Cum se ocupa posturile pe pile la Radio Cluj. Plangere penala pentru abuz in serviciu, hartuire si discriminare

Conducerea Radio Cluj si a Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) sunt acuzate, intr-o plangere penala adresata de un angajat al studioului clujean Parchetului si Directiei Nationale Anticoruptie, de abuz in serviciu, discriminare si deturnare de fonduri. De fapt este vorba despre angajarea protejatei UDMR, Debreczeni Hajnalka, la Radio Cluj ilegal. Vasile Luca, angajat de 25 de ani la Radio Cluj, prezinta in plangerea sa documente prin care se aproba prelungirea detasarii lui Debreczeni cu inca trei luni la Radio Cluj, in conditiile in care, spune acesta, acest fapt contravine legii 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune.

“Conform art. 13 "(1) Personalul de specialitate prevazut la art. 11 nu poate face parte din partide sau din alte formatiuni politice si este obligat sa pastreze echidistanta politica in intreaga sa activitate profesionala, asigurând respectarea diversitatii de opinii. 2) Salariatii prevazuti la alin. (1) nu pot face parte din conducerea altor societati de radiodifuziune sau de televiziune si nici nu pot cumula functii de executie in cadrul acestora”, se arata in plangere.

Cu toate acestea Debreczeni Hajnal este consilierul de presa al presedintelui UDMR si face parte din Consiliul de Administratie al TVR din 1 aprilie 2014, fiind propunerea Uniunii, dupa ce sotul ei, Nagy Zoltan, seful de cabinet al lui Kelemen Hunor a ajuns secretar de stat.

Conducerea Radio Cluj a solicitat prelungirea detasarii acesteia cu inca trei luni, pana in 12 iunie 2015, dupa ce detasarea anterioara, cu acelasi termen, incheiata in 11 decembrie 2014, a expirat in 11 martie 2015.

“Debreczeni Hajnalka va realiza legatura intre redactiile de minoritati de la studiourile regionale, sarcina pe care a avut-o si pana in prezent. De asemenea, se va implica in realizarea emisiunilor de profil la Studioul Regional Radio Romania Cluj”, se arata in memorandumul adresat SRR, semnat de Bogdan Rosca Zasmencu, managerul Radio Cluj. Solicitarea acestuia a fost aprobata in 12 martie.

“Din documentele prezentate rezulta ca a "lucrat" ca realizator doar 4 luni, dar conform unor informatii neverificate este de mai multi ani platita de SRR cu 9.000 lei lunar.  Am dialogat pe aceasta tema cu 20 de colegi si niciunul nu a auzit, nu a vazut personajul mentionat si nici nu a auzit vocea acesteia pe postul de radio. Practic, aceasta plata este o forma mascata prin care SRR, in speta dl Ovidiu Miculescu, Florin Brusten si Bogdan Rosca contribuie financiar la sustinerea/finantarea nelegala a UDMR, salariul platit fiind o forma mascata prin care banii, fie ajung in pusculita Uniunii, fie SRR plateste astfel salariile unor angajati UDMR. Conform ROI - SRR, salariatilor din radioul public li se interzice sa faca politica , sa fie inscrisi pe listele partidelor politice. UDMR este partid politic. SRR este post public de radio si nu este legal si moral ca platitorii de abonamente radio sa sustina partide politice. Bogdan Rosca Zasmencu si apropiatii lui au nevoie de sustinere politica pentru a ramane in functii de conducere si din acest motiv accepta si propuerile lui Kelemen Hunor sau poate este doar o banala deturnare de fonduri. Conform reglementarilor in vigoare Radio Cluj este obligat sa pastreze inregistrarea tuturor emisiunilor timp de 30 de zile. La secretariat exista lista de pontaj care este semnata zilnic, iar doamna Debreczeni nu este trecuta”, se mai arata in plangere.

De altfel in ultima declaratie de avere a acesteia, depusa in iunie 2014, se arata ca in 2013 a incasat un salariu anual de aproape 44.000 de lei de la SRR pentru functia de realizator-coordonator cu norma intreaga, la care s-a alaturat un venit de 12.622 de lei de la UDMR pentru functia de consilier. Potrivit aceluiasi document Debreczeni detine impreuna cu familia trei terenuri, doua apartamente, dintre care unul in Cluj-Napoca si o casa de 205 metri patrati construita in 2014 impreuna cu sotul, tot la Cluj-Napoca.

Contactata telefonic, Debreczeni Hajnal nu a dorit sa comenteze acest subiect.

“Va rog sa va adresati SRR. La revedere!”, a spus ea inainte sa inchida telefonul.

Bogdan Rosca Zasmencu, managerul Radio Cluj, a refuzat sa stea de vorba cu reporterul Ziar de Cluj.

“De unde ma deranjati? De la Ziar de Cluj? Nu, multumesc”, a spus acesta.

De altfel Ziar de Cluj a relatat pe larg despre scandalul de plagiat in care a fost implicat managerul Radio Cluj.  Redactorul care semneaza plangerea penala spune ca pentru faptul ca a sesizat aceasta abatere a lui Rosca Zasmencu este hartuit si intimidat constant de acesta.

“In data de 24 . 01.2014 m-am adresat, in scris, Comisiei de Etica a UBB iar la data de 06.02.2014 Comisia de Etica a emis hotararea cu nr. 2280 prin care se constata existenta plagiatului din partea dlui Mihai Bogdan Rosca, prin preluarea aproape integral a lucrarii d-lui Miclaus. Documentul este semnat de 11 membri ai comisiei amintite (fila 7-9). Din acel moment a inceput seria abuzurilor la adresa mea iar Rosca a declarat ca nu se va opri pana cand nu voi fi dat afara din institutie. Tot in acea perioada se organiza la SRR Bucuresti concurs pentru ocuparea postului de manager la Radio Romania Cluj. Am comunicat in scris d-lui Ovidiu Miculescu ca Bogdan Rosca Zasmencu si-a plagiat licenta dar nu au fost luate masuri. Bogdan Rosca a ajuns manager, pe rolul instantei exista 2 procese prin care se contesta modul partinitor in care a fost organizat concursul”, se mai arata in plangerea lui Luca.

De asemenea acesta semai plange de mai multe actiuni abuzive la care a fost supus, spre exemplu excluderea lui de la sedintele de redactie, nepublicarea materialelor realizate si cercetarea disciplinara a sa fara un temei.

Foto: Facebook, turdalive.ro

Comentarii

xulescu

25.03.2015 14:11

la noi numai pe pile merge treaba, ma bucur ca mai sunt si oameni integrii si pun piciorul in prag si au curaj sa mearga mai departe

toti preitenii ...

25.03.2015 16:19

Acum un an Rosca se lauda unor prieteni ca va ajunge manager la Radio Cluj  pentru ca este prieten cu Ponta. Constat cu amaraciune si multa scarba ca toti prietenii premierului sunt niste ratati. Clujul este CENTRU UNIVERSITAR iar postul de radio regional a ajuns sa fie condus de neica-nimeni un fost bisnitar care in primii ani de dupa Revolutie schimba la negru valuta in centrul Clujului. La 30 de ani era un ratat care aducea masini uzate din Germania. Mama acestuia, fosta sefa de cadre la judeteana PCR impreuna cu tov Dancu de la PSD au decis sa-l inscrie  pe micutul Rosca la o facultate neacreditata. Dupa finalizarea studiilor Bula a copiat integral lucrarea unui coleg si a fugit cu ea la dl Dancu , indrumatorul acestuia. Asa a ajuns om cu diploma dar tot analfabet a ramas. Intr-un interviu , marele manager, se lauda ca are casa plina de CD-uri cu muzica, bine ca nu de reviste porno. A spalat de cateva ori masina lui Ponta si a ajuns mare manager. Mult sucees Radio Cluj.     

zoli

25.03.2015 19:19

Fata nu mai este nevasta-mea... S-a tarfit rau de tot... totul doar pe bani la ea... ii mai tine un pic hunor spatele si vrea sa ajunga in locul lui couti la cluj... asta pentru corecta informare a cititorilor...

tas

28.03.2015 14:26

De spate o tine?!Dar ea?!

Rostas Peter

28.03.2015 18:25

Domnu Hunor , nu inteleg la tine de ce purtat fata asta apetisant la Parlament, Ministerul Culturii si acum tinut in brate la UDMR. Noi crezut om serios la tine si de asta ales nu ca se umble la fuste. Rusine, Eu iesit de la UDMR. Toti politicieni niste javre ordinare. Poate tu esti mai bun la vaci la Arad nu la politica. Esti inginer la zootehnie ,lasa politica la altii.

Caramfil Turda

28.03.2015 18:29

Cand eram copil ascultam si eu Radio Cluj pentru ca nu aveam variante. Acum am de unde alege si nu mai vreau Radio Cluj, nu am nici un motiv. Un post de radio condus de Rosca si gasca nu este bun de nimic, nu are ce sa-mi ofere. I-am vazut fotografia in ziar si are o mecla de belit caini, omul asta a scris vreo poezie, o poveste cu iepurasi si fluturasi? Nu-i vina lui ci a golanilor care il tin in brate, dancu, miculescu si altii. Asa am citit in presa.

plagiator?

28.03.2015 18:38

Lumea se pare ca inca nu a inteles ce inseamna sa fi plagiator. A plagia = a fura. Sa furi munca oamenilor, fie ea si intelectuala,  este o mare rusine. Japonezii pentru un asemenea gest nechibzuit isi fak hara-kiri. Cand eram copil un tigan a furat 10 table de slanina de la un vecin , a fost prins si purtat prin sat o zi intreaga cu cele 10 table de slanina legate de el. Nu a avut curaj sa comenteze si nici politia nu a intervenit pe motiv ca nu exista vreo plangere. Ar trebui ca si Rosca Zasmencu asta (evreu?) sa-i fie legata lucrarea de licenta de limba si sa fie pus intr-o cusca in centrul orasului. Primii spectatori ar trebui sa fie tinerii, inclusiv studentii, care sa intelega ca a plagia inseamna un gest rusinos. Daca ar avea educatie ar demisiona si ar pleca din oras dar este un nesimtit, fara creier, se vede ca nu are cei 7 ani de acasa. Daca ar candida la Parlament cred ca multi prosti l-ar vota. noroc si la mai mare, cu hotii in frunte. 

Spalatoria de m...

29.03.2015 14:51

Sunt student in anul 2  la o facultate de prestigiu din oras si pentru plata studiilor lucrez la o spalatorie din Someseni. Daca il vedeti pe dl Ponta , Iohanis, Basescu sau alti smecheri rugati-i sa treaca si pe la mine ca le spal masina gratuit, poate ajung si eu director la Radio Cluj sau in alta parte. Am mana buna. 

blestem,

01.04.2015 19:47

Cel mai mare cosmar al lui Rosca....pe copilul sau de 8 anisori il cheama....LUCA.

prostii ne cred...

01.04.2015 19:54

In condica de prezenta de la sectia maghiara prostii au lipit un biletel cu un nou nume: Debreczeni Hajnalka. Prostii cand sunt prosti vor sa si demonstreze ca sunt prostii. Intrebarea serii: cine credeti ca i-o trage doamnei Nicoleta...intre doua sedinte de masaj? Prostul a inregistrat dialogurile dintr-o noapte fierbinte si se lauda cu santajul pe care il va face. Vai Nicoleta unde ai intrat. Ce-si face omul cu mana lui se numeste...manual. Poate ca meriti. 

Adauga comentariu