In vizor

Cum pot părinții să îi pregătească pe copii pentru începerea școlii. Sfaturile unui medic pediatru

Medicul primar pediatru Mihai Craiu încearcă să îi liniștească pe părinții care sunt îngrijorați de faptul că sănătatea copiilor ar putea fi pusă în pericol odată cu redeschiderea școlilor. 

”Este normal să ne fie frică. Este firesc să ne îngrijorăm in legatură cu viitorul apropiat, mai ales ca astăzi am ajuns la 20 de milioane de infectați cu noul coronavirus, în lume. Dar soluții există si nu trebuie să le inventăm noi. Ci să ne uităm la alții si să aplicăm (cu ajustările necesare realităților românești) niște planuri coerente. Care să plece de la gradul de transmitere comunitară al SARS-CoV-2. Acolo unde exista sub 1caz la o populație de 100.000 persoane se pot deschide școlile. Zic experții. Multe țari au realizat că inchiderea prelungită a școlilor nu reprezintă o soluție pentru un viitor sustenabil. Fără educatie nu va exista nici economie, și nici sănătate, in viitorul apropiat”, potrivit medicului Mihai Craiu.

Medicul atrage atenția asupra faptului că școlile trebuie deschise în special pentru copiii care provin din medii defavorizate, aceștia având foarte puține șanse să participe la școala online

”Copiii cei mai defavorizați ai României, la fel ca oriunde în lume, trebuie să meargă la școala reală. Din multe motive: Pentru că ei nu vor avea acces la educație on-line indiferent de câte eforturi punctuale vor fi făcute. Aceste eforturi vor fi excepții ce confirmă regula. Pentru că unii din acești copiii sărmani chiar au nevoie de „laptele si cornul” pentru alimentația zilnică. Pentru că școala adevărată iți crește șansele să fii un om liber cu o profesie onestă. Pentru că un copil mai mult în scoală înseamnă un copil exploatat mai puțin”, explică doctorul Craiu.

Potrivit unui studiu internațional realizat de către Institutul de Sănătate Publică din SUA, (CDC) copiii reprezintă doar 1 până la 9% din cazurile confirmate de COVID-19 pe plan mondial.  Copiii fac deseori forme ușoare de COVID-19, având un risc de spitalizare de 20 de ori mai mic decât al unui adult (8 la 100.000 copii față de 164,5 la 100.000 la adulți). Copiii reprezintă sub 0,1% din totalul deceselor atribuibile SARS-CoV-2. Singura complicație gravă a bolii, așa numitul PIMS-TS sau MIS-C (sindromul inflamator multisistemic sau Kawasaki-like) a produs în SUA 10 decese la copil, la o populație de 17 ori mai mare decât a României. In contextul unui numar de 5.000.000 de bolnavi confirmați. Copiii mici, de grădiniță sau de școală primară, sunt infectați cu noul coronavirus de 2 ori mai rar decât adulții, in fața acelorași condiții de transmitere comunitară și nu transmit la fel de ușor boala către alte persoane.

Ce sfaturi are medicul pediatru Mihai Craiu pentru părinți

Să exersăm, cu ai noștri copii, spălatul corect pe mâini și purtatul unei bariere la nivelul feței. Nu neapărat mască chirurgicală, dacă ideea de mască agasează emoțional copilul sau familia… Poate fi o bandană, o bentiță mai lată, un model de fular sau un batic colorat…

In timpul iernii aproape toți copiii români sunt duși la grădiniță sau în parc cu fularul la gură. Am putea să facem acest exercițiu cu orice copil având vârsta mai mare de 2 ani. Doar sub 2 ani e interzisă purtarea măștii.

Și dacă frica persistă, puteți să completați un chestionar on-line, de la CDC, pentru ca să vedeți, in cazul familiei dvs, dacă este rezonabilă participarea copilului la școala reală sau trebuie să vă pregătiți de scoală on-line.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *