Cum sa umilesti un om intr-o stire banala

Cetatenii din Floresti au fost anuntati de presa locala ca vor avea un cetatean de onoare. E o stire care se scrie in 3 minute si nu atrage multimi de cititori. De data asta ziaristul anonim i-a tras, cu un drum, si o palma rasunatoare altui sportiv, lui Dacian Makszin, cel care fusese propus si el pentru distinctia cu pricina, dar nu a fost ales. 

Dacian Makszin este primul jucator roman de tenis de masa care s-a calificat pentru Jocurile Paralimpice din Londra. Intre altele, a mai castigat doua medalii de argint la Openul International al Sloveniei si Slovaciei si a reprezentat Romania la Campionatul Mondial Paralimpic de tenis de masa de la Beijing, China. 

Dacian Makszin practica tenisul de masa de mai bine de zece ani si a participat la numeroase competitii din diferite tari din Europa, Asia si America de Sud. Este paralizat de la varsta de un an, in urma unui vaccin. 

Pentru autorul stirii de pe floresti-gilau.ro, Dacian Makszin conteaza doar ca el a fost propus de consilierii PSD ai comunei pentru titlul de Cetatean de Onoare. Ca sa nu i se urce la cap si sa se bucure ca editii il premiaza pentru ca reprezinta Romania la competitii internationale, ziaristul ii tranteste ca  “nu exista un Regulament de acordare a acestei titulaturi”.

Continuarea frazei completeaza jignirea crunta la adresa sportivului paralimpic: “tot respectul pentru performantele lui Makszin, dar, totusi, ele sunt merituoase dar departe de a reprezenta ceva elocvent pentru comuna”. In schimb, langa numele sportivului care a fost votat pentru acest titlu, au trecut “Inima sportului florestean”.

Intr-o lume normala, stirea ar fi fost ca sportivul premiat de primarie este angajat in cadrul institutiei. Intr-o lume normala, Dacian Makssin ar fi fost mandria comunitatii. E in scaun cu rotile si se intrece cu sportivi de taliei internationala, care au conditii de antrenament e de viata neinchipuit mai bune fata de ale sale. Intr-o lume normala, un ziarist nu ar avea nesimtirea sa ironieze un sportiv si meritele sale, nu ar avea indecenta de a jigni un om cu dizabilitati. Iar aceasta stire este, intr-adevar elocvent pentru comuna: are jurnalisti care nu traiesc intr-o lume normala si le lipsesc cei 7 ani de acasa. Felicitari, ziarist anonim!

Comentarii

Andreea Bocica

28.11.2014 17:45

Normal ca este inima sportului Florestean. Doar parintii care au copii la acel club sportiv platesc, inclusiv toate deplasarile. Adrian Gherman este angajat al primariei si primeste si bani d ela consiliul local. Ar trebui sa ii fie rusine acestui om ca dupa ce are si un salar mare, nu ar face nimic gratuit macar pentru copiii care ii fac clubul cunoscut, pentru ca ei lupta pentru acele performante nu Adi Gherman. Sa le fie rusine...tuturor celor care au facut asa ceva. Vrem ca si Dacian Makszin sa fie cetateanul nostru de onoare. 

Tiberiu Popa

29.11.2014 16:01

Ca de obicei, refulăm pe internet totate neputinţele noastre şi, tot ca de obicei, habar nu avem cum putem să ne transformăm frustrările (justificate uneori, ca acum, alteori nu) în acţiuni concrete.Concret, ce se poate face? În loc să ne plângem pe internet, am putea să le scriem acelor consilieri care au votat propunerea primarului. Am putea chiar să îi scriem primarului, pe FB sau prin Posta Română, cu confirmare de primire, cerându-i să revină asupra hotărârii, dacă tot nu există un regulament de acordare. Chiar şi "inima sportului floreştean" ar putea fi convins să renunţe la titlu, deoarece sunt convins că nu reprezintă mare lucru pentru el şi că ar avea mai mult de câştigat, în ce priveşte imaginea, dacă ar face acest gest. Am putea, sub o formă sau alta, să îi penalizăm pe consilieri, făcând petiţii la partidul care îi susţine în acele funcţii. Metode şi mai puternice ar fi manifestaţia, protestul deschis şi legal făcut. Cum ar fi pentru edilii noştri să vină la lucru printr-un culoar de 2-300 de oameni, căteva dimineţi la rând? Este perfect legal!Am putea, de asemenea, să boicotăm acele ziare electronice, care, pe lângă faptul că se ascund în spatele anonimatului oferit de internet, sunt de o calitate mai mult decât îndoielnică şi promovează în mod subtil interesele unor persoane. Chiar şi această promovare se face neprofesionist, pentru că este de neconceput ca un jurnalist să nu cunoască reguli elementare de gramatică (virgulele nu sunt opţionale în română, accesarea ziarului este, în schimb!). (...nu exista un Regulament de acordare a acestei titulaturi şi pe de altă parte, tot respectul pentru performanţele lui Makszin, dar, totuşi, ele sunt merituoase dar departe de a reprezenta ceva elocvent pentru comună.)În schimb, protestăm cu jumătate de gură pe internet, din confortul căminelor noastre, unde nu ne costă nimic să fim etici! Nimic nu se schimbă aşa, asta-i sigur. Iar ei ştiu asta!

Adauga comentariu