Sanatate

Cum ne putem proteja de hepatita virala de tip A?

Hepatita virala este o infectie virala a ficatului, care face ca aceasta sa se mareasca si il impiedica sa lucreze corect si eficient. Ai nevoie de un ficat sanatos. Ficatul face multe lucruri pentru a te tine in viata: lupta impotriva infectiilor si opreste sangerarea; inlatura substantele toxice si alte otravuri din sange; inmagazineaza energie pentru momente cand vei avea nevoie.

 

 

Cei mai multi dintre noi au auzit de diferitele tipuri de hepatita cauzate de virusuri, cum sunt hepatita de tip A, cea de tip B, sau cea de tip C. Astazi se cunosc deja inca multe alte tipuri virale. Trebuie stiut insa ca hepatita are si alte cauze, de obicei toxice, in aparitia ei fiind implicate insclusiv unele medicamente, folosirea alcoolului pentru mult timp si expunerea la diferite chimicale industriale. Hepatita virala se poate lua de la o persoana la alta, dar celelalte tipuri, nu.

 

 

Hepatita A este cauzata de un virus numit virusul hepatitei A; un virus este un microorganism care cauzeaza o anume boala, printr-o infectie la nivelul unui organ in care se localizeaza. Alteori infectia se generalizeaza. De exemplu, gripa este cauzata de un virus. Oamenii pot sa transmita virusurile de la unii la altii.

 

 

Cum putem sa luam hepatita A? Hepatita A se ia prin contact cu cineva care are infectia. Poti lua hepatita A daca mananci ceva pregatit de o persoana cu hepatita A sau daca bei apa care a fost contaminata prin contactul cu aceasta persoana. Cine poate lua hepatita A? Oricine! Dar unele persoane sunt mai predispuse decat altele:

 

 

persoanele care traiesc impreuna cu cineva care are hepatita A;
persoanele care lucreaza in centre de ingrijire, spitale de boli contagioase;
persoanele care calatoresc in zone unde hepatita A este foarte frecventa din cauza precaritatii conditiilor de igiena.

 

 

Simptomele bolii sunt: senzatie de oboseala; stare de rau la stomac; febra; lipsa poftei de mancare; diaree; urina de culoare galben-inchis; fecale deschise la culoare; sclerele ochilor si pielea de culoare galbena; mancarimea pielii. Este posibil insa ca unele persoane sa nu aiba nici unul dintre simptome sau sa fie atat de usoare, incat sa nu fie bagate in seama. Aceste persoane sunt cele mai periculoase din punctul de vdere al contagiozitatii.

 

 

Cum se trataeaza hepatita A? Multi oameni care au aceasta boala se fac bine singuri, de la sine, in cateva saptamani. Vindecarea este spontana, fara nici un tratament special, in cele mai multe cazuri. Este recomandata doar odihna, evitarea alcoolului si un regim simplu de crutare a ficatului. Medicamentele care se iau sunt doar simptomatice (vitamine, hepatoprotectoare).

 

 

Masurile de prevenire si protectie in aceasta boala sunt simple:

 

 

spalarea mainilor dupa folosirea toaletei si inainte de masa;
beti apa doar imbuteliata, daca sunteti intr-o tara / regiune, unde nu cunoasteti calitatea apei de la robinet;
nu intrati in contact cu persoane bolnave, aflate in prima parte de evolutie a bolii. Se considera ca aparitia icterului (a ingalbenirii pielii) coincide, in mare, cu disparitia contagiozitatii.

 

 

Interesati-va si luati in consideratie posibilitatea de a va vaccina impotriva hepatitei A. Un vaccin este un medicament pe care il iei cand esti sanatos, pentru a nu te imbolnavi. Vaccinul iti invata corpul sa atace anumiti virusi, ca cel al hepatitei A. Copiii pot fi vaccinati dupa ce implinesc 2 ani si se da o singura injectie. Intre 2-18 ani sunt nevoie de trei injectii. Acestea isi pierd efectul dupa un an. Adultii primesc 2-3 injectii dupa 6-12 luni. Vaccinarea este o cale eficienta de a fi protejat.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *