Cum si-au negociat Uioreanu si Petran mita de 20.000 de euro de la directorul UTI Bucuresti

In rechizitoriul DNA, prin care Horea Uioreanu a fost trimis in judecata, alaturi de consilierul judetean Ioan Petran, oamenii de afaceri Ioan Bene si Vasile Pogacean, dar si de directorul de dezvoltare de la UTI Bucuresti, Gabriel Davidescu, se arata modalitatea prin care cei doi reprezentanti ai CJ Cluj si-au negociat spaga. Pentru prima transa primita de Uioreanu si Petran, de cate 5.000 de euro, consilierul judetean PNL i-a trimis directorului UTI sapte SMS-uri, fiind disperat sa primeasca banii.

Potrivit actelor de la dosar se retine ca, la data de 9 aprilie 2014, inculpatii Davidescu Gabriel Radu, director dezvoltare in cadrul UTI a convenit cu inculpatii Uioreanu Horea Dorin si Petran Ioan (consilier judetean in cadrul CJ Cluj) remiterea sumei de 20.000 de euro, cate 10.000 euro pentru fiecare, pentru ca acestia sa initeze si sa voteze favorabil un proiect de hotarare de CJ prin care sa se aprobe infiintarea si tarifarea parcarii pe termen in lung in cadrul Aeroportului International Avram Iancu din Cluj Napoca. Se retine ca, din suma promisa, la data de 17 aprilie 2014, inculpatul Davidescu Gabriel Radu a remis celor doi suma de 10.000 euro, cate 5.000 euro pentru fiecare, se arata in rechizitoriu.

Negocierea spagii de 20.000 de euro a avut loc la Bucuresti, in aprilie anul acesta

„Avand in vedere impasul in care se aflau in negocierea infiintarii noii parcari, inculpatul Davidescu Gabriel Radu, aflat in relatii apropiate cu inculpatul Petran loan, consilier judetean in cadrul Consiliul Judetean Cluj, a convenit cu acesta derularea unei intalniri la Bucuresti, la sediul …….., intalnire la care sa participe si presedintele CJ Cluj, inculpatul Uioreanu Horea Dorin. Ea a fost fixata pentru data de 9 aprilie 2014.

Pentru aceasta intalnire inculpatul Uioreanu Horea Dorin s-a deplasat in Bucuresti in dupa-masa de 8 aprilie 2014 si s-a cazat la Hotel Radisson, iar inculpatul Petran loan s-a deplasat la Bucuresti in dimineata de 9 aprilie 2014. De la aeroport, inculpatul Petran loan a fost preluat de o masina pusa la dispozitie de inculpatul Davidescu Gabriel Radu cu care s-a deplasat la Hotel Radisson, l-a preluat si pe inculpatul Uioreanu Horea Dorin si impreuna cu inculpatul Davidescu Gabriel s-au deplasat la sediul ……….in cadrul discutiilor purtate, inculpatii au convenit ca, in schimbul remiterii de catre inculpatul Davidescu Gabriel Radu a sumei de 20.000 de euro, cate 10.000 euro pentru fiecare reprezentant al CJ Cluj, acestia vor propune initierea unui proiect de hotarare si vor vota favorabil pentru infiintarea parcarii long term in conditiile si amplasamentul vizat de concesionar”, arata procurorii.

Petran, zis si SMS

Dupa finalizarea negocierilor, inculpatii Petran Ioan si Uioreanu Horea Dorin au revenit in Cluj-Napoca. in dupa-masa aceleiasi zile inculpatul Petran Ioan a luat legatura cu inculpatul Davidescu Gabriel caruia i-a comunicat prin intermediul unui SMS ca va trebui sa plateasca suma de 20.000 euro cash si ca vor mai tine legatura pe problema luata in dezbatere…

In cursul zilei de 10 aprilie 2014, in conditiile in care inculpatul Davidescu Gabriel nu a dat nici un raspuns catre inculpatul Petran Ioan, urmare a SMS-ului prin care i se solicita plata unei sume de bani in numerar, consilierul judetean a revenit cu un nou mesaj prin care i-a solicitat lui Davidescu Gabriel sa-i comunice daca va ajunge saptamana urmatoare luni sau marti in Cluj.

Mai tarziu in aceeasi zi, in jurul orei 11,00 inculpatul Petran Ioan a trimis un nou SMS catre Davidescu Gabriel in care i-a comunicat faptul ca asteapta un raspuns fata de solicitarile … Inculpatul Davidescu Gabriel i-a comunicat la randul sau ca, cel mai probabil saptamana urmatoare, marti, va veni la Cluj …
Luni, in 14 aprilie 2014, Petran Ioan a revenit cu un nou mesaj telefonic catre Davidescu si l-a intrebat daca ramane valabila intalnirea pentru a doua zi … mesaj ramas fara raspuns, context in care dupa alte 30 de minute, Petran Ioan a insistat si i-a comunicat inculpatului Davidescu prin intermediul unui alt SMS ca are mare nevoie de el

Marti, 15 aprilie 2014, in conditiile in care Davidescu Gabriel in continuare nu a dat niciun raspuns, Petran Ioan i-a trimis acestuia un nou SMS la ora 18:15, in care l-a intrebat daca in acea saptamana mai vine la Cluj, insistenta sa fiind justificata de faptul ca trebuie sa comunice mai departe raspunsul sau, referirea fiind evidenta la presedintele CJ Cluj Uioreanu Horea Dorin care astepta si el o confirmare a respectivei deplasari …

Dupa 5 minute de la acest mesaj, inculpatul Davidescu Gabriel l-a apelat pe inculpatul Petran Ioan si i-a confirmat ca va veni joi, 17 aprilie 2014, la Cluj-Napoca si ca a fost nevoie de mai mult timp pentru ca a trebuit …

In dimineata de 17 aprilie 2014, la ora 9:45 inculpatul Petran Ioan i-a trimis un SMS lui Davidescu Gabriel intrebandu-l daca a sosit in Cluj, raspunsul primit fiind de confirmare, acesta din urma fiind sosit in Cluj-Napoca cu o cursa Tarom de linie. Ulterior, cei doi s-au contactat telefonic si au stabilit o intalnire de pranz la Restaurantul Hanul Dacilor din incinta Iulius Mall fixata pentru ora 12:30:

Tranzactia

Dupa ce au luat masa, cei doi au iesit impreuna din complexul comercial si, in fata cladirii, inculpatul Davidescu Gabriel a scos din rucsacul aflat asupra sa mai multe plicuri din care unul (cel mai voluminos) l-a inmanat inculpatului Petran loan, in el aflandu-se suma de 10.000 euro din cei 20.000 de euro anterior pretinsi de inculpatii Petran loan si Uioreanu Horea Dorin, pentru ca institutia CJ Cluj sa aprobe societatii ………. o noua suprafata de teren din cea concesionata in incinta aeroportului in vederea extinderii parcarilor. …
Imprejurarea ca, intalnirea cu inculpatul Davidescu Gabriel privea primirea unei sume de bani anterior pretinsa, ca parte din aceasta era destinata presedintelui CJ Cluj Uioreanu Horea Dorin si ca acesta astepta banii, este confirmata dincolo de continutul mesajului dat de inculpatul Petran loan potrivit caruia trebuia sa comunice mai departe sosirea lui Davidescu Gabriel in Cluj si de faptul ca in seara de 17 aprilie 2014, in jurul orei 20:00 acesta l-a contactat telefonic pe inculpatul Uioreanu Horea Dorin cu care a avut o intalnire de numai doua minute in Piata Cipariu. De altfel, cu prilejul audierilor, inculpatii Petran loan si Uioreanu Horea Dorin au confirmat ca la acea intalnire a avut loc predarea primirea sumei de 5.000 de euro, din cei 10.000 euro anteriori primiti de la inculpatul Davidescu Gabriel Radu.

Operatiunea SMS incepe, din nou

Pentru ca intrase doar in posesia a jumatate din suma convenita, in perioada urmatoare inculpatul Petran loan l-a cautat insistent pe inculpatul Davidescu caruia i-a cerut sa aduca si restul de bani. Astfel, in data de 23 aprilie 2014 Petran loan a revenit cu un mesaj telefonic la Davidescu Gabriel pe care l-a intrebat cand va debarca la Cluj. A doua zi, in 24 aprilie 2014, Petran Ioan a trimis din nou un SMS catre Davidescu Gabriel pe care l-a intrebat daca a uitat de el, fiind evident ca reprezentantul institutiei judetene era dornic sa realizeze respectiva intalnire. Mesajul sau a ramas fara ecou, imprejurare in care in dimineata urmatoare, la ora 8:57, Petran Ioan a revenit cu un nou mesaj la Davidescu Gabriel, intrebandu-l din nou cand vine la Cluj.

In cursul zilei de 27 aprilie 2014, inculpatul Petran Ioan a revenit cu un SMS la inculpatul Davidescu Gabriel pe care l-a intrebat cum rezolva problema lor. Davidescu Gabriel i-a raspuns ca se vor auzi a doua zi, de dimineata.

Discutia telefonica purtata de cei doi in ziua urmatoare a lamurit ca „problema" ce trebuia rezolvata intre inculpatii Davidescu Gabriel si Petran Ioan era legata tot de remiterea sumei de bani pe care Petran Ioan o astepta de la reprezentantul societatii …… …

Cei doi au ramas intelesi ca se vor auzi in zilele urmatoare.

La scurt timp dupa discutia telefonica, inculpatul Petran Ioan a revenit cu doua SMS-uri la inculpatul Davidescu Gabriel, pe care l-a rugat insistent sa il rezolve spunandu-i ca este foarte urgent si ca, in situatia in care raspunsul va fi negativ, sa-i comunice oricum pentru a gasi alte variante de rezolvare.
in dimineata zilei urmatoare, respectiv in 29 aprilie 2014, inculpatul Davidescu Gabriel i-a trimis un SMS lui Petran Ioan si i-a confirmat ca nu reuseste sa il ajute, replica acestuia din urma fiind plina de dezamagire, Petran Ioan raspunzand ca este foarte incurcat deoarece a angajat multe cheltuieli.

Procurorii mai arata ca, raportat la nivelul veniturilor obtinute licit anual de inculpatul Petran Ioan potrivit declaratiilor sale de avere, fata de sumele de bani
lichide descoperite la perchezitie si suspectarea acestuia de fapte de coruptie, in cauza s-a luat masura sechestrului asupra intregii sume de bani gasite, in vederea confiscarii speciale vizavi de infractiunea retinuta in sarcina sa, pentru diferenta de bani urmand a fi solicitat instantei confiscarea extinsa.

Adauga comentariu