Politica

Cum răspund deputații PNL Florin Stamatian și Adrian Oros la acuzațiile din spațiul public la adresa lui Emil Boc

În luna septembrie, în spațiul public au fost vehiculate grave acuzații la adresa lui Emil Boc:

– Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 a adoptat un raport, la finalul activităţii sale, în care a concluzionat că alegerile au fost fraudate pentru favorizarea fostului preşedinte Traian Băsescu, cu implicarea acestuia şi a guvernului condus de Emil Boc, şi a constatat şi posibile infracţiuni, între care „constituire de grup infracțional organizat”.

– Fostul vicepreședinte al ANRP, Ingrid Mocanu, a depus o plângere penală împotriva fostului ambasador SUA la București, Mark Gitenstein, plângere care vizează fapte de trafic de influență. Mocanu a reclamat modul în care acesta ar fi intervenit pe lângă Traian Băsescu și Emil Boc pentru favorizarea unor firme.  Informațiile se bazează pe documente Wikileaks care ar fi ajuns și la Hillary Clinton. Drept urmare, Mocanu a cerut și audierea fostului secretar de stat al SUA.

– Gheorghe Ștefan a declarat în fața instanței că Vasile Blaga și premierul de atunci, Emil Boc, își dădeau girul pe numirea directorilor și secretarilor de stat.

Ziar de Cluj i-a întrebat pe parlamentarii PNL Adrian Oros și Florin Stamatian cum comentează aceste trei acuzații la adresa colegului lor de partid, Emil Boc. Prezenți în cadrul unei conferințe de presă, în data de 10 septembrie, aceștia au declarat:

Deputatul Adrian Oros: „Nu le comentez pentru că nu le știu foarte bine. După știința mea, aproape toți ambasadorii trebuie să aibă în fișa postului să facă lobby. Sigur, depinde cum pronunțăm: facem trafic de influență sau facem lobby. Dar, după știința mea, de când există diplomația, toți ambasadorii și tot personalul diplomatic au, printre alte misiuni, și aceea de a face lobby pentru țara din care provin sau pentru instituții sau firme. Sigur, aici cheia este cum s-a făcut acest lobby, mecanismul prin care s-a… Eu nu pot să analizez acest lucru și nu cunosc amănunte, doar declarația domnului vicepreședinte ANRP.

Rezultatele comisiei, am văzut că nu s-a prea discutat în spațiul public, unii, chiar membri ai comisiei, au spus că ar vrea să se mai facă o comisie, să se analizeze mai profund.”

Florin Stamatian, deputat PNL: „ E așa de ușor să arunci în spațiul public faptul că s-au întâlnit niște persoane care nu era voie să se întâlnească între ele, că asta înseamnă grup infracțional organizat! E ușor să zici: «S-au fraudat!» Poate eu sunt naiv, dar aș vrea să ne spună și mecanismul de fraudare! Cum? Că așa, spui: «S-au fraudat!» Ai lansat în spațiul public și în mass-media că au fraudat! Bun! Cum? Ce?!”

Adrian Oros: „Sigur, asta este o comisie parlamentară. Probabil că, în paralel, se desfășoară și anchete de către zona de justiție, mai importante cred eu că sunt rezultatele acelei anchete. Cele ale unei comisii parlamentare, rezultatele sigur că, de multe ori, pot să fie ușor politizate, concluziile pot fi practic niște declarații politice care să aducă în spațiul public, după părerea mea, niște teme, sigur, de interes, la fel cum se întâmplă și cu escaladarea sau supramediatizarea conflictului de la Târgu Mureș, în așa fel încât să acopere lucruri mult mai importante, care să treacă în plan secund. Este o tehnică de a face politică, de management politic și de manipulare.

De la subsecretar de stat în sus toți sunt numiți prin decizie politică, sunt numiți și demiși de premier. Acelea sunt, în opinia mea, singurele poziții politice și trebuie să rămână politice, asumate de partidul care conduce, demnitarii: subsecretar de stat, secretar de stat și ministru. Mai jos, în opinia mea, de la director general, ar trebui să fie oameni profesioniști, funcționari publici de carieră care să crească într-un sistem și care, indiferent de cei care conduc ministerul, trebuie să-și facă treaba și să respecte legile în vigoare. Asta este opinia mea personală. Păi, dacă premierul nu numește miniștrii și secretarii de stat, cine să-i numească? Dimpotrivă, este mai grav când nu premierul, care are responsabilitatea să numească miniștrii și secretarii de stat, îi numește, ci grupuri de interese din anumite colțuri ale societății sau ale partidului respectiv vin și promovează persoane dubioase. Atunci, în opinia mea, este mult mai grav!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *