Cum scăpăm de demenții de pe șosele? Nicicum! Ne facem testamentul

A fost prăpăd în ultimele zile în România. Accidentele s-au ținut lanț pe autostrăzi, drumuri naționale și județene, la orașe și la sate. S-a lăsat cu morți, schilodiți și pagube materiale cât încape. Nu le mai înșir aici, se știu, au curs știrile despre aceste accidente pe televiziuni și în ziare ca la balamuc.

Toți psihopații și analfabeții au permis de conducere. Toți bețivii și drogații au permis de conducere. La noi numai cine nu vrea nu are permis de conducere. De aceea, nu e de mirare că am ajuns țara europeană cu cei mai mulți morți din accidentele rutiere. Multă vreme s-a dat vina pe lipsa autostrăzilor. O aiureală! Acum că avem autostrăzi, câte avem, se vede: accidentele nu doar că nu s-au rărit, s-au înmulțit. Autostrada a devenit locul în care se desfășoară nebunii în voie. Merg cu viteză, fac pe deștepții că au mașini puternice, se întrec, se șicanează, ba chiar o iau pe contrasens. Iar urmările se văd: vieți luate, oameni nenorociți. Ți-e și frică să ieși cu mașina, că nu știi niciodată ce dobitoc intră în tine și te face praf. Dar ăstora, se vede din ce în ce mai des în ultima vreme, nu le mai ajung șoselele. Nu-i mai cuprind. Nu mai suntem în siguranță nici pe trotuar și nici măcar în case. Despre oamenii spulberați pe trecerea de pietoni... ce să mai vorbes, au ajuns fapt divers.

De ce? Pentru că tot neamul prost trebuie să aibe permis de conducere. Și cine le dă lor permis de conducere? Niște iresponsabili în uniformă. Și de ce le dau lor permis de conducere? Pentru bani. Două-trei sute de Euro șpagă și... liberi sunt să hăcuiască și să omoare cu acte în regulă. Sunt deja de notorietate cazurile polițiștilor corupți de la Suceava, Cluj, Timișoara și Sibiu. Pe ăștia i-au prins, pe ceilalți, din restul țării, încă nu. E doar o chestiune de timp, cred. Sau, mai degrabă, sper decât cred.

Dincolo de polițiști, însă, o mare vină pentru situația în care suntem o poartă legiuitorii, adică politicienii. Pedepsele blânde din lege, amenzile simbolice, departe de a-i descuraja pe demenți, le produc zâmbete. Ce amendă? Un fleac. Ce pușcărie? Nu mai sperie pe nimeni. Să fim serioși, nu-i nu știu ce, e mai mult cu suspendare. Se știe, merg la judecată ca la popă, la spovedanie. Dacă se duc în fața judecătorului smeriți, recunosc că au greșit și promit că nu mai fac, liberi sunt ca pasărea cerului, să-și facă de cap în continuare.

Cum ar fi, mă întreb, dacă amenzile pentru cei care merg cu 150 - 200 de km/h acolo unde limita este de 50 sau 70 de km/h ar fi de la 5.000 de Euro în sus? Cum ar fi dacă li s-ar suspenda permisul pe viață? Sau măcar pe minim 5 ani. Cum ar fi dacă, în caz de accident ar fi condamnați obligatoriu cu executare, fără drept de eliberare condiționată, începând de la 5 ani de pușcărie în sus. Cum ar fi dacă li s-ar confisca mașina? La fel și în cazul bețivilor. Cred că asemenea pedepse i-ar mai domoli, i-ar mai rări. Dar, visez. Și cu visul o să și rămân.

Realitatea este că nepăsarea politicienilor, lăcomia polițiștilor și clemența judecătorilor nu au limite și dau apă la moara neamului prost. Iar nouă, nevinovaților, nu ne rămâne decât să ne rugăm la Dumnezeu și să ne facem testamentul.

Adauga comentariu