Uncategorized

Cum poti sa ajungi cu bicicleta printre nori

Sa parcurgi cu bicicleta cel mai inalt drum din Romania,  Transalpina, este, pe langa o provocare, si o ocazie perfecta de a vedea minunatiile care ne inconjoara.

Daca pana anul trecut soseaua nu a fost asfaltata, starea drumului de acum este perfecta, cu mici portiuni inca neasftate.

Totusi, nu este un traseu foarte circulat de soferi, astfel ca e mai mare placerea sa te intalnesti pe drum cu biciclisti cu rucsaci grei in spate sau iubitorii de enduro plini de noroi. Ce-i drept, printre ei trec destul de des camioanele incarcate cu busteni taiati, semn ca padurea nu mai este de mult timp in loc in care arborele e sfant.

Pentru clujeni, spre exemplu, este perfect ca traseul sa inceapa inca din judetul Alba, unde pot ajunge in doua ore cu masina. De acolo, drumul pe bicicleta este cel mai potrivit, prin satele cu case viu colorate, pensiuni la tot pasul si pescarii unde poti servi peste proaspat.

Traseul incepe sa urce in dificultate daca ajungeti la Novaci, dar pentru asta aveti nevoie de un weekend intreg si in ritm sustinut de a pedala. Daca pornesti din judetul Alba, este si punctul de pornire al traseului oficial, din comuna Sugag, la limita cu judetul Sibiu.

Pentru cei care pornesc din Sugag, traseul recomandat pentru o zi este Sugag-Tau-Lacul Oasa-Obarsia Lotrului.
Veti avea parte de coborari abrupte pe munte, dar si urcari foarte solicitante. Veti fi rasplatiti, insa, cu peisajele superbe de pe malul Lacului Oasa si ale barajului Tau.

Daca v-ati saturat de asfalt – desi peisajul nu este deloc urbanizat – va puteti abate pe trasee alternative, pe vaile din padure si munte. Drumurile alternative, de-a lungul cursurilor de apa, sunt numeroase. Un astfel de traseu este in localitatea Martinie, drum forestier de 14 kilometri pana in varful muntelui, pe care il parcurgi cu multa vointa si un efort sustinut. Drumul din piatra este denivelat de camioanele cu lemne care coboara din munte. Avantajul este ca, fiind pe cursul raului, poti face pauze dese si te poti racori in apa rece de munte. Bonus: o poienita care se deschide larg, la varful traseului.

In sat, poti cumpara pastrav proaspat de la pescaria lui Dumitru Barsan, care creste peste doua tone de peste.

Fie ca esti biciclist de ocazie sau impatimit al mountainbike-ului, sa parcurgi macar o parte din Transalpina, cunoscut si ca „drumul regelui” este o experienta pe care nu o poti rata. Este si ocazia perfecta sa te pregatesti de TransAlpin Bike Marathon, competitie de ciclism ajunsa la editia a treia, care se va desfasura la Ranca in 11 august 2013.

Transalpina este cel mai inalt drum din Romania, cat si din intregul lant al Muntilor Carpati, atingand altitudinea maxima in Pasul Udrele (2.145 de metri). A fost construit de armatele romane in drumul lor spre Sarmisegetusa, pavata cu piatra de Regele Carol al II-lea in 1930 si reabilitata de nemti in al doilea razboi mondial.

A fost uitata de autoritati pana de curand, cand a fost asfaltata, fapt ce a ferit traseul si padurile care-l garnisesc de picnicari si gunoaie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *