Justitie

Cum recrutează casele de avocatură din Cluj stagiarii și ce așteptări au de la ei

În această perioadă de căutări de maestru pentru proaspeții admiși în profesia de avocat stagiar, Clujust a întrebat reprezentanții a trei mari case de avocatură din Cluj, care acoperă toate domeniile de drept – SCA Budușan & Asociații, SCPA Lăpușan, Moscovits, Steopan & Asociații și SCA Iordăchescu & Asociații -, care este procesul de recrutare? Ce urmăresc la candidați în cadrul procesului? Și ce așteptări au de la ei?

Luiza Budușan, fondator și coordonator SCA Budușan și Asociații: ”Ne dorim colegi de cursă lungă, cu care să rămânem împreună o perioadă cât mai îndelungată”

Care este procesul de recrutare?

Recrutarea consta in interviuri sustinute de candidati in fata avocatilor asociati, in scopul de a le cunoaste motivatiile pentru alegerea profesiei de avocat, capacitatea de adaptare la munca in echipa si totodata pentru a cunoaste cate ceva despre ei personal. Avand in vedere ca, in cazul in care urmeaza sa colaboram, isi vor petrece – in timpul saptamanii cel putin – mai mult timp cu colegii decat cu familia, este important sa stim ca sunt persoane dornice sa colaboreze atat cu maestrul, dar si cu ceilalti colegi.

Interviul nu contine intrebari de specialitate, avand in vedere promovarea examenului de admitere, un examen greu care dovedeste cunostinte solide de teorie a dreptului.

Ce urmăriți la candidați în cadrul procesului?

Ne dorim colegi care sa doreasca cu adevarat sa practice avocatura, care au o chemare pentru aceasta profesie si sunt dispusi sa investeasca timp, efort si suflet pentru a aprofunda profesia de avocat. Faptul ca stiu drept au dovedit-o prin promovarea examenului, acum urmarim sa vedem daca vor cu adevarat sa practice avocatura. Iar daca si pot sa o faca, aceasta urmeaza a dovedi in timpul perioadei de stagiu.

Nu in ultimul rand ne dorim colegi de cursa lunga, cu care sa ramanem impreuna o perioada cat mai indelungata dupa finalizarea stagiului, atata vreme cat si ei si noi suntem atat compatibili, cat si multumiti de colaborare. Asa am construit, dealtfel, pana acum societatea noastra de avocatura, in majoritate covarsitoare cu persoane care s-au format de la inceput alaturi de noi.

Ce așteptări aveți de la ei?

La acest moment… doar sa fie sinceri, atat fata de noi cat si fata de ei. Nu ajuta niciuna din parti sa spuna ceea ce cred ca „da bine” si ulterior sa se dovedeasca fie ca isi doreau altceva ca si profesie, fie ca preferau alte domenii ale dreptului decat cele pe care suntem axati noi.

In cazul in care vor deveni stagiarii nostri, sa se implice, sa aiba dorinta de munca, initiativa, sa fie creativi si sa aiba curajul de a gandi in afara tiparelor, „out of the box”. Sa nu se multumeasca cu preluarea unor solutii existente!

Mihai Lăpușan, partener coordonator SCPA Lăpușan, Moscovits, Steopan și Asociații: ”Ne dorim un coleg care să aibă, în primul rând, determinarea să se dezvolte profesional”

Care este procesul de recrutare?

Am început procedura de recrutare cu puțin timp înainte de afișarea rezultatelor la examenul de admitere în profesie, tocmai pentru a ne asigura că acei candidați care își doresc o colaborare cu noi au datele necesare pentru a ne trimite CV-urile lor, având în vedere că, de principiu, până în 30 septembrie analizăm și selectăm CV-urile primite.

Procesul de recrutare nu este însă unul rigid, după criterii stricte prestabilite. Totuși, la momentul la care citim un CV sau o scrisoare de intenție, ne asteptăm ca acestea să reflecte atât rezultatele obținute pe parcursul anilor de studiu, dar și pasiunea pentru domeniul juridic, de pildă raportat la diverse activități extracurriculare. Practic, CV-ul și scrisoarea de intenție e ”cartea lor de vizită” la acest moment, deci ne așteptăm că fie atenți la detaliile prin care fiecare dintre candidați se promovează.

Pe baza selecției de CV-uri, chemăm anumiți candidați la interviu, aceasta fiind practic ”proba” de bază în cadrul procedurii de recrutare, în urma căreia ne convingem dacă, cel puțin la prima vedere, candidații sunt potriviți să facă parte din echipa noastră.

Ce urmăriți la candidați în cadrul procesului de recrutare?

Fiecare candidat poate avea atuurile sale pentru această profesie, deci nici aici nu urmărim să bifăm obligatoriu anumite calități. Ne dorim un coleg care să aibă, în primul rând, determinarea să se dezvolte profesional, care să dea dovadă de seriozitate, responsabilitate și profesionalism, analizând fiecare candidat inclusiv în funcție de așteptările pe care le are de la această profesie și de la colaborarea cu noi.

În schimb, de principiu, nu urmărim în cadrul interviului să verificăm cunoștințele teoretice ale candidaților, din moment ce o primă verificare în acest sens s-a făcut prin examenul de admitere în profesie. În plus, vom avea ocazia în cadrul perioadei de probă să ne formăm o părere cu privire la nivelul de pregătire, potențialul fiecărui candidat și compatibilitatea lui cu echipa noastră.

Ce așteptări aveți de la ei?

Pe scurt, ne dorim un jucator de echipa, determinat si pasionat. Nu avem idei preconcepute cu privire la nivelul la care ar trebui să fie un avocat stagiar. Ar fi absurd de altfel să nu conștientizăm că este la început de drum și că la acest moment este relevant potențialul lui și determinarea de a crește pe plan profesional. Având în vedere că suntem o echipa dinamică, ambițioasă și că suntem pasionați de ceea ce facem, ne dorim ca noul nostru coleg să împărtășească aceste valori și să își dorească să prioritizeze dezvoltarea profesională, integrându-se în echipa noastră pe termen lung și punându-și în valoare abilitățile care îl pot ajuta să devină un bun avocat.

La prima vedere, pot să pară stereotipuri, dar pentru fiecare dintre noii colegi contează în primul rând contribuția lor și determinarea de a obține cele mai bune rezultate, de a învăța și de a crește profesional în primul rând pe baza propriilor eforturi și, în mod evident, cu ajutorul nostru.

Marius Roman, partener SCA Iordăchescu și Asociații: ”Ne așteptăm să se adapteze rapid la activitatea practică a avocatului.”

Care este procesul de recrutare?

Nu avem un proces de recrutare care se desfășoară într-o anumită perioadă, ci este unul continuu. Adresa de e-mail este pe site, primim CV-uri, iar atunci când o persoană prezintă interes pentru noi, o abordăm și o invităm la un interviu. Se face mai întâi o analiză a CV-ului și a scrisorii de intenție, după care e interviul. Acesta se desfășoară în prezența avocaților asociați. Pot fi de la doi-trei până la patru-cinci, în funcție de câți sunt în zonă. Unii colegii sunt și cadre universitare și îi cunosc pe unii candidați din timpul studenției. Mai întâi, candidații se prezintă ei, apoi le punem întrebări. Interviul este axat, mai degrabă, pe persoana candidatului, dar și pe cunoștințe de drept.

Ce urmăriți la candidați în cadrul procesului de recrutare?

Ne interesează să fie o persoană harnică, cu spirit de inițiativă, cu capacitatea de a lucra în echipă și care să se poată adapta. Pe de o parte, urmărim să aibă cunoștințe de drept foarte solide, pe baza CV-ului și a câtorva intrebări cu privire la evoluția ca student. Dacă el a avut numai note mici la examenele din facultate, e clar că nu este bine pregătit. Rezultatul la examenul pentru Barou poate fi un indiciu, dar nu este ceva hotărâtor. Având în vedere specificiul examenului din ultimii ani, acesta nu se corelează neapărat cu ceea ce știe candidatul. Mai urmărim ca acesta să aibă disponibilitate la efort, la program prelungit, deplasări, căci avem deplasări la procese în întreaga țară.

Ce așteptări aveți de la ei?

Așteptările sunt să dobândească abilități practice într-un timp cât mai scurt. Suntem conștienți că vin din facultate cu un bagaj de cunoștințe teoretice, dar cu puțină practică sau deloc. De aceea, ne așteptăm ca, pe baza calităților lor, să se adapteze rapid la activitatea practică a avocatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *