Cum își câștigă Emil Boc 5.000 de simpatizanți dintr-un foc, din 1 noiembrie?

Primarul Emil Boc este generos cu pensionarii. După aprobarea petrecerii de Ziua Vârstnicilor, acum aprobă creșterea numărului de vârstnici care vor primi abonamente gratuite sau reduse la transportul în comun. De asemenea, vor beneficia de gratuitate și cetățenii de onoare.

După o scurtă perioadă de dezbatere publică, proiectul de hotărâre de Consiliu Local referitor la creșterea numărului de vârstnici care primesc gratuitate la transportul în comun va fi supus votului consilierilor în ședința de marți, 17 octombrie. Proiectul aparține primarului Emil Boc, care, cel mai probabil, mizează pe faptul că nu ar strica să își mai adauge la lista de simpatizanți și susținători încă 5.000 de persoane. Dacă acum, beneficiază de gratuitate 60.000 de pensionari, după aprobarea proiectului, numărul lor va crește la 65.000, din 1 noiembrie 2017.

Creșterea numărului de beneficiari survine ca urmare a majorării baremului de la 1.500 lei la 1.900 lei. Potrivit proiectului, motivele care stau la baza acestei modificări vizează majorarea punctului de pensie și a prețului serviciilor, în ultimii 10 ani și numărul mare de solicitări venite la adresa conducerii Primăriei și a Companiei de Transport Public.

“Din 2007 și până la data prezentului referat, conform datelor preluate de pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, pensiile publice au fost majorate de 11 ori. Dacă în noiembrie 2007, punctul de pensie era stabilit la valoarea de 541, în luna iulie 2017 valoarea punctului de pensie a fost stabilită la 1.000. În perioada noiembrie 2007 – iulie 2017, punctul de pensie a crescut cu 84,8%.  Urmare a creșterii semnificative a valorii punctului de pensie în acest interval de aproape 10 ani, un număr însemnat de pensionari au pierdut dreptul la gratuitatea transportului urban în comun, întrucât aceștia nu se mai încadrează în plafoanele actuale de 1.300 lei, respectiv 1.500 lei. Pe acest fond au fost înregistrate, atât la Primăria municipiului Cluj-Napoca, cât și la Compania de Transport Public Cluj-Napoca, foarte multe solicitări de majorare a pragurilor până la care se acordă gratuitatea transportului urban pe mijloacele de transport în comun pentru persoanele vârstnice și pensionari”, se arată în referatul Hotărârii de Consiliu Local.

Se va acorda gratuitate pe toate liniile pentru persoanele cu pensii și venituri până în 1.700 lei; grauitate pe o singură linie pentru persoanele cu pensii și venituri între 1.701 lei și 1.900 lei; gratuite pe toate liniile pentru toate persoanele care au împlinit 70 de ani, indiferent de valoarea veniturilor; gratuitate pe toate liniile pentru toți cetățenii de onoare, indiferent de cuantumul veniturilor.

În prima categorie (cu pensii până în 1.700 lei), se încadrează 36.313 pensionari; în a doua categorie (cu pensii între 1.701 lei și 1.900 lei) se încadrează 2.142; în a treia categorie (persoane cu vârsta peste 70 de ani) se încadrează 27.264 persoane.

Comentarii

vasile

15.10.2017 13:12

Dar pentru salariatii cu salariul minim in mana de 1200 lei nu ar trebui gratuitate? Sau pentru mamele care au 2-3 copii pe care ii pregatesc pentru tara si societate nu ar trebui? Ca in afara de dublarea alocatiei la 80 lei lunar, nu au beneficii cei cu copii! Traiasca pensionarii si handicapatii, ca ei sunt viitorul tarii! Stiti ca cei din a doua categorie sunt total scutiti de impozit pe salariu daca lucreaza! Basca firmele si institutiile sunt obligate sa aiba in schema 5 sau 6% din personal handicapat (si cu capul se pune) 

NELSON

15.10.2017 13:52
BINE CA MAI DA SI LA ALtII GRATUITATE, SI ASA E SUPRA AGLOMERAT DE pensionari LA ORELE DE VARF, SI NU AJUNGEM LA MUNCA d multi pensionari care circula dimineata la ora 7 pentru a merge la piata mare sau piata marasti, ca doara " cartofii sunt cu 50 de bani mai ieftini,,, SI NO SA CUMPERE DIN PIATA DE cartier...daca ati marit baremul la 1700 de lei... NOI CARE NE SPETIM SPATELE PT 1500 de lei pe luna si circulam ca "SARMALELE LA FIERT" in autobuze ar trebuii sa fim "SUPERMANI" doara noi ducem greul ...RUSINE MARE !!!!!!

civil

15.10.2017 17:12

Nu am nimic cu pensionarii, ca la un moment dat si eu voi ajunge acolo. Dar atata timp cat exista o gramada de salariati cu venitul net mult mai mic decat al pensionarilor beneficiari de gratuitate pe mijloacele de transport, mie nu mi se pare corect. Un angajat cu salariul minim pe economie trebuie sa-si cumpere abonament pe o linie cu 60 de lei (asta in cazul fericit in care calatoreste doar cu un singur mijloc de transport!) Gratuitatea ar trebui sa se aplice pensionarilor cat si salariatilor care au pensii sau venituri la nivelul salariului minim pe economie si doar pe o linie de transport. Domnule Boc, sa stiti ca si salariatii cu venituri mici isi platesc impozitele la Primarie ca si pensionarii!

Adauga comentariu