IMPERIUL INTERSERVISAN. REGATUL LUKMED. DOMENIUL TRANSYLVANIA COLLEGE. Stabii Clujului au primit pe zeci de ani de la Funar si Boc terenuri in concesiune la preturi derizorii, pagubindu-se avutia Clujului!

Povestea concesiunilor pe bani de nimic oferite greilor Clujului de catre Gheorghe Funar si Emil Boc este spusa de catre mine de peste 10 ani. Nimeni din presa locala nu a abordat vreodata subiectul concesiunilor pe bani de nimic date de catre primarii Clujului Ghita Funar si Emil Boc gulerelor albe din oras. 

 

Antreu: Neprihanitii de la Transylvania College

 

Exemplu 1: Transylvania College, prin sotii Simona si Dan Baciu, dau lectii de management de business impreuna cu fiica lor. Le e tare usor sa vorbeasca despre succes in invatamantul privat cand au primit 16 000 de metri din averea PUBLICA a orasului pe 49 de ani. Terenul din Gheorgheni, pentru care platesc o redeventa de aproximativ 300 de euro pe luna, ar costa 4 000 000 de euro daca ar trebui ca onorata familie Baciu sa plateasca cu adevarat pentru proprietatea lui. Dar ei nu trebuie sa plateasca, fiindca se trag din os domnesc si copiii stabilor Clujului invata acolo. Pe bani, ca branza e pe bani.

Haideti sa vedem cat cash-cavalesc sotii Baciu si fiica lor care nu mai e tanara si nestiutoare: potrivit Ministerului de Finante, "fundatia" Transylvania College a hapait in 2015 de la parinti venituri de peste 7 milioane de lei din care le-a ramas PROFIT pe "fundatie" modica suma de juma' de milion de euro, adica 2 759 390 lei. Asta ce se vede la Finante, ca povestea unor bani din afara tarii si a altora la negru o sa o spunem mai incolo.

 

Gustare calda: Luks de cash de la Lukmed!

 

Un client adevarat al concesiunilor moca este mare nostru doctor si chirurg, excelenta sa Mihai Lucan, de profesie chirurg, in timpul liber fiind facturist.

Municipalitatea a concesionat terenul de 1.000 de metri patrati de pe strada Soimului profesorului Mihai Lucan pentru a-si construi o clinica urologica in 2004. In decurs de numai doi ani seful clinicii s-a facut stapan pe terenul primit pe o suma derizorie, avand drept de asociere fara acordul Consiliului Local si prelungind concesionarea de la 45 de ani la durata de viata a cladirii construite. 

Concesionarea terenului s-a aprobat in Consiliul Local de pe vremea primarului Gheorghe Funar in 31 mai 2004, cu trei saptamani inainte de predarea mandatului catre Emil Boc, dar contractul de asociere intre Primarie si Lukmed s-a semnat deja la inceputul primului mandat al noului primar.

In referatul din 24 martie intocmit de Directia domeniului public si privat Lukmed se obliga “sa achite Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, suma de 2.000 euro/mp/an”, iar propunerea de asociere se face pe o durata de 49 de ani. O luna mai tarziu, “in urma dezbaterilor care au avut loc si vazand avizul comisiei de specialitate” – dupa cum se arata in Hotararea de Consiliu Local – suma pe care trebuie sa o achite Lukmed scade drastic: 70 de euro pe metru patrat pe toata durata asocierii, adica 70.000 de euro pentru 45 de ani (scade putin si durata asocierii).

In 2012, marele nostru chirurg Mihai Lucan surprindea placut publicul si pacientii veniti cu ultimele economii publicand in declaratia de avere a nevestei informatia ca are in conturi circa 1 000 000 de euro. Din facturare cinstita, normal. Asta e problema lui.

Problema noastra de cetateni simpli e ca marele profesor universitar a incasat NUMAI IN PERIOADA 2010-2015 un profit de aproape 3 milioane de euro, bani pesin, conform ANAF. 

Nu, evident, niciunui procuror nu i se pare anormal sa ancheteze daca nu cumva statul roman e abuzat de acest "deal" pe nume concesiune, de vreme ce Lucan incaseaza cashul gros si statul incaseaza un blow job fiscal.

Nici lui Boc si nici ornitorincilor din Consiliul Local nu li se pare normal sa ii rezilieze contractul de concesiune domnului doctor. 

 

Usor, concesiunea Mugea! Ciorba de silicoane a la Cluj

 

Nici doctorul de tzatze, ultracampionul galactic in chirurgie estetica, presedintele asociatiei stelare de pus silicoane, domnul doctor Toma Mugea nu a stat departe de fenomen si, pe langa sani cazuti, s-a specializat in concesiuni. 

Acesta si-a ridicat Clinica Medestet pe o parcela de 1.000 de metri patrati, intre Aleea Bizusa si strada Unirii. Dupa un an, in 2005, dr. Mugea a mai primit 300 de metri patrati de teren, pentru amenajarea unei parcari a clinicii private. Mugea plateste – la fel ca si Lucan in cazul Lukmed – 70 de euro pe metru patrat pe toata durata asocierii, adica 49 de ani. De asemenea, Mugea a mai platit pentru terenul de sub clinica, incepand cu 2006, cate 9.625 de euro anual, timp de opt ani.

Felul INTERSERVISAN: Pireu de concesiune derizorie cu friptura de anexe

 

Teofil Pop este seful INTERSERVISAN. Medic purtator de guler alb. Daca nu ar fi GYNIA, clinica de nasteri infiintata acum 9 ani abia, si care are recordul de incasari, INTERSERVISAN s-ar situa pe un loc stratosferic.  In ultimii 10 ani, INTERSERVISAN a avut incasari de peste 16 milioane de euro.

Cu toate acestea, Teofil Pop plateste bani de nimic pentru terenul pe care si-a construit, in urma cu 20 de ani, clinica privata Interservisan. 

Pretul de concesiune este derizoriu, de aproximativ 15 lei pe metru patrat! Mai mult, medicul ORL-ist si-a deschis o a doua clinica privata, in centrul Clujului, intr-un spatiu destinat initial pentru birouri. 

Clinica medicala Interservisan, din cartierul Gheorgheni, a fost ridicata pe mai multe parcele de teren, date in concesiune inca de pe vremea primarului Gheorghe Funar. Asa a ajuns omul de afaceri Teofil Pop sa plateasca preturi foarte mici pentru terenul primit in concesiune, in medie de 15 lei pe metru patrat.

Dintr-o informare oficiala transmisa de Primaria Cluj-Napoca redactiei reiese cum medicul ORL-ist a construit o afacere medicala banoasa pe terenul statului, luat in concesiune pentru o perioada de 99 de ani.

Spiritul de intreprinzator al lui Pop l-a facut sa obtina, la adresa la care a fost construita Clinica Interservisan, mai multe parcele de teren.

Initial, Primaria Cluj-Napoca i-a dat in concesiune un teren de 200 de metri patrati (prin HCL 127/1994) pentru construirea clinicii. Rand pe rand, insa, Pop a obtinut certificate de concesiune si pentru alte terenuri. Din informatiile oficiale ale Primariei Cluj-Napoca, Interservisan SRL are nu mai putin de cinci suprafete de teren concesionate pe strada Pascaly.

Contractele de concesiune au fost semnate in 1994, 1995 si 1996, insa nu toate cu administratorul Interservisan. Pop a intrat, ulterior, in posesia acestor titluri de concesiune. Teofil Pop a pus mana pe restul parcelelor date in concesiune altor persoane in 1997 si 1999, cand a cumparat doua spatii comerciale in Cluj-Napoca, pe strada N. Pascaly nr. 5, respectiv nr 7. Spatiile au fost cumparate impreuna cu contractele de concesiune aferente, eliberate in prealabil de Consiliul Local Cluj-Napoca. Spre exemplu, una dintre suprafete, de 30 de metri patrati, a fost data in concesiune in 1996 numitei Doina Popescu. Femeia urma sa construiasca aici un atelier de proiectare, dupa cum se arata in contractul de concesiune. Numai ca spatiul construit au fost cumparat 10 ani mai tarziu de catre medicul Teofil Pop, care si-a amenajat aici o clinica privata. Odata cu schimbarea proprietarului, a fost transmis si dreptul de concesiune. In acest fel, Interservisan a devenit concesionar de drept pe mai multe suprafete de teren. La pret de nimic. 

 

Lista terenurilor concesionate de Primarie firmei Interservisan 

 

Pentru cele cinci suprafete de teren, concesionate in perioada 1994-1996, Interservisan plateste municipalitatii o redeventa totala de 3.665 de lei! Redeventa de concesionare decisa atunci in Consiliul Local este o suma foarte mica, raportat la valoarea reala a terenurilor din zona.

Situatia reala, potrivit unui raspuns oficial transmis de Primaria Cluj-Napoca, este urmatoarea: 

Interservisan SRL – teren concesionat de 19 metri patrati, contra sumei de 920 de lei, pentru o perioada de 99 de ani.  Adica o redeventa de 15 lei/mp. 

Interservisan SRL – teren concesionat de 200 metri patrati, contra sumei de 920 de lei, pentru o perioada de 99 de ani. Adica o redeventa de 4,6 lei/mp. 

Interservisan SRL – teren concesionat de 42 metri patrati, contra sumei de 630 de lei, pentru o perioada de 99 de ani. Adica o redeventa de 15 lei/mp.

Interservisan SRL – teren concesionat de 30 metri patrati, contra sumei de 375 de lei, pentru o perioada de 99 de ani. Adica o redeventa de 12,5 lei/mp. 

Interservisan SRL – teren concesionat de 97 metri patrati, contra sumei de 1.455 de lei, pentru o perioada de 99 de ani. Adica o redeventa de 15 lei/mp. 

In 2005, Consiliul Local Cluj-Napoca a facut unele modificari. Suprafata de 200 de metri patrati data in concesiune in 1994 pentru realizarea unui obiectiv medical a fost suplimentata la 280 de de metri patrati.

Cu alte cuvinte, Pop primea inca un teren de 80 de metri patrati, pe care deja construise clinica. Suplimentarea terenului s-a facut la cererea clinicii, “intrucat constructia a fost realizata astfel incat sa corespunda clauzelor stipulate in contractul de finantare prin programul PHARE”.

Tot atunci, taxa de concesiune pentru suprafata suplimentara de 87 de metri patrati s-a stabilit la suma de 300 de euro/mp. In acest fel, Teofil Pop a reusit sa construiasca un adevarat “imperiu medical” privat.

Teofil Pop este singur actionar si a ridicat spitalul cu Fonduri PHARE. Constructia clinicii a inceput in urma cu 20 de ani. Intr-un interviu dat in 2013, Pop se lauda ca Interservisan a avut peste 1,8 milioane de pacienti, dintre care mare parte din afara Clujului.

Centrul medical dispune de zeci de saloane, laboratoare, policlinica si un centru de chirurgie. Nu este de mirare ca afacerile lui Teofil Pop merg atat de bine. Intre timp, el a deschis o alta clinica privata de chirurgie estetica, Novia, la aceeasi adresa unde functioneaza Interservisan

Nu e destul ca a luat el o gramada de bani din stoarcerea concesiunii, si-a bagat si fiica, pe doamna Anca Ciceo, sa invete si ea cum se stoarce "zeama" din pustula banului public.

 

In ultimii ani, numele lui Teofil Pop a fost legat de mai multe dosare de malpraxis. Unul dintre el a devenit celebru. Pe scurt, Pop a  fost cercetat pentru decesul unui pacient pe care l-a operat de polipi chiar la clinica sa privata. 

Comentarii

Claudia

11.04.2017 15:03

E descurajator și deconcertant pentru cei care, neavând "spate", pile sau pentru cei care n-au furat și doresc să înceapă o afacere, sau au început-o și vor sa continue.Acești "titani" au furat startul cu mii de euro avans, cu concursul primarilor de doi bani pe care i-a avut urbea aceasta. Din lingușeală, pentru (categoric!) avantaje doar de ei știute, din oportunism, din abuz de putere au concesionat pe preturi derizorii bucăți din Cluj unor persoane care au prosperat rapid și pe care "lumea nu pare să-i mai încapă".Cangreana societății românești e atât de adânca si de extinsă încât România e în moarte clinică, ținută pe aparate de ani de zile.

Ga

11.04.2017 17:28

Sa nu uitam, domnilor, zona BRD-ului. Pentru terenul ala ttebuia sa faca parking. Unde-i???

gogu

13.04.2017 19:35

da' parkingul peste Somes tip pod in spatele BCR-ului cu 300 de locuri de parcare la care s-au angajat cei ce au construit cladirea BCR de pe Baritiu? N-au primit aviz de la RENEL... Ghinion!

Mia

18.04.2017 10:07

buna..locul pe care s-a construit Intervisan are propietar care se judeca in tribunal de zeci de ani  ,procesul a fost castigat dar nu a primit nici o despabubire caci ternul a fost concesionat de Funar pe 99 ani  ..sora mea are act de propietate pe acest pamant dar degeaba mafia e mare in cluj... 

ion

20.04.2017 13:54

Halucinant! Acesti indivizi sunt fosti securisti. Si li se cuvine orice! Asta e explicatia.

Tobi Hannah

24.02.2018 22:01
In data de 19 februarie ( acum 5 zile ), s-a dat aviz pentru ca langa Interservisan sa apara inca o cladire P + 2. Noua cladire se va edifica pe terenul de parcare din fata Interservisan. Practic se iau din parcarile pentru clinica existenta, negandu-se ca ar fi un ansamblu care pana acum avea nevoie de parcari. Vom avea nevoie de biciclete pentru a ajunge in zona.

Adauga comentariu