Din oras

Cum reactioneaza reprezentantii bisericilor clujene la incendiul de la Bucuresti? Preotii se roaga, episcopul face analize pe text

In ultimele zile, povestea dureroasa a incendiului de la Bucuresti a dat startul unor rautati si a unor ganduri de tip medieval. Astfel ca tot ce a inseamnat spectacol in seara de 30 octombrie de la numele formatiei pana la numele albumului, al pieselor sau al designului a fost suprainterpretat din perspectiva unor persoane adanc indoctrinate de religie ca fiind ceva profund negativ. In ceea ce priveste evenimentul de vineri seara, inainte de a oferi suport moral, variate voci, adepte ale diverselor  religii au tinut sa lege concertul de un soi de incantatie satanica. Or, cu siguranta, scopul niciunuia dintre cei aflati acolo nu a fost acesta. Dincolo de critici si de analize a versurilor cantate de membrii formatiei Goodbye to Gravity, reprezentantii bisericilor ar fi trebuit sa fie macar prezenti la locul tragediei. In prezent, ei contribuie in special cu rugaciuni. In plus preotii clujeni garanteaza, ca in situatia in care Clujul ar fi fost locul unei astfel de tragedii ei s-ar fi aflat in spitale alaturi de cei raniti. 

Sursa Foto: Realitatea.net

Reprezentantii clujeni ai bisericilor ortodoxe, lutherane, greco-catolice si ai organizatiei religioase martorii lui Iehova si-au exprimat condoleantele si regretele cu privire la incendiul de la Bucuresti. Fiecare dintre ei sustine ca cel mai mare aport pe care pot sa-l aiba pentru ajutorarea familiilor indurerate este prin rugaciune. Putine sunt situatiile in care ajutorul se materializeaza in vreun fel prin bunuri materiale sau prin donare de sange. In acest context, Bogdan Ivanov, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Ortodoxe din Cluj informeaza ca zilele urmatoare vor sustine activitati pentru colectarea unor sume de bani ce vor fi donate familiilor direct afectate de incendiu.

„Noi tocmai am trimis un apel al IPS Andrei adresat preotilor si credinciosilor pentru a sprijini si material, ca sa spunem asa, aceasta tragedie, pentru a face o colecta de bani in perioada 1-14 noiembrie si pentru a dona sange. Si, sigur, multa rugaciune. Oricum, Inalt Prea Sfintitul a si transmis ieri, in cadrul Liturghiei un mesaj inclusiv familiilor. A transmis o pozitie a Mitropoliei si s-a si rugat atat pentru cei bolnavi cat si pentru cei care au murit”, explica preotul.

Mai mult, daca s-ar petrece un astfel de eveniment si la Cluj, preotul garanteaza prezenta reprezentantilor bisericii in spitale si suportul nelipsit al acestora si ar dona chiar locuri de veci.

„Daca un astfel de caz ar exista la Cluj, Doamne fereste, in cimitirele care sunt ale bisericii in mod evident, daca era o astfel de solicitare, nici nu se punea problema de a oferi locuri de veci. Mai mult, chiar va asiguram ca IPS era la spital intr-o astfel de situatie”, incheie Ivanov.

De asemenea, din partea bisericii evanghelice-lutherane, consilierul Feher Atilla, anunta ca au avut loc momente de condoleante in timpul slujbei de ieri. Reprezentantii bisericii au in vedere realizarea unei scrisori de doliu deschise si adresate parintilor.

„Din partea bisericii lutherane si noua ne pare foarte rau. In ziua de duminica de ieri am avut un moment de condoleante, in biserica in timpul slujbei si chiar este si pentru noi un moment de doliu cum este pentru toata tara. Chiar ne pare rau, nu stiu cum sau ce simt parintii copiilor sau tinerilor care au fost acolo, chiar ma gandesc ca daca eu m-as duce la o petrecere si nu m-as mai intoarce acasa precis ca si parintii mei s-ar simti foarte rau si ar fi foarte dureros. Inca n-am avut discutii despre strangeri de fonduri, dar este in procesiune, acum a inceput saptamana, deci nu de mult am vorbit despre lucrurile acestea. Eu asa cred ca o sa scriem si o scrisoare de doliu deschisa pentru parintii tinerilor. Precis ca daca aici la Cluj ar fi fost un asa incident, precis ca si noi, cei de la biserica evanghelica-lutherana mai multi diaconi si preoti s-ar duce in spital ca sa-i viziteze”, a declarat preotul Feher Atilla.

Sursa Foto: gandul.info

In ceea ce priveste perspectiva bisericii greco-catolice, purtatorul de cuvant Daniel Avram explica importanta rugaciunii, aceasta reprezentand cel mai puternic sprijin pentru cei aflati in suferinta. De altfel, Daniel Avram atrage atentia asupra mesajului de condoleante trimis de Preafericitul parinte Cardinal Lucian Muresan. Cu toate acestea, sprijinul material lipseste din partea bisericii greco-catolica de la Cluj.

„Pe site-ul oficial, bru.ro, se afla comunicatul oficial cu mesajul de condoleante trimis de catre Preafericitul parinte Cardinal Lucian Muresan. A fost imediat transmis si este un mesaj din partea intregii noastre biserici. Noi, avem la Bucuresti o eparhie greco-catolica recent infiintata. Avem un episcop acolo, ceea ce s-a propus in primul rand a fost, in aceste zile, rugaciune. Si eu la biserica acolo unde slujesc ne-am rugat impreuna cu toti credinciosii pentru sufletele celor au trecut din lumea aceasta in lumea lui Dumnezeu. Acum, in mod concret e complicat de spus, am auzit ca cei de la Fratii Ortodoxi, Patriarhul Daniel a cerut sa ii ajute cei de acolo din parohiile din Bucuresti cu siguranta. La fata locului e mai simplu de mai ajutat. Pentru sprijin material deocamdata nu am initiat, a fost doar aceasta invitatie din partea episcopului si, desigur, si din partea Preafericitului Parinte Lucian Muresan de a ne ruga pentru ei. Cred ca in toate bisericile s-a amintit despre aceasta drama si credinciosii impreuna cu preotul s-au rugat pentru acei tineri care au murit in chip tragic”, povesteste acesta.

Sursa Foto: Mircea Rosca

In situatia in care Clujul s-ar confrunta cu o situatie similara, preotul este convins ca insusi episcopul Florentin Crihalmeanu ar fi fost prezent la locul incendiului si in spitale. Desi momentan biserica greco-catolica clujeana nu ofera sustinere materiala, reprezentantii acesteia recunosc importanta unui astfel de sprijin.

„In primul rand, facand un exercitiu, cred ca acolo la fata locului ar fi mers insusi episcopul nostru Florentin pentru a ajuta si cu prezenta sa, pentru a incuraja si familiile celor care ar fi suferit. Si cred ca prezenta unui episcop si a preotilor la locul tragediei e destul de importanta. Si, desigur, si ajutoarele materiale. Trebuie sa recunoastem ca si acestea, mai ales pentru familii si pentru cei care trebuie sa se ocupe de inmormantari si asa mai departe acum cred ca inseamna ceva. Dar si prezenta efectiva la fata locului spune mult. Eu cred ca asta s-ar fi intamplat aici, la Cluj, daca, doamne fereste, s-ar fi produs asa ceva. Dupa aceea, rugaciune. Aceasta este datoria noastra de a ne ruga. Asta e datoria preotului de a se ruga pentru cei vii, pentru cei adormiti intru Domnul. Ar fi fost cu siguranta, pe langa rugaciune, asa cum am mai spus, si un ajutor efectiv material. Acum, la Bucuresti, nu stiu exact daca acolo preasfintitul nostru Mihai a initiat vreo astfel de actiune de strangere de fonduri, dar, cu siguranta este rugaciune si probabil si initiativa preotilor de a dona sange. Si la noi au fost preoti care au indemnat credinciosii sa doneze sange, spre exemplu”, a mai adaugat acesta.

Sursa Foto: adevarul.ro

In ciuda suportului moral pe care-l asigura toti reprezentantii religiosi, duminica trecuta episcopul eparhial de Cluj-Gherla a tinut o predica cu tente critice la adresa tinerilor care au participat vineri la concertul din Club Colectiv. In catedrala Schimbarea la Fata din Cluj-Napoca, in timpul Sfintei Liturghii, episcopul Florentin Crihalmeanu a tinut sa precizeze ca albumul promovat de tinerii muzicieni de la Goodbye Gravity continea diverse simboluri cu tenta negativa. Surprinzatoare au fost cuvintele preotului care in loc sa-si exprime regretul si condoleantele a indreptat vina nu inspre organizatori, ci inspre tinerii participanti la concert. 

„Cel mai tragic este faptul ca suntem in doliu national pentru tinerii care au murit ca urmare a infernului ce s-a declansat la un spectacol de muzica rock. Paradoxal si numele formatiei si prima piesa de pe albumul pe care il lansau putem spune ca au fost semne care nu au fost intelese. Si tocmai cei care ironizau moartea au avut ocazia sa vada cum arata infernul, cum arata focul cazut din inalt, cum arata oamenii sufocati si arsi de vii. Si au inteles ca moartea este o realitate, au descoperit ca exista cineva care poate randui moartea sau viata, dar au descoperit tarziu si au lasat in urma lor multa durere in suflete (…) aceasta melodie are un videoclip cu un desen animat care este plin de culori rosii si flacari cu niste serpi care se misca amenintator unul spre celalalt si urmeaza cuvintele care in sine, in afara de faptul ca sunt scrise in limba in engleza ca sa dea mai multa culoare, nu au niciun sens efectiv de valoare”, a marturisit episcopul

Din partea Organizatiei Religioase Martorii lui Iehova vin, de asemenea, mai multe regrete decat gesturi propriu-zise, dupa reiese si din cuvintele spuse de Ionel Moga, reprezentant al organizatiei Martorii lui Iehova din Cluj.

„Noua ne pare rau, chiar am ramas consternati. Ne pare rau pentru ceea ce s-a intamplat fiindca nu-i usor sa treci printr-o astfel de situatie. Sunt multe situatii in care se intampla dezastre naturale si altele. Organizatia noastra, de cele mai multe ori, ajuta, sunt acolo si sa consoloeze si asa mai departe. Dar nu stiu ce se intampla exact, in Bucuresti avem filiala si n-as putea sa va zic ce masuri iau ei. Daca este nevoie de sprijin material, noi si sprijin material dam la cine trebuie, nu este o problema, chiar ne ingrijoreaza, caci familiile au de suferit”, spune Ionel Moga.

Un raspuns mai scurt a venit din partea reprezentantului bisericii reformate de la Cluj, Pap Geza, care s-a rezumat la cuvintele: „Am auzit, n-am vazut. Nu stiu sa va spun”.  

Privit in ansamblu, ajutorul bisericilor, indiferent de orientarea lor, se opreste de fiecare data la regrete si rugaciune. Ceea ce nu e neaparat un lucru minor, insa cu siguranta sprijinul moral al acestora ar fi avut un impact mult mai puternic daca preotii ar fi fost prezenti la locul incidentului sau urmatoarea zi in spitale. In schimb, unii prefera sa faca analize stilistice si profund religioase ale unor versuri care nu vor mai rasuna oricum in vreun club.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *