In vizor

Cum isi bat joc de Politie vitezomanii Clujului

Numaram prea multi morti pe soselele din Romania, dar soferii nu invata nimic din tragediile pe care le produc. Jumatate dintre conducatorii auto nu poarta centura de siguranta in trafic sau vorbesc la telefon. In plus, pe site-urile de socializare apar aproape lunar filmulete noi cu soferi care gonesc pe autostrada sau pe drumurile nationale cu viteze ce depasesc usor 150 de kilometri pe ora.

Romania detine un record ce nu-i face cinste: in 2012, cele mai multe accidente rutiere din Europa in care victime sunt tinerii au avut loc la noi in tara. Dar statisticile nu-i impresioneaza pe soferii de la Cluj, cei care se filmeaza cu mandrie depasind limitele legale de viteza cu zeci de kilometri. Autostrada Transilvania este, pentru ei, un drum pe care isi pot dovedi talentele de vitezomani. Centurile si drumurile cu doua benzi, la fel. In inima Ardealului, orasul cu oameni molcomi, comform bancurilor cu ardeleni, se apasa pedala de acceleratie pana la 300 de kilometri la ora cu zambetul pe buze.

Saptamana trecuta, un tanar, proaspat posesor de permis de conducere, se filma in timp ce gonea pe autostrada cu peste 200 de kilometri la ora. Actul sau de teribilism vine ca o replica pentru Nelson Mondialu, clujeanul care s-a filmat conducand prin Ungaria cu mult peste limita legala.

”Unde p… mea is gaborii astia, sa dau explicatii ca masina asta e posedata?”, urla tanarul, in timp ce apasa pedala de acceleratie.

Agresiv, vitezoman si distrat – acesta este profilul soferului predispus la accidente. Psihologul Adela Moldovan a explicat, pentru Ziar de Cluj, comportamentul vitezomanilor. Specialistul spune ca numarul actelor de teribilism nu a crescut, dar ca acum exista mai multe metode prin care autorii le pot face publice.

“La ce bun un act de teribilism daca nu te poti si lauda cu el? Se filmeaza tot, cu scopul de a si posta undeva. E o declaratie despre tine, despre comportamentul tau, o incercare de a iesi in evidenta. Nevoia de a te diferentia, de a se exagera anumite trasaturi. Soferii sunt, de cele mai multe ori, abia iesiti din varsta adolescentei, ca varsta cronologica. Ca dezvoltare intelectuala si emotionala sunt, probabil, inca adolescenti. Masinile, viteza, sunt lucruri pe care oamenii le apreciaza. Toata lumea intoarce capul dupa un bolid pe strada, e un subiect despre care se discuta. Oamenii cu bani fac colectie de masini de viteza. Viteza e unul dintre trofeele societatii noastre. Din pacate, se ignora riscurile. Asta face un adolescent – fie ca face o figura mai complicata cu skate-ul, cu bicicleta sau cu masina, daca i se da pe mana”, a explicat psihologul Adela Moldovan.

http://www.220.ro/faze-tari/Nelson-Mondialu-Baga-200-Km-H-Cu-BMW-Ul-Prin-Ungaria/MllsY7m5TU/

Fostul parlamentar de Cluj Mircia Giurgiu a initiat, in urma cu trei ani, un proiect prin care cerea pedepsirea vitezomanilor care posteaza pe internet filmulete cu dovada incalcarii legii. Ideea nu a fost, insa, impartasita si de colegii sai.

“Ar fi bine daca ar exista o astfel de lege, care i-ar proteja pe soferii care respecta regulile din trafic si i-ar pedepsi pe cei care le incalca grav. Impotriva acestora din urma, politistii nu pot face nimic, ba, mai mult, recunosc ca au mainile legate”, a declarat Mircia Giurgiu.

“Nu a fost amendat pentru ca nu exista o baza legala conform careia acesti soferi pot fi sanctionati. Imaginile nu constituie probe in instanta”, declara politistii de fiecare data cand un teribilist incarca un nou filmulet pe youtube in care acul vitezei depaseste cu mult limita legala.

Politistii spun ca astfel de soferi, pe care ii numesc un pericol public pe sosele, pot fi trasi la raspundere doar daca sunt inregistrati de aparatele radar. Pana atunci pot sa omoare oameni in voie.

 

sursa foto: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *