Cum se implica in viata orasului doamnele din organizatiile de femei ale partidelor

De-a lungul istoriei femeile si-au pus ampreta pe dezvoltarea Clujului. Fie ca vorbim de cariere stralucitoare ale unora sau de efortul comun al vreunei organizatii femeile au jucat un rol activ in viata orasului. Cel mai la indemana exemplu este chiar crearea Parcului Central, opera Asociatiei de Binefacere a Femeilor in 1827. Exista si acum numeroase asociatii de nisa, iar in interiorul fiecarui partid clujean exista si o organizatie de femei. Ce fac aceste organizatii, cum se implica in viata orasului, cum lupta pentru ca orasul sa fie un loc mai bun, mai frumos? Cateva zeci de femei activeaza in cadrul fiecarei organizatii, insa activitatea lor e putin vizibila in timpul anului, iesind in evidenta mai mult in preajma sarbatorilor cu actiuni caritabile.

Ioana Avram, presedintele Organizatiei Femeilor Liberale arata ca activitatea grupului pe care il conduce are nevoie de imbunatatiri.

“In familia mea au existat niste doamne care au facut parte din asociatia care au facut Parcul Mare”, spune Ioana Avram.

Organizatia pe care o conduce interimar numara cam 40 de membre active.

“Am preluat organizatia de cateva luni, dar nu prea am avut ce sa preluam, nu erau activitati. Ne dorim sa avem mai multe actiuni pe viitor, sa ajutam pe tot parcursul anului pentru ca un pachetel inainte de Craciun da toata lumea”, a aratat presedinta OFL.

Ca o traditie in prag de sarbatori clujencele din politica viziteaza orfanii si familiile cu dificultati si le duc pachete.

“De cand ne-am unit, avem actiuni comune cu colegele de la PDL. De exemplu in 19 decembrie vom merge la Casa Copilului in Grigorescu si vom duce cadouri. Tot vineri, dupa-masa, vom avea o festivitate cu Mos, cu colinde cu premii, fiecare isi aduce copilul”, a explicat Ioana Avram.

Ligia Mihaiu, presedinta OFPDL Cluj, nu a putut fi contactata.

Organizatia judeteana de femei a UDMR Cluj s-a infiintat abia anul trecut. La fel ca femeile liberale, si acestea s-au concentrat pe actiuni caritabile, pe ajutorarea celor mai putin norocosi.

“Ne-am propus sa ajutam comunitatea prin oferirea de cadouri copiilor, batranilor necajiti, familiilor aflate in dificultate. Am participat la mai multe evenimente, targuri unde am vandut prajiturele la un pret simbolic, iar banii stransi i-am donat Diakoniei pentru ajutorarea persoanelor cu probleme de sanatate. Avem si proiect de colectare de cadouri in cutii de pantofi care vor ajunge pana luni la copii cu posibilitati materiale reduse, la batrani ramasi singuri”, spune Olah Emese, presedintele Organizatiei Judetene de Femei a UDMR.

Aceasta subliniaza ca deocamdata femeile din UDMR, cam 40 de membre active, s-au implicat pe partea sociala, dar ca au avut actiuni menite sa faca viata mai “traibila” in Cluj, precum colectarea de deseuri, sau de ulei alimentar uzat.

Organizatia de Femei Social Democrate Cluj numara aproximativ 200 de membre. Acestea au actiuni caritabile in pragul sarbatorilor – au dus cadouri, rechizite si lemne la copiii sarmani din Pata Rat, copiilor cu dizabilitati din patru scoli clujene sau de  Pasti au cadorisit copiii de la Institutul Oncologic.

“Organizatia e implicată în Semnarea Convenţiei asupra prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, un pas esenţial în armonizarea legislaţiei specifice din România cu cea din Uniunea Europeană”, mai arata reprezentantii PSD.

Adauga comentariu