In vizor

Cum isi bate joc Emil Boc de Cetatuia noastra

Dealul Cetatuii este de departe cel mai important punct de atractie turitica din oras, dincolo de muzee si alte obiective indoor. De aici vizitatorii pot observa cu usurinta arhitectura municipiului Cluj-Napoca, posibila Capitala Culturala Europeana in anul 2021. Din pacate nepasarea autoritatilor din ultimul deceniu a transformat punctul de belvedere al orasului intr-un adevarat depozit de gunoaie care acum, odata cu topirea zapezii, au iesit la suprafata.

Spre deosebire de aleile frumos refacute cu fonduri europene din Parcul Central sau strazile impecabil asfaltate in centrul orasului, Dealul Cetatuii este lasat in paragina si reprezinta o adevarata cursa cu obstacole pentru turisti. Clujenii care se incumeta sa urce treptele dinspre strada Dragalina risca sa ajunga la Clinica de Ortopedie.  Motivul este unul cat se poate de banal. De mai bine de zece ani nu s-a mai investit in ceea ce ar trebui sa insemne un simbol al orasului. Scarile de pe latura sudica a versantului nu au mai vazut o mistrie de ciment dinainte de ’89. Sistemul de drenare a apelor pluviale s-a infundat cu frunzele cazute de-a lungul anilor, iar multe dintre gurile de canal s-au prabusit. 

Daca in centrul Clujului cladirile monument istoric sunt ciopartite una cate una, sub atenta indrumare a Primariei, de teama ca nu cumva trecatorilor sa le cada o bucata de tencuiala in cap, nici pe Cetatuie lucrurile nu stau cu mult mai bine. Dupa ce treci Podul Elisabeta si te indrepti spre treptele pavate cu piatra cubica iti poti da seama de indolenta autoritatilor locale. Semnul care permite plimbarea animalelor in zona zace cazut la pamant, acoperit de noroiul proaspat.

Urcusul spre crucea de pe Cetatuie continua anevoios, turistii fiind obligati sa faca adevarate exercitii de echilibristica pana sa ajunga pe sol stabil.  Nici aleile nu reprezinta siguranta ca un posibil loc de promenada cu panorama asupra Clujului, asfaltul turnat de zeci de ani luand-o la vale. Printre tufisurile neintretiute pot fi observate cu usurinta locurile in care boschetarii isi fac veacul. Spre latura vestica alunecarile de teren si viiturile provocate de topirea zapezilor au acoperit in totalitate scarile. Pe langa zidul de sprijin s-au format adevarate rampe clandestine de gunoi, pline de PET-uri de bere si zdrente care se preling printre tulpinile arborilor de salcam.

Odata ajuns in varful dealului, turistul venit sa viziteze cel mai important punct de belvedere asupra orasului poate linistit sa se apuce de pescuit. Baltile adanci de cativa centimetri formate dupa topirea zapezii ingreuneaza accesul pietonal, fiind greu de ocolit. Stalpii de iluminat au rol doar de decor sau, de ce nu, posibile paratraznete deoarece le lipsesc cu desavarsire becurile si ornamentele unde ar fi trebuit sa fie amplasate becurile.

In partea de nord a Cetatuii, in parcarea din apropierea parcului de joaca pentru copii, tomberoanele de gunoi au disparut dupa sarbatori, iar locuitorii din zona sunt nevoiti sa isi arunce resturile menajere pe parcarea din apropiere. Un alt aspect care te zgarie pe retina este amenajarea garajelor de pe strada Cetatii. Acestea, autorizate inainte de 2004, potrivit afirmatiilor reprezentantilor Primariei, sunt amplasate pe spatiul verde printre copaci. Probabil ca angajatii primariei responsabili de verificarea in teren a edificiilor respective au uitat sa mai treaca prin zona respectiva dupa ce au semnat autorizatiile de construire. 

Primarul Emil Boc anunta in primavara anului 2013 ca Primaria va demara lucrarile de modernizare a aleilor principale si a celor care inconjoara Cetatuia. Din promisiunile edilului au fost indeplinite doar o mica parte. Au fost amenajate in toamna lui 2013 doar scarile care permit accesul dinspre  strada Horea. Ordinul Arhitectilor a atras de nenumarate ori atentia asupra potentialului turistic al Dealului Cetatuii, insa pana in prezent nimeni din administratia locala nu a miscat un deget pentru a demara un proiect fezabil in vederea reabilitarii si reintroducerii in circuitul turistic clujean al Cetatuii.

Societatea civila clujeana a reusit “sa salveze” malul Somesului de furia buldozerelor prin doua proteste, dar aceeasi societate civila inchide sau refuza sa ridice ochii spre dealul de peste Somes. Ramane de vazut daca pentru Cetatuie exista in 2016 cu adevarat un  plan de salvare sau daca vor fi gasite resursele financiare pentru reabilitarea scarilor din partea administratiei locale. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *