Sanatate

Cum scapam de surplusul de greutate

Multe persoane supraponderale sunt descurajate de incercarile de scadere a greutatii. Suntem bombardati de fel de fel de diete si scheme. Metodele de slabire au mare cautare. Surplusul de greutate inseamna riscuri. Reusita scaderii in greutate necesita cativa factori de baza: cunoastere, tenacitate, alimentatie rationala si exercitiu regulat.

 

 

Riscuri pentru sanatate

Pentru majoritatea supraponderalilor, slabirea este o tinta sanatoasa: scaderea ponderala inseamna de multe ori un risc mai mic pentru boli cardiace, diabet si hipertensiune. Totusi, multe persoane, in majoritate femei, care nu sunt grase incearca sa slabeasca. Pentru ele, scaderea ponderala nu ofera vreun beneficiu pentru sanatate, ba chiar poate fi in detrimentul lor.

 

 

Greutatea pe care ar trebui sa o atingeti este greutatea la care sunteti cat se poate de sanatos. Iar greutatea dvs. este numai o parte din imaginea stilului de viata care contribuie la pastrarea sanatatii pentru mult timp.

 

 

Daca sunteti supraponderal, prezentati risc pentru urmatoarele boli: hipertensiune arteriala; boli cardiace; diabet zaharat noninsulinodependent; artroza; durere cronica de spate; litiaza biliara; probleme respiratorii.

 

 

Oricine vrea sa fie mai subtire are permanent de infruntat obstacole. Dintre cei care reusesc sa slabeasca, cam 95 % redepun kilogramele in interval de 5 ani. Deci, ce e de facut? In primul rand, aflati daca sunteti intr-adevar supraponderal. Daca da, urmati un program sigur si sanatos de scadere in greutate.

 

 

Ce inseamna o greutate sanatoasa? Daca aveti o tensiune arteriala mare sau daca sunteti predispus la hipertensiune, nu este important sa deveniti “subtire”. Dar ceea ce ar trebui sa incercati este sa obtineti sau sa mentineti o greutate care amelioreaza valorile arteriale si care, de asemenea, va scade riscul pentru alte probleme de sanatate.

 

 

Recoamndari eficiente pentru slabit

Pentru a scadea in greutate, trebuie sa va modificati stilul de viata. Veti fi nevoit sa faceti schimbari in dieta si activitatea dvs. fizica. Angajati-va sa slabiti, sa scadeti lent in greutate si sa va straduiti sa va schimbati progresiv obiceiurile alimentare si de exercitiu fizic. Modificarile pe termen lung sunt cele care asigura succesul. Sfaturi pentru slabit:

 

–    Nu incepeti un regim de slabire atunci cand sunteti in plina depresie nervoasa sau treceti prin schimbari majore ale vietii. In astfel de momente, regimurile sunt deseori condamnate la esec din start.

–    Stabiliti-va valori rezonabile de scadere ponderala (pe termen lung si scurt). Daca vreti sa slabiti 18 kg, incepeti prin a va fixa o pierdere ponderala de 2-3 kg.

 

 

–    Controlati-va atent aportul alimentar. Majoritatea adultilot subestimeaza numarul de calorii pe care ler contin alimentele ingerate. In general, este mai rezonabil sa scadeti cate 500 pana la 1000 de calorii zilnic din mesele obisnuite, pentru a ajunge la o scadere ponderala de 500 mg pana la 1 kg pe saptamana. Dietele care va restrictioneaza la mai putin de 1200 calorii pe zi s-ar putea sa nu va satisfaca nevoile nutritionale zilnice.

–    Invatati sa apreciati alimentele mai sanatoase.  Pastrati-va alimentele sanatoase la indemana, atat pentru mesele importante, cat si pentru gustari.

 

 

–    Limitati cantitatea de grasimi la mai putin de 30 % din dieta totala – daca se poate chiar 20 %. Dar nu exagerati. Organismul are nevoie de ceva grasimi. Puteti scadea drastic aportul de grasimi, mancand mai putina carne si evitand alimentele prajite, deserturile bogate in grasimi si adaosurile grase cum sunt margarina, maioneza si produsele de asezonare a salatelor.

–    Nu omiteti din randul meselor. Mesele la ore fixe va mentin mai bine sub control apetitul si selectia alimentelor. Obisnuinta de a lua micul dejun va creste metabolismul matinal precoce, si astfel, ardeti mai multe calorii.

 

 

–    Inregistrati constiincios alimentele ingerate. Persoanele care noteaza imediat tot ce mananca au mai mult succes in mentinerea pe termen lung a greutatii. De asemenea, tineti si un Jurnal al exercitiilor fizice.

–    Inregistrati factorii care va influenteaza eforturile de control al dietei. Notati cand simtiti nevoia sa mancati. Este legata de dispozitia dvs., de momentul din zi, de varietatile de alimente accesibile, de o anumita activitate? Mancati fara sa va ganditi prea mult la ceea ce faceti, ca de pilda atunci cand priviti la televizor sau cand citi un ziar?

 

 

–    Fiti atent la ce beti. Limitati bauturile racoritoare obisnuite. Alcoolul, si el bogat in calorii, va poate stimula apetitul si va scade vointa. Laptele degresat si sucurile ar trebui limitate – au si ele calorii. Beti apa. Ocazional, aveti voie bauturi racoritoare.

–    Limitati zaharul si dulciurile. Acestea sunt bogate in calorii si sarace in alti factori nutritivi. Bomboanele sau deserturile, pot fi si ele bogate in grasimi.

 

 

–    Mancati incet. Veti manca mai putin, pentru ca va veti simti mai satui.

–    Concentrati-va asupra ceea ce mancati. Nu faceti altceva in timp ce mancati, de pilda, sa cititi sau sa priviti la televizor.

–    Serviti-va mai curand direct din cratita, decat sa asezati toata mancarea pe masa.

 

 

–    Folositi o farfurie mai mica, serviti-va cu portii mici.

–    Incercati sa ignorati poftele cand apar. De obicei, trec in cateva minute.

–    Nu va cantariti prea des – cel mai bine saptamanal, la aceeasi ora.

–    Administrati-va zilnic multivitamine daca pastrati o dieta, mai ales daca va limitati caloriile la 1400 pe zi.

 

 

Sanatatea anumitor persoane este mult afectata de surplusul de greutate (obezitate morbida). Pentru ei, masuri drastice, precum medicamentele de scadere a apetitului, absistenta sau metodele chirurgicale, ar fi necesare pentru prevenirea mortii premature. Oricare dintre aceste abordari trebuie totdeauna facute sub atenta supraveghere medicala. Dar, fara o modificare a obiceiurilor alimentare, chiar si aceste masuri radicale pot esua.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *