Cum poate scăpa Clujul de apartamentele garaj, construite de „criminalii urbanistici”? Explicația arhitectului șef al județului

În urma mediatizării celor mai recente cazuri de apartamente și garsoniere construite în garaje, Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului a explicat într-o postare pe profilul său de Facebook cum poate scăpa municipiul Cluj-Napoca de această practică total imorală a constructorilor de blocuri. Situația este veche în oraș, dar cu toate acestea apartamentele garaj și apartamentele pod continuă să aibă succes. Oamenii, dezinformați, cumpără astfel de spații crezând că au dat lovitura, dar ulterior află că de fapt nu pot să își facă buletin pe aceste locuințe, nu le pot schimba destinația din garaj sau pod în locuință și nici nu le pot vinde cu credit imobiliar.

Redăm integral, explicația arhitectului șef Claudiu Salanță:

Dacă tot a revenit în spațiul public problema transformării spatiilor de garare în altceva decât parcarea autovehiculelor mi-am amintit ca am mai discutat asta și concluzia a fost că "Locul de garare reprezinta un bun accesoriu al bunului principal" și nu se poate vinde fără acesta când este înscris în cartea funciara ca și o parte indiviza a acestuia. Altfel spus, apartamentul nu se poate vinde fără loc de garare/parcare și nu se poate înscrie în cartea funciara fără loc de parcare. Dacă sunt la pachet proiectate, autorizate, la pachet să fie intabulate și vândute!

Problema schimbării destinației spatiilor pentru garaje este dată de posibilitatea de a fi intabulate distinct și astfel comercializate distinct. Regulamentul de urbanism prevede faptul că pentru fiecare apartament este obligatorie asigurarea unui loc de parcare si atunci apartamentul nu ar trebui sa se poată vinde fără acesta. Dacă, în proiectul de autorizare, nu ar exista un locul de parcare pentru fiecare apartament atunci autorizatia de construire nu ar putea fi emisă.

In concluzie, soluția pentru a stopa schimbarea destinației garajelor este la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Cluj care realizează intabularea imobilelor. Un apartament se poate intabula doar cu locul de parcare aferent și situația este rezolvata!

Citește și:

În Clujul în care sunt mii de apartamente „pod” sau „garaj” în acte, primarul Boc declară: „Am avut vreo 2 sau 3 cazuri în Cluj, evident că i-am prins imediat!”

Boc s-a supărat foc pe „cremenalii” urbanistici: „Păi nu ți-e rușine, mă nemernicule, să faci asemenea lucruri cu un oraș?”

Adauga comentariu