Reportaj

Cum se vede Clujul de pe acoperisul unei investitii falimentare, finantata din bani publici

In urma cu 20 de ani se inchidea robinetul de bani, pe dealul Colina, la una dintre cele ce avea sa ajunga azi cea mai sumbra investie a administratiei clujene. Cladirea Spitalului Regional de Urgenta din cartierul Manastur a devenit locul in care prostituatele de pe centura Grigorescu-Manastur isi satisfac clientii, iar in weekend amatorii de airsoft o utilizeaza ca teatru de operatiuni. In prezent, litigiile privind terenul de sub cladire determina ca nici Acadmia de Muzica Gheorghe Dima, in proprietatea careia au ajuns intr-un fnal ruinele pline de igrasie si mizerie, sa nu poata demara niciun fel de investitie. 

Cetatenii, care locuiesc la capatul cartierului Manastur, in zona strazilor Clabucet si Bucium, se trezesc in fiecare dimineata cu o priveliste parca decupata dintr-un film horror. In urma cu 21 de ani demara la Cluj-Napoca o mare investitie care trebuia sa devina cel mai modern spital regional de urgenta, dar care, a ajuns in prezent cuibul de nebunii al prostituatelor de pe varianta Grigorescu-Manastur si raiul boschetarilor. Aici, departe de ochii lumii, practicantele celei mai vechi meserii din lume isi satisfac clientii racolati la ceas de seara, in subsolul intunecat si plin de igrasie. 

Terenul de aproximativ  21.000 de metri patrati pe care se ridica ruinele, simbol al impotentei administrative locale si judetene, este inconjurat de munti de gunoaie aduse de boschetarii care isi fac veacul in zona. Faptul ca mai multe familii au revendicat in 2010  proprietatea pe care s-a aruncat peste un milion de lei, la valoarea anilor 1995, face ca in prezent sa nu poata fi accesate fonduri publice sau europene, astfel incat Academia de Muzica Gheorghe Dima, in proprietatea careia a fost trasnferata cladirea in 2006, sa poata avea un spatiu decent, demn de reputatia sa.

Mii de oameni trec zilnic pe langa investitia falimentara a administratiei Clujene de pe dealul Colina. Acestia privesc in gol, fara a mai pune intrebari ce se va face sau cand se va face ceva cu cladirea ce sta sa cada. Spatiul de la strada, din fata imobilului, este folosit ca zona de depozitare a materialului antiderapant si ca parcare pentru riverani. 

Cladirea este pazita de catre angajatii AMGD, 24 din 24 de ore, pentru ca persoanele certate cu legea sa nu isi insuseasca caramizile din peretii interiori sau pentru ca boschetarii clujeni sa isi amenajeze loc de odihna. Pe langa paznicul de serviciu, sistemele de alarma patrupede nu permit strainilor sa se apropie de cladire. Doi caini metis latra fioros la cei care indraznesc sa intre in cladire. Cu cateva resturi de alimente, insa, oricine poate sa le castige prietenia. 

In partea nordica a ruinelor mizeria este imprastiata da vant pe zeci de metri patrati. Din strada nu poate fi zarit focarul de infectie pe langa care zi de zi clujenii trec fara sa stie.


La subsolul infect si plin de igrasie, semn ca locatia este utilizata de fetele de pe centura, podeaua este acoperita de zeci de prezervative. Cu un etaj mai sus, intr-o zona putin mai retrasa, se poate vedea vatra de foc utilizata de persoanele fara adapost. 

In casa liftului infiltratiile de apa au format doua lacuri pline de mizerie urat mirositoare. Adancimea lor nu este cunoscuta de nimeni, iar pericolul ca din greseala cineva sa cada in ele este unul cat se poate de real. Inainte ca paza cladirii sa fie preluata de catre reprezentantii AMGD din zidurile interioare care compartimenteaza fiecare nivel al ruinei au fost sustrase caramizi. Nimeni nu stie valoarea prejudiciului, singurul lucru stiut, insa, e acela ca firma care se ocupa inainte de paza obiectivului era detinuta de un fost politist. 

Afisele de atentionare lipite pe peretii deteriorati de infiltratiile de apa indica faptul ca aici se desfasoara, sub atenta supraveghere a politistilor de la Sectia 4, activitati recreative de airsoft. 

Pe scarile fara balustrada se poate ajunge pe acoperisul celei mai proaste investitii a administratiei clujene. Faptul ca autoritatile au ignorat timp de doua decenii cladirea ajunsa o ruina o dovedeste padurea de plopi ce a luat nastere la ultimul nivel. In curand pentru indepartarea arborilor va fi nevoie de drujba. Cel mai urat lucru e ca din partea opusa locuitorii de la capat de Manastur se trezesc in fiecare dimineata cu privelistea unui Cernobil in miniatura. Nimeni nu a reusit timp de 21 de ani sa finalizeze o constructie, iar ultimele estimari pentru punerea in valoare a cladirii erau anuntate de fostul presedinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu in 2013, si indicau o investitie minima de 87 de milioane de euro. Este greu de crezut ca pana la finalizarea proceselor de revendicare a terenului de sub ceea ce trebuia sa fie spitalul regional de urgenta se va ocupa cineva sa rezolve conservarea lucrarilor deja afectate serios de intemperii. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *