Diete

Cum se construiesc bombele calorice

Deseori, cumparam alimente sanatoase, simple si hranitoare si le transformam in preparate complexe, cu mai multe calorii si daunatoare, adevarate bombe calorice. Si o facem cu buna stiinta, fara sa ne gandim temeinic si la consecintele pentru sanatatea noastra.

 

 

Luati in considerare, de exemplu, un mar. Contine vitamine, minerale, fibre si numai 75 de calorii. Daca am manca mereu merele asa cum le culegem din pom, n-am avea nici o problema. Dar noua ne place sa le presaram cu zahar si scortisoara si sa le fierbem inabusit in cuptor, dubland numarul de calorii. Sau sa le stoarcem sucul, inlaturand fibrele si concentrand caloriile. Si mai populara a devenit placinta cu mere care este un dezastru nutritional – o felie contine 600 de calorii… Am putea manca o multime de mere in locul unei portii de placinta cu mere. Vedeti, aici este problema. Ar trebui sa mancati 8 mere pentru a obtine acelasi numar de calorii. Bineinteles ca nu veti manca 8 mere o data; dupa 2-3 mere, cei mai multi simtim ca este de ajuns.

 

 

Sau, haideti sa luam un alt exemplu, cartoful. Acesta este un aliment extrem de hranitor. Ganditi-va la modul in care mancam astazi cartofii. Un cartof mare, de 225 g, contine cca 149 de calorii. Dar cine foloseste cartofii ca atare? Iata cateva dintre metodele de a “drege” gustul cartofilor, pe care atatea gospodine le folosesc: la acel cartof se mai adauga smantana si unt cu 420 calorii si chiftelute de inca 520 calorii. Daca preparam o portie de cartofi pai avem 1200 calorii.

 

 

Si acesta este numai varful aisbergului. Salatele verzi su stropite cu generozitate cu dresuri uleioase. Majoritatea fructelor sunt transformate in sucuri sau placinte ori sfarsesc prin a fi conservate in sirop concentrat, sub forma de compot. Chiar si atunci cand gatim zarzavaturile, le adaugam unt sau diverse sosuri, care le dubleaza si chiar tripleaza numarul de calorii.

 

 

Bine, si care ar fi solutia? Incepeti prin a consuma mai multe alimente naturale, ecologice, gatite cat mai simplu. Printre acestea, pot fi incluse produsele pe baza de cereale, cum ar fi painea integrala, cereale fierte, preparate din orez si paste. Tot aici pot fi incluse si zarzavaturi proaspete, de orice fel. Alte alternative excelente sunt cartofii, fasolea, soia, mazarea si lintea.

 

 

Rasfatati-va cu fructe. Ori de cate ori aveti posibilitatea, consumati fructe proaspete, intregi, fara sa le adaugati zahar. De pilda, mancand o portocala curatata de coaja, in loc sa-i beti numai sucul, veti obtine mai multe elemente nutritive si mai multe fibre si in acelasi timp va veti incarca organismul cu mai putine calorii.

 

 

In starea lor naturala, alimentele sunt bogate in fibre si sarace in calorii. Renuntand la aceste “bombe calorice”, preparate casnic sau industrial, cel putin in cea mai mare parte a timpului, va veti permite sa consumati o cantitate mai mare de hrana, va veti simtiti mai satui, mai eliberati de tot felul de toxine si cu mai mari posibilitati de a scadea in greutate.

 

 

In definitiv, apetitul si gusturile nu sunt innascute – ele sunt invatate si cultivate. Asa ca pot fi si schimbate. Cheia succesului este aici inlocuirea obiceiului rau cu unul bun si repetarea sustinuta a acestuia din urma pana devine o obisnuinta sanatoasa, necesara. Ambitie si perseverenta in insusirea acestui comportament alimentar sanatos sunt absolut necesare.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *