Din oras

Cum reușesc concertele de muzică retro să umple sălile din Cluj? Explicația psihologilor

Mii de clujeni se înghesuie la concerte cu artiști la modă acum 30-40 de ani, ceea ce îi determină pe organizatori să aducă an de an nume „expirate” în muzică.

Sala Polivalentă este neîncăpătoare la concerte cu muzică retro, cluburile sunt pline când se organizează petreceri cu tematică retro. Clujenii nu se mai satură de muzica anilor ‘80-’90. Chiar revin la modă cântăreții și formațiile de atunci?

Concertele cu muzică retro adună mii de oameni în Cluj-Napoca. Publicul pare că nu se mai satură de muzica anilor ‘80-’90. Organizatorii de concerte au „mirosit” gustul clujenilor pentru acest gen de muzică și aduc în Cluj-Napoca nume celebre la vremea lor, dar care acum sunt într-un con de umbră. De exemplu, în iunie, la evenimentul „We Love Retro”, timp de două zile Sala Polivalentă a fost plină ochi de nostalgicii care au gustat din plin muzica de acum 30-40 de ani.

Bonnie Tyler, Dr. Alban, Smokie, Mr. President, No Mercy, Dire Straits, Lou Bega, La Bouche, Snap sunt doar câteva trupe și artiști care au adus un număr foarte mare de spectatori la concertele organizate în Cluj-Napoca. De exemplu, anul acesta, „We Love Retro” a adunat, în două zile, 12.000 de oameni, fiind evenimentul cu cei mai mulți spectatori în Sala Polivalentă. Prin comparație, concertul lui James Blunt de la inaugurarea Sălii Polivalente a avut aproximativ 6.000 de spectatori, la fel ca artiștii din anii ‘80-’90.

Nu doar concertele cu acest gen muzical atrag mulți spectatori. Același lucru se întâmplă și la petrecerile din cluburi. Periodic, localurile din oraș organizează party-uri cu muzică din anii ‘80-’90, seri în care localurile se dovedesc neîncăpătoare.

Cum explică spectatorii „pofta” de muzică retro

Publicul este destul de variat la concertele cu artiști la modă acum ‘30-’40 de ani, dar predomină totuși cei peste 25 de ani. Nostalgia copilăriei îi face să frecventeze aceste concerte. „Este muzica cu care am crescut, pe care o auzeam la toate posturile radio, la televizor și la chefuri. Îmi amintesc că la chefuri când se instala o stare de plictiseală, se punea muzică de acest gen și toată lumea se ridica de pe scaune și dansa. Îmi plac foarte mult sound-ul, versurile, ritmul. Și, de ce nu, chiar și stilul vestimentar al artiștilor din acea vreme. Sunt nelipsită și de la party-urile cu muzică retro pentru că îmi aduc aminte de copilărie”, spune Laura P., o clujeancă de 33 de ani.

Copiii de atunci, adulții de acum dau tonul în muzică

Potrivit psihologilor, muzica retro nu revine la modă ci este bine promovată de cei care au crescut cu acel gen muzical și acum se află în poziții cheie în societate, poziții care le permit să promoveze muzica preferată. „Nu este vorba doar de clujeni, ci putem să ne referim la oameni, la modul general. Dincolo de profilul românilor care se axează destul de mult pe tradițional, generațiile care erau foarte tinere în anii ‘80-’90 sunt generațiile care astăzi se află în pârghiile de putere socială și colorează practic opțiunile societății, de aceea ni se pare că muzica din acei ani revine la modă. Nu revine la modă, ci este mai bine promovată de oamenii care se află acum în poziții de congruență socială, care erau tineri atunci și au crescut cu muzica respectivă”, explică Daniel David, profesor de psihologie clinică și psihoterapie în cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj.

Organizatorii concertelor retro, copii în anii ‘90

Explicațiile profesorului Daniel David sunt perfect valabile dacă luăm în calcul faptul că unul dintre organizatorii concertelor retro din Cluj are 34 de ani. Aceasta înseamnă că în perioada de maxim succes a lui Dr. Alban sau La Bouche, acesta era copil și practic a crescut cu muzica considerată acum retro. „Nu cred că doar cântăreții și trupele de muzică retro sunt cheia succesului acestor concerte, ci ceea ce am făcut noi, adică un fel de mașinărie a timpului care te duce în acea perioadă prin amenajarea locației și comunicarea evenimentului în stilul anilor ‘80-’90. Noi am făcut o antiteză în anul în care Cluj-Napoca a fost Capitala Europeană a Tineretului pentru că atunci totul se învârtea în jurul tinerilor și ne-am dat seama că tineri înseamnă 16-35 de ani, cum spune și Legea Tineretului, iar pentru tinerii peste 25 de ani nu era nimic”, declară Iancu Șerbănescu, organizator „We Love Retro”.

Organizatorul concertelor cu muzică retro punctează că numărul de spectatori este tot mai mare de la an la an.

 

Sursa foto: facebook.com/TransylvaniaMusicEvent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *