In vizor

Cum minte si insala Biserica Ortodoxa pentru zece lei

O biserica ortodoxa din centrul Clujului apeleaza la practici neortodoxe pentru un pumn de bani. Pentru cativa zeci de lei, parohul bisericii stampileaza si semneaza adeverinte false, care atesta ca te-ai botezat in biserica respectiva, chiar acest lucru nu este adevarat. Reporterii Ziar de Cluj au solicitat o astfel de adeverinta, act de care ai nevoie pentru cununia religioasa si au primit-o fara probleme, chiar daca botezul a avut loc intr-o alta localitate. Actele false sunt semnate si stampilate de catre parohul bisericii, preotul Titus Moldovan. Confruntat cu propriile fapte, omul bisericii apeleaza la santaj emotional, pentru a opri publicarea articolului.

La Parohia Ortodoxa Romana “Schimbarea la Fata”, de pe bulevardul Eroilor, preotul bisericii imparte adeverinte false pentru bani. Fie ca este vorba de adeverinte pentru botez sau de cununie, slujitorii bisericii te primesc cu bratele deschise in parohie, pentru cativa zeci de lei. Faptul ca nu ai mai calcat niciodata in biserica lor nu are nicio importanta, trebuie numai sa ai bani pentru a-ti “cumpara” un loc in registrul credinciosilor.

Reporterii Ziar de Cluj au cerut o adeverinta care sa ateste botezul in biserica ortodoxa de pe bulevardul Eroilor. Actul este necesar oricarui cuplu inainte de cununie, acesta fiind si pretextul nostru inaintea angajatilor din parohie. Cu o mare usurinta, in numai 24 de ore, adeverinta falsa a fost eliberata, cu stampila si semnatura oficiale.

Am fost primiti de un angajat, care ne-a asigurat ca in cel mai scurt timp primim hartia. Asta, pentru suma de 10 lei.

“Vin acuma, va iau datele si rezolvam. Numele complet, nascuta in… , parinti, nanasa, cine v-o tinut in brate cand v-o botezat.  Adeverinta de botez, 10 lei. In zilele urmatoare, puteti trece pe aici. Noi suntem aici de dimineata de la 7 pana seara la 7 si jumatate”, spune omul uitandu-se intr-o agenda in care erau trecute si alte tarife, de la 10 la 40 de lei adeverinta.

Ii spunem ca nu stim sigur daca am fost botezati in aceasta biserica si sunt mari sanse sa nu fim gasiti in registrele parohiei. Barbatul ne asigura, insa, ca vom primi adeverinta.

“O gasim, cu siguranta! Va spun un secret:  Pe noi ne-o alungat din biserica aia, de la greco-catolici. Revolutie mare, s-o urcat catolicii pe altar, o aruncat registre si cred ca o parte din ele s-o si pierdut. Deci eu ii spun (parintelui paroh – n.red.) ca… si primiti”.

Platim zece lei si plecam cu promisiunea ca in zilele urmatoare ne putem intoarce dupa actul semnat de paroh.

Falsul e gata de pe o zi pe alta

A doua zi, adeverinta ne astepta in micul birou administrativ. Aflam ca “am fost botezat in biserica dupa toata randuiala”, cu toate ca numele de pe adeverinta nu era trecut in niciun registru al bisericii ortodoxe din Cluj.

Cu actul fals in mana, l-am contactat telefonic, in prima instanta, pe preotul Titus Moldovan. A negat cu vehementa aceste fapte.

“Gresit! A fost o perioada cand am avut problema cu biserica Greco-Catolica si nu am gasit multe registre. Doar pe baza de marturie eliberam , atunci, adeverintele. Marturia parintilor si a nasilor: in ce data a fost botezat copilul”.

Pus in fata faptului implinit – in cazul cererii noastre nu s-a solicitat nicio marturie de acest fel – preotul paroh se razgandeste: “Nu prea as crede!”. Totusi, nu este prea convins, asa ca ne invita la biserica, pentru o discutie fata in fata.

Santaj emotional

Preotul ne asteapta in biroul sau, de la etaj. In primele secunde ale discutiei, tine sa ne anunte ca este bolnav, a suferit o comotie cerebrala, tocmai a iesit din spital si poate sa moara oricand. Mai mult, preotul este ingrijorat de constiinta noastra, in cazul in care i se intampla o nenorocire.

“Cu mare sinceritate va spun, ma iertati, eu acum am iesit din spital, am avut o comotie si n-as avea voie sa ma agit chiar deloc. V-as ruga din tot sufletul sa fiti cat se poate de intelegatori spre ceea ce va spun eu. Va legati pe constiinta cu mine. De-mi faceti rau, eu si mor. Intrebati-l pe doctoral Munteanu”.

Incearca sa se justifice, spunandu-ne ca o parte din registrele bisericii s-au pierdut o data cu spatiul in care functioneaza acum Biserica Greco-Catolica “Schimbarea la fata”.

“Noi am avut problema cu astia din biserica, daca tineti minte. Registrele ne-au ramas, erau patru randuri de registre, patru parohii, am recuperat foarte greu doar o parte dintre registre. La noi au fost foarte multe botezuri intr-un an, multe dintre ele nu erau inregistrate nicaieri, ca se faceau acasa, ca oamenii ii rugau pe preoti sa nu il treaca nicaieri si nu-l treceau. Acum, vin dupa adeverinta de botez si nu ai de unde s-o iei de la unii. Si atunci cum sa faci? Se merge pe incredere”.

Incearca sa gaseasca scuze, insirand registrele pe birou si spune ca e o greseala singulara. La scurt timp, isi schimba declaratia si spune ca elibereaza astfel de adeverinte si pentru cei veniti din alte parti ale tarii, dar si din strainatate.

“Vine un om din Moldova, din Tulcea. Pai trimite-l acolo, sa ia adeverinta. Normal ca-i dai pe incredere, ca sa se poata cununa. Ca la spovedania mea va spun”.

Intr-un final, isi recunoaste greseala.

“E posibil sa fi gresit, dar dumneavoastra puteti sa ma distrugeti. Nu ca nu stiu cine ar suferi, dar eu, starea mea de sanatate… Asa e, ne-ati prins. Faceti-ne ce vreti dumneavoastra. Va rog din suflet nu-mi faceti rau. Daca ma scrieti in ziar, ma duceti in spital. Nu asta ar trebui sa va fie meseria, ci sa faceti bine la oameni. Eu aici mi-am mancat sanatatea, am facut ceea ce este aici, tot pentru oameni. E foarte usor sa distrugi un om, de aia am ajuns in starea asta”, spune preotul cu lacrimi in ochi.

Zece lei pentru o minciuna stampilata

In ceea ce priveste banii ceruti de la oameni, preotul spune ca e vorba de donatii voluntare si nicidecum de tarife stabilite.

“Nu sunt tarife, se da cum se da la biserica, se inregistreaza si se da o chitanta pe o suma de 10 lei, 20 de lei. Ar fi fost normal sa primiti chitanta pentru cei 10 lei. Noi folosim banii pentru parohie; cine se preteaza la 10 lei, ce sa faci cu 10 lei?”, intreaba retoric omul bisericii.

Valentin Vesa, secretar eparhial al Mitropoliei Clujului, spune ca aceasta practica este neacceptata de Biserica Ortodoxa.

“Astfel de adeverinte se elibereaza numai in parohiile in care a fost efectuat botezul, asa ceva este impotriva tuturor regulilor Bisericii Ortodoxe. Deocamdata, nu ne putem exprima punctul de vedere pana nu vom cerceta ce s-a intamplat acolo”, a declarat Valentin Vesa.

Ziar de Cluj va inainta un memoriu catre Mitropolia Clujului, Maramuresului si Salajului, pentru ca autoritatile bisericesti sa verifice cat de frecvente sunt aceste practici in lacasurile de cult.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *