In vizor

Cum s-au levigat pe problema de la Pata Rât autoritățile județene. Tișe minte de îngheață levigatul, funcționarii de presă fac plecăciuni la portofele și răspândesc minciuna

Cu privire la dezastrul ecologic de la Pata Rât, singurul lucru real este faptul că bazinele de decantare au fost instalat și că au un aviz de la Autoritatea de Mediu.

De aici în colo, Marea Neagră de Levigat care se revarsă în pârâul Zăpodie este potopită de zoaiele minciunilor președintelui CJ Cluj Alin Tișe.

Stația, despre care Alin Tișe declara că va fi funcțională pe undeva prin octombrie anul trecut (dar vă facem imediat lista cu minciunile expulzate în spațiul public), este pusă în poziție pe banii firmei care a pus botul la promisiunile acestuia. În rest e dacă și cu parcă (dacă și cu parcă osmozau din barcă, dacă nu era, parcă se-neca):

  • până la ora aceasta documentațiia pentru autorizația de funcționare a stației nu a fost depusă;
  • după cum v-am documentat, abia în 16 februarie anul curent a fost data limită la care s-au putut depune ofertele pentru racordarea la curent – că până acum, ăștia de la CJ Cluj furau curent cu minciunile și nici măcar racordarea stației n-au fost capabili să o facă;
  • nimeni nici măcar nu a gândit ce se întâmplă cu mizeria care rămâne după osmozare (epurarea levigatului); au declarat senini că cel care închide rampa va prelua înapoi pe rampa pe care o ecologizează (închide); adică cei care au câștigat licitația pentru închiderea rampei de la Pata Rât și care după ce au câștigat afacerea s-au trezit cu 500.000 de tone de deșeuri în plus față de ceea ce se angajaseră că ecologizează, preiau înapoi în rampă concentratul de mizerie (conform declarațiilor acestui iresponsabil care conduce CJ Cluj) numai bine ca acesta să fie rediluat cu apă de ploaie (sau de la stingerea viitoarelor incendii) și să realimenteze Marea Neagră de Levigat? De fapt ce se osmozează acolo: levigatul sau banii publici, că văd că Alin Tișe tocmai ce-a inventat un perpetuum mobile?! POATE FAC BINE PROCURORII ȘI SE ÎNTREABĂ ȘI EI CU PRIVIRE LA ACEST ASPECT? Să nu uităm că CJ Cluj plătește Consiliul Judeţean plăteşte o chirie de 39.000 de euro pe lună pe stația de osmoză – încă de dinainte de a fi fost montată; Cel puțin așa au declarat reprezentanţii firmei care au încheiat un contract cu Consiliul Judeţean Cluj pentru aducerea acesteia și care au mai declarat că instalaţia de osmoză inversă este pregătită din 20 octombrie pentru a fi instalată!
  • Acești inconștienți nici măcar nu cred că au citit legea care le interzice să depună pe altă locație concentratul de levigat – coroborat cu ce am descris mai sus, este clar că numai au dat din gură pe bani publici; să înțeleg că pune Tișe la bătaie niște bani de la el din buzunare din chiria de la turnulețul de birouri în care s-a extins NTT Data?

Revenim la minciunile lui Tișe puse generos (fără să le gândească) la dispoziția publicului de către jurnaliștii de casă ai CJ Cluj.

CATEGORIA “Uite situația, nu e situația”:

Alin Tișe (30 octombrie 2017): „Pentru că nu mai există nicio situație de urgență și nu a fost instituită starea de alertă, am oprit demersurile pentru exproprierea terenurilor pe care urma să montăm stația de osmoză inversă. Nefiind stare de urgență nu mai putem să facem cheltuială pe o stație de levigat care nu este prevăzută în contract cu constructorul. (…) Ar fi fost o cheltuială suplimentară de un milion de lei din bugetul Consiliului Județean”

Alin Tișe (13 decembrie 2017): “Rezolvarea problemei levigatului de la Pata Rât intră într-o nouă etapă întrucât odată cu îndeplinirea acestei proceduri demarează efectiv lucrările de amplasare a întregului sistem de epurare, prin osmoză inversă, a levigatului scurs din corpul depozitului”.

CATEGORIA “Uite cum funcționăm din vorbe”:

Alin Tișe (24 ianuarie 2018): „Estimăm ca la mijlocul lunii februarie să instalăm staţia de epurare, lucrările de infrastructură sunt făcute deja. Din momentul acela captăm tot levigatul înspre staţia de epurare şi treptat o să epurăm tot levigatul de acolo. Levigatul pur care vine din depozit nu va mai intra înspre lacul care s-a creat acolo, ci îl vom colecta într-un canal care merge direct la staţie. Cu alte cuvinte, apa din lacul acela este aproape curată, prin decantare, şi prin faptul că nu mai curge levigat pur în lac. În jurul depozitului se va crea un şanţ, care va colecta tot levigatul, care nu va mai merge în lac, ci spre staţia de epurare. În momentul de faţă lacul respectiv nu mai este periculos, nu mai are poluarea de care am vorbit, pentru că nu mai este amestecat cu levigatul pur, şi nici în viitor nu se va mai amesteca pentru că, odată ce va funcţiona staţia de epurare, vom duce levigatul spre staţia de epurare”. (Cum să nu, exact cum am descris mai sus: luăm levigatul, îl concentrăm și-l punem înapoi în rampă, de unde luăm levigatul, îl concentrăm și-l punem înapoi în rampă… pe banii cui?)

CATEGORIA “Nu merge că nu e gata

Alin Tișe (16 februarie 2018): „S-au făcut amenajări care implică funcționarea stației de osmoză, iar lucrarea nu s-a încheiat încă. Mai sunt de instalat o serie de conducte care vor asigura priza cu lacul de levigat. Imediat ce lucrarea va fi încheiată – și avem încredere că lucrul acesta se va întâmpla în câteva zile – stația de osmoză va fi pusă în funcțiune fără probleme (…) Acum se discută și așteptăm o soluție tehnică în privința concentratului rezultat din depurarea levigatului, pentru că sunt cel puțin două variante luate în discuție, iar specialiștii împreună cu proiectanții ne vor propune soluția cea mai adecvată. E bine că același proiectant e responsabil și de partea de consolidare a terenului și de stația de osmoză, pentru că ambele lucrări trebuie să evolueze în paralel, în speranța că pe viitor nu ne vom mai lovi de alte surprize. Dacă saptămâna viitoare d primim soluția tehnică,  vom analiza implicațiile economice și intrăm la negocieri cu constructorii. Apoi, prin interemediul forului Consiliului Județean vom adopta un act adițional la actualul contract al proiectului, urmând ca până la finalul acestui an să avem toată lucrarea finalizată”.

Reamintim faptul că documentația pentru autorizația de funcționare nu e încă depusă. Până se face, până se studiază, până se scarpină la ceafă și ouă toți cei care aprobă și până se aprobă, va mai curge levigat pur în Pârâul Zăpodie. APROPOS, TOVARĂȘII DE LA GARDA DE MEDIU: cu puțin bun simț puteați observa că “digul” care împiedica scurgerea de levigat din Marea Neagră de Levigat în Zăpodie este spart și că poluarea se produce chiar și în momentul în care silabisiți aceste rândri. Dar, de data aceasta cum ar fi să-i dați direct lui Tișe, ca președinte de CJ Cluj, o amendă din aceea cu patru sau cinci zerouri în coadă (zero la zero să tragă)?!

Și după ce se vor da toate aprobările, punerea în funcțiune a stației, conform celor de la Klarwin, mai durează 5 zile. Deci?

Deci dacă Ziar de Cluj și NCN nu se duceau în 14 februarie anul curent la fața locului să constate că nimic nu funcționează din ceea ce s-a luat angajamentul ferm că v afuncționa, Alin Tișe, cei de la CJ Cluj și presa lor de casă tăceau ca porcii în păpușoi, să nu-i ia nimeni ÎN VIZOR.

De râsul plânsul e faptul că și după ce au fost dați în vileag tot calea minciunii au ales-o și cei din CJ Cluj și cei care fac plecăciuni la portofele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *