In vizor

Cum îți citește SRI mesajele din telefon și calculator și care sunt aparatele vulnerabile

Serviciul Român de Informații (SRI) investește sume considerabile în aplicații software care să permită inclusiv clonarea cartelelor SIM și accesarea mesajelor trimise pe Facebook și pe WhatsApp de pe telefonul mobil, scrie stiripesurse.ro.

Unitatea Militară 0929 a SRI, din Capitală, vrea să cumpere câteva aplicații software pentru investigarea telefoanelor mobile și a tabletelor. Printre altele, instituția își dorește un sistem de analiză capabil să extragă, din memoria terminalelor mobile, informații privind agenda telefonică, registrul de apeluri, SMS-urile primite, conturile de e-mail și parolele utilizate, ultimele pagini de internet, precum și fișiere audio, foto și video. În paralel, va putea recupera chiar și fișierele șterse sau protejate.

Interesant este și faptul că sistemul va avea și un kit pentru clonarea cartelelor SIM, probabil pentru a recepționa toate apelurile primite sau emise de urmăriți. De asemenea, după cum se arată într-un document oficial, va include și un program compatibil cu numeroase aplicații pentru telefoanele cu sisteme de operare Android și iOS, printre care Facebook, Facebook Messenger, Twitter, Instagram, WhatsApp, Google Maps și Viber.

Mai mult, programul se va putea conecta la terminalele echipate cu procesoarele „9700 (Blackberry clonă), 9800 TV (Blackberry clonă), BWM 760, F699 Ferrari, F938 Ferrari, Ferrari F2010, Ferrari F918, H808 (HTC Tatto clonă), i8 (iPhone 4 clonă)”, însă nu se va limita la acestea, potrivit aceluiași document. Datele din telefoanele și tabletele “suspecte” vor putea fi exportate în rapoarte de tip document, compatibile Microsoft Office.

Reprezentanții UM 0929 au solicitat ca „analiza mediilor de stocare şi achiziţia datelor să poată fi efectuată la nivel fizic sau logic”. În posesia instituției va mai ajunge și o altă aplicație software de investigație a telefoanelor mobile, tabletelor, iPad-urilor și eReader-urilor, care, de asemenea, va “permite clonarea cartelelor SIM pentru cel puțin următoarele tipuri de rețele: GSM, CDMA”.

Un alt sistem pe care îl dorește respectiva unitate militară a SRI, pentru analiza echipamentelor folosite în domeniul telecomunicațiilor, va putea extrage, din memoria smartphone-urilor și a tabletelor, inclusiv “informații referitoare la conturile utilizate pe rețelele de socializare”. Instituția va avea și o aplicație software utilizată de autoritățile din țările membre NATO și UE, care va putea să colecteze și să examineze “datele de la o gamă largă de computere sau servere, telefoane mobile și tablete pentru o varietate largă de sisteme de operare (toate versiunile de Windows, toate versiunile de Linux, iOS, Android)”, potrivit reprezentanților UM 0929.

Instituția publică și-a propus să cumpere în acest an mai multe pachete software, echipamente și sisteme informatice, printre care se numără și cele care vizează telefoanele mobile și tabletele, fiind dispusă să plătească, în total, aproximativ 1,2 milioane de lei. Toate acestea vor fi achiziționate în cadrul proiectului “Sistem național de protecție a Infrastructurilor IT&C de interes național împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic”, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, scrie presalibera.net

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *