Diete

Cum sa manaci mai mult si sa cantaresti mai putin

In ciuda numeroaselor / diverselor variante de cure de slabire, aproape cinci milioane de romani continua sa fie obezi. Fiecare supraponderal este un potential normoponderal, incorsetat insa in “carapacea” descurajarii, nemasurii, lacomiei si ignorantei. Trebuie sa descoperim si sa corectam aceaste trasaturi negative dinauntrul nostru pentru a redeveni sanatosi si activi in viata sociala si personala.

 

 

Cum se poate face acest lucru? Adoptand un mod de viata capabil sa pastreze sanatatea, sa mareasca disponibilul de energie, sa scada riscul de imbolnavire, sa reduca bugetul alimentar si sa le permita celor ce-l adopta sa manance cat de mult vor, fara sa se ingrase nici macar un kilogram si fara sa se simta infometati.

 

 

Acest lucru nu este imposibil. Excesul ponderal apare atunci cand caloriile consumate depasesc numeric caloriile folosite de organism pentru mentinerea functiilor vitale si pentru activitate. Pentru fiecare 7700 de calorii in exces accumulate se depoziteaza cate un kilogram de grasime. Simpla adaugare a unei mici bucati de unt (100 calorii) la dieta zilnica va totalize un exces ponderal de 4,5 kg intr-un an de zile. Pe de alta parte, excluderea desertului din dieta timp de o saptamana (500 calorii mai putin in fiecare zi) va va usura de aproape o jumatate de kilogram de grasime.

 

 

Secretul succesului consta in descoperirea unei modalitati de a consuma mai putine calorii, in loc de a consuma mai putina hrana. Aceasta afirmatie suna cam contradictoriu. Ziarele, revistele si ecranele televizoarelor sunt pline de persoane atragatoare, suple, dar si de reclame color pentru alimente dintre cele mai concentrate, care ingrasa. Industria alimentara ne ofera in magazine tot mai multe produse frumos ambulate, cu mare densitate calorica. Restaurantele “fast-food” ne ispitesc la colt de strada cu produse la “pachet”, din care, in mare parte lipseste hrana adevarata, sanatoasa.

 

 

Tehnologia alimentara moderna a transformat alimentele ieftine, simple, sarace in calorii si voluminoase, in adevarate “bombe calorice” procesate, concentrate, ieftine si cu un volum redus. Astfel a devenit posibil sa consumam intregul echivalent caloric al unui pranz luand numai cateva imbucaturi. Nu-i de mirare ca oamenii nu se satura cu atata si se simt infometati, ajungand sa se supraalimenteze.

 

 

Iata cateva exemple concrete:

 

 

–    Sfecla de zahar. Prin rafinare, sunt indepartate fibrele si celelelte substante nutritive, astfel ca din 7 kg de sfecla se obtine 1 kg de zahar pur, lipsit de valoare nutritiva. Zaharul, impreuna cu alti indulcitori rafinati, furnizeaza astazi pete 20 % din caloriile consumate.
–    Grasimile si uleiurile. Datorita volumului sau, este aproape imposibil sa consume prea multe calorii mancand porumb. Insa tehnologia moderna ia 14 stiuleti de porumb si extrage din ei o lingura de ulei, care poate fi inghitita dintr-o data… impreuna cu cele 110 calorii pe care le contine. Grasimile si uleiurile extrase furnizeaza alte 20 % din necesarul caloric al unei zile.
–    La randul lor, cerealele, jefuite de fibrele si substantele nutritive pe care le contin in stare naturala, pot fi transformate in alcool, acesta furnizand alte 9 % de calorii goale, pe care multi adulti le consuma in fiecare zi…

 

 

Trageti linie si adunati. Veti fi surprins sa constatati ca peste 50 % din alimentatia moderna consta din calorii rafinate si concentrate, despuiate de vitalele substante nutritive si de valoroasele fibre – o formula sigura pentru ingrasare.

 

 

Ce aveti de facut ca sa slabiti? Daca va place sa mancati, dar doriti sa slabiti, atunci:

 

 

 

–    Mancati mai multe zarzavaturi proaspete si inabusite, folosind cu prudenta sosurile si dresurile pentru salate; cereale integrale (fierte, coapte, orez brun, paine integrala, paste fainoase din faina integrala); tuberculi, legume, verdeturi (cartofi, dovlecei, fasole, soia, linte, mazare); fructe proaspete , intregi.

 

 

–    Mancati mai putine alimente rafinate, prelucrate si concentrate (costisitoare, bogate in calorii si sarace in fibre si nutrienti); nuci, carne si produse lactate concentrate.

 

 

–    Beti apa din belsug – 6-8 pahare pe zi. Puteti varia, servind ceaiuri neindulcite din plante aromatice, iar bauturile carbogazoase numai la ocazii speciale.

 

 

–    Mergeti zilnic, in pas vioi, cate 30-40 de minute zilnic, fara a obosi sau a rasufla greu.

 

 

–    Nu va lasati ispitit de alimente-problema (prajituri cremoase, placintele umplute, bomboane etc.); orientati-va mai bine spre alimente naturale – struguri, pepeni, mere, citrice etc.

 

 

–    Renuntati la regimurile de slabire dezechilibrate, de semiinfometare, care v-au lasat cu gustul amar al inutilitatii, nemultumirii si cu o pofta mai mare de mancare…

 

 

Este timpul sa va insusiti acel mod de viata capabil sa va refaca deprinderile benefice si sa va deschida calea spre o sanatate mai buna si mai durabila. Curajul de a va detasa de “curentul multimii” (Asa face toata lumea!) si de a alege pentru dvs. alimente cu adevarat bune, naturale si simple va va rasplati cu posibilitatea de a manca mai mult si de continua sa slabiti cu ½ – 1 kg pe saptamana. Merita, nu-i asa?

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *