolice, planificată pe 2-9 aprilie și vacanța pentru sărbătorile pascale ortodoxe planificată între 30 aprilie și 9 mai”, a declarat ministrul pentru edupedu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *