Analiza

Cum să „amețești” poporul cu vorbe frumoase – Boc se laudă cu parcuri care nu există

Parcul Bună Ziua și Parcul Zorilor nu există decât pe hârtie, dar cu toate acestea primarul Emil Boc nu s-a sfiit să le noteze în raportul de activitate pe anul trecut. De asemenea, reabilitarea zonei verzi Expo Transilvania este abia la faza de licitație. Parcul Feroviarilor este în continuare o ruină, iar amenajarea malurilor Someșului este doar la faza încheierii concursului de soluții.

În raportul de activitate pe anul trecut al primarului Emil Boc apar nenumărate proiecte care nu au fost realizate în 2020, dar, probabil, vor fi făcute anul acesta. Sunt însă șanse să nu fie puse în practică nici în 2021, dacă ținem cont de faptul că licitațiile mereu sunt cu probleme: fie nu se depune oferte, fie apar contestații, fie ofertanții sunt descalificați, iar toate acestea fac ca realizarea investițiilor să se amâne foarte mult.

Astfel, în raport sunt menționate patru noi parcuri: „Parcul Bună Ziua, Parcul Zorilor, Parcul Est și zona verde a Canalului Morii – tronson Parcul Rozelor, pentru care au fost demarate etapele preliminare necesare pentru realizarea lor în practică”. Este de neînțeles cum se poate ca patru proiecte aflate într-o fază preliminară să fie notate în raportul de activitate pentru anul care a trecut.

Despre cele patru parcuri se vorbește la viitor în raportul în care ar fi trebuit să se vorbească la trecut:

„Pentru Parcul Bună Ziua și Parcul Zorilor au fost aprobate studiile de oportunitate prin care s-au identificat terenurile pe care se vor amenaja aceste parcuri. Astfel, Zona Becaș este recomandarea specialiștilor pentru cartierul Bună Ziua. Parcul va fi realizat pe o suprafață de 9,5 ha care deservește peste 6.500 de locuitori, într-o zonă în plină dezvoltare. Pentru Parcul Bună Ziua urmează să fie organizat un concurs internaţional de soluţii în colaborare cu OAR. În ceea ce privește cartierul Zorilor, terenul recomandat este situat în zona Observator. Parcul va fi realizat pe o suprafață de 1,2 ha care deservește peste 20.000 de locuitori și este situată la mai puțin de 50 de m față de cea mai apropiată stație de transport public. Pentru Parcul Est a fost lansat un concurs internaţional în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. Pentru Zona verde a Canalului Morii – tronson Parcul Rozelor (aproximativ 2,5 hectare) este în curs de realizare un studiu de de fezabilitate”.

Să nu uităm nici de Baza Sportivă La Terenuri, lucrările fiind acum în derulare, dar în întârziere. Recent, Boc a amenințat constructorul Landscaping că va fi scris pe lista rușinii dacă nu își respectă graficul de derulare a lucrărilor.

Citește și:

Viitoarea bază sportivă La Terenuri este un munte de noroi. Emil Boc amenință constructorul RoVerde Landscaping cu lista rușinii: „Vom monitoriza foarte atent lucrările”

„Ne dorim să le oferim mănășturenilor – și nu numai – un parc pentru toate vârstele și o bază sportivă modernă, cel puțin la nivelul celei din cartierul Gheorgheni, care a adus deja bucurie (și sănătate) atâtor mii de clujeni. Noul obiectiv se va desfășura pe o suprafață de 42.410 de metri pătrați şi lucrările sunt în desfăşurare”, a scris primarul în raport.

În același raport apare și regenerarea zonei verzi Expo Transilvania, aflată acum la etapa licitației pentru derularea lucrărilor.

Citește și:

Competiție acerbă pentru revitalizarea zonei Expo Transilvania. Ce firme s-au înscris pentru a obține contractul de peste 2 milioane de lei?

„Primăria municipiului Cluj-Napoca urmărește revitalizarea zonei cunoscute drept ExpoTransilvania din cartierul Mărăști, pe o suprafață de 17 hectare, prin regenerarea și extinderea Parcului Aurel Vlaicu, amenajarea străzilor și spaţiilor publice adiacente și dotarea acestora cu echipamente cu tehnologie de tip Smart City, realizarea unui parking și reglementarea viziunii urbanistice pentru viitor. Proiectul este la faza de achiziţie publică pentru segmentul de proiectare. Principalele obiective de investiţii ale proiectului sunt: modernizarea Parcului Aurel Vlaicu (suprafață parc : peste 10 hectare); aplicarea principiilor Walkable City (oraş pentru pietoni) – pentru îmbunătățirea calității spațiului public; construirea unui parking în zona de intervenţie (minim 350 locuri). Spaţiul verde va fi nu doar reabilitat, ci şi extins, vor fi plantaţi arbori, vor fi realizate facilităţi sportive (baschet, minifotbal, aparate de fitness, jogging), zone de plimbare / promenadă, o zonă de joacă pentru copii în care dorim instalații de joacă creative, incluzive, ecologice”, scrie în raport.

Tot la viitor se vorbește și despre Parcul Feroviarilor, care este tot într-o fază preliminară.

„Parcul Feroviarilor va avea pasarele pietonale peste Someș și stații de alimentare pentru biciclete și trotinete electrice. Parcul Feroviarilor urmează să fie reabilitat potrivit soluţiei câştigătoare stabilită prin concurs internaţional. În prezent, a fost obţinută autorizaţia de construire, fiind în desfăşurare procedura de achiziţie publică pentru execuţia lucrărilor”, se precizează în raportul de activitate.

Iar cireașa de pe tort este amenajarea malurilor Someșului, un proiect foarte vechi.

„Reabilitarea malurilor Someşului din zona Grigorescu-Plopilor (peste 7 hectare) şi reabilitarea Parcului Armătura (3,2 ha) şi a zonei adiacente sunt cele două segmente majore ale proiectului câştigător în cadrul concursului internaţional pentru punerea în valoare a malurilor Someşului”, apare în raport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *